• Anonym (han har så ont!)

    Nexium

    Hejsan!

    Min son på lite drygt 11 veckor har precis börjat med Nexium för att underlätte de besvär han haft med reflux. (Han har inte kräkts så mycket utan hans bekymmer har varit halsbräna och irriterade bronkiter sa läkaren som undersökte honom förra veckan). Vi fick recept på Nexium 5 mg/dag och vi har gett vår son detta i fyra dagar nu. Under de första dagarna såg vi många förändrigar till det bättre men de senaste har han varit mycket arg vid amningarna, han har ammat omkring varannan timme på dagen (mellan kl 06.00 och 23.00) och efter att han har ammat verkar han ha mycket ont in magen.
    Det som är väldigt positiv är att han sover gott om nätterna. Förr vaknade han ofta, men nu kan det gå upp till 6-8 timmar mellan sista amningen på kvällen och första amnigen på morgonen,
    Jag läste bipacksedeln och där såg jag en hel del biverkningar, men jag läste också att man inte ska ge barn under ett år Nexium. Detta gjorde mig självklart orolig. Så mina tre frågor är följande: är det som jag beskriver vanliga biverkningar? Kommer dessa att gå över med tiden och hur länge kan vi räkna med att han ska ha ont? Varför ska man i regel inte ge Nexium till spädbarn under ett år?

    Tacksam för svar!

  • Svar på tråden Nexium
  • Apotekaren

    Hej!
    Nexium är inte studerat på barn under 1 år och därför står det så i bipacksedeln. Nu vill jag tro att ni träffat en barnläkare eller annan specialistläkare som gjort bedömningen att er son ska ha läkemedlet, de är vana och jobbar praktiskt med läkemedlen och små barn varje dag. Om du känner dig orolig tycker jag att du ska prata med läkaren igen och be att få förklarat hur de har tänkt.

    Magbiverkningar (t ex ont i magen, gasbesvär) är ganska vanligt så det kan mycket väl vara så att din son känner av det. Jag kan inte riktigt bedöma om biverkningarna kommer att bli bättre med tiden så prata med läkaren även om detta.

    Vänliga hälsningar
    Catharina
    leg apotekare

Svar på tråden Nexium