• Wiken

    Atopiskt eksem?

    Ni som har erfarenhet av atopiskt eksem. Skriv gärna det ni vet om det. Vår dotter har prickar och eksem över hela kroppen. Vi har kört mjölkfritt men blir inte bättre av det. Nu smörjer vi med kortison och då försvinner det ju.
    Kan man ha eksem som inte beror på födoämnesallergi?
    Finns det någon tråd för oss med eksembarn som är igång?

  • Svar på tråden Atopiskt eksem?
  • MrsR

    Jag har sjalv besvar med atopiska eksem och ar inte allergisk mot nagot overhuvudtaget, varken mat eller djur, pollen etc.
    Mina eksem, framst pa handerna, dok upp nar jag var 18 och jobbade pa McDonalds och tvattade handerna massor. Nu kommer de framst pa vintern, men utbrotten ar ocksa lite stressrelaterade for mig. Det blir varre av kyla, blask i vatten och annat som torkar ut huden. Jag ar jattenoga med att smorja med mjukgorande jamt och har aven kortisonsalvor att ta till nar det blir stora utbrott.

    De som far atopiska eksem har en sarskild hudtyp som ar extra kanslig och det behover inte alls ha med allergi att gora.

  • Bebe

    Hej!
    Har en hel del erfarenhet av atopiskt eksem, både genom mitt yrke och mer privat. Vår son som nu är 16 månader debuterade med sitt atopiska eksem när han var 8 månader, och han har en halvsyster (min mans dotter sen tidigare förhållande) med samma besvär.

    Precis som MrsR skriver behöver atopiskt eksem inte alls ha något m allergi att göra, faktum är att de allra flesta med diagnosen har helt negativt utslag på alla allergitester. Det handlar mer om en överkänslighet i huden. Brukar bli bättre på sommaren, precis som en hel del andra hudsjukdomar har UV-strålarna en läkande effekt.

    A och O är mjukgörande behandling. Vi smörjer lillkillen m Canoderm 2 ggr dagligen samt efter bad/dusch. I perioder när han är sämre kan det bli flera gånger per dag. VI har också tre olika kortisonkrämer att alternera mellan, beroende på hur aktivt eksemet är för tillfället.
    Lyckligtvis växer de flesta ifrån sitt eksem i tonåren, men det finns de som får dras med det resten av livet. Man brukar avråda personer som haft det här som barn från yrken där man kommer i mycket kontakt m kemikalier el vatten, frisör är väl ett klassiskt exempel där.

    Tja, vet inte vad mer jag ska skriva, du kan väl fråga mig om du undrar nåt, i den här tråden eller i mitt krypin!!

    Hälsn
    Bebe

  • Wiken

    Bebe:
    Läkaren vi har kontakt med tror att det är mjölkallergi. För honom verkar det inte finnas något annat när barn har eksem. Nathalies pappa hade en massa eksem som liten och var överkänslig mot ägg. Jag tror själv att det kanske inte är mjölken som hon reagerar på. Vi har ju kört 3 veckor mjölkfritt utan resultat. Har fått för mig själv att det blossar mera efter att jag ätit citrus,tomat.
    Nu undrar jag om vi kan köra mjölk igen och hur ofta man kan behandla med kortison?

  • tiine

    hej..

    jag har haft det och det är ju känlsig hy man har. ingen allergi. inte ett dugg farligt.
    kan vara för mkt tvättmedel när man tvättar ibland, jag fick utslag för de..

  • Bebe

    Anvik;hur gammalt är ditt barn?
    Låter lite lustigt att er läkare säger att det inte finns nåt annat än mjölkallergi som ger eksem hos barn...Skaffa en second opinion tycker jag!! Be om remiss till barnallergolog om du inte känner att du får riktigt gehör för oron och svar på frågor! Vi hade sån tur att vår BVC-läkare var specialist i barnallergi, så vi fick superduperhjälp direkt!!

    Har inte mjölkfritt i tre veckor gett nån förbättring tycker jag ni kan återinföra mjölken igen. Kolla om det blir nån skillnad då, blir det värre igen eller?

    Det går att ta allergiprover på små barn (blodprov), men de är ofta svårtolkade och på barn under 18 månader kan man inte lita till 100% på svaret...

    Den mildaste kortisonkrämen (tex Mildison) kan man använda i långa tider utan problem. De starkare( grupp II, III och IV som de kallas) kortare tid. När vår pojke var som sämst använde vi Dermovat i 4 dagar, sedan Locoid 3 veckor, sen Mildison 3 veckor. Sen var han superfin i huden!!

Svar på tråden Atopiskt eksem?