dezibel skrev 2011-01-30 18:48:23 följande:
Se till att testa radonhalten i vattnet.
Alltså det har tydligen förekommit en del bluffmakeri gällande vatten-analyser här i Sverige , Somliga vatten-labb erbjuder billga vatten analyser men syftet är oftast att presentera en vilseledande analys för att lyckas sälja skitdyra ( och i många fall onödiga ) vattenfilter.
Om du vill vara säker på att analysen är rätt utförd så måste labbet som gör analysen vara ackrediterat, dvs godkänt enligt normerna att kunna servera korrekta analys resultat. Många kommuner har nuförtiden lagt ner sittt ansvar för att säkerställa korrekt vatten analys. Istället kanman vända sig till LRF Konsult som naturligtvis hanterar vattenfrågor kring lantbrukens behov ( där det förstås är extra noga ) , men nekar sällan privatpersoner.
Och kan säkert ge tips om vilka ackrediterade analys-labb som finns att vända sig till.
Svenskt enskilt brunnsvatten innehåller i allmänhet alltid järn och mangan - detta är helt normalt och har med vår berggrund att göra. Finns för mkt av dessa två, så rekommenderas ofta ett sk luftningsfilter som i regel har lång hållbarhet.
Flouridhalten är ibalnd så hög i enskilt brunnsvatten att det är olämpligt för småbarn, men vuxna verkar tolererar detta lättare.
Viktigt är att veta brunnsvattnets korrosionspotential och kalkinnehåll ( dvs hur mycket skada vattnet kan åstadkomma på rörledningar och installtionerna ) Här är pH värdet utav stor vikt och även om vattnet innehåller tex klorid ( vanligt nära kusten ). Detta har betydelse för om vilken typ av varmvatten beredare man ska installera och ev filter. Rörmokaren vet sådant.
Att analysera på alla tungmetaller är kostsamt och oftast inte motiverat. Detta pga att många tungmetaller
i svenskt brunnsvatten finns i allmänhet i mkt låga koncentrationer.
Mikrobiologisk analys är viktig och inriktar sig mest på Escherichia Coli ( dvs i dagligt tal koli-bakterier, ellr tarm-bakterier ), Vi har hela tiden sådana bakterier omkring oss i vår omgivning men de gör oftast ingen skada, eftersom vi själva bär på dem hela tiden i vårt tarmsystem. Att koli-bakterier finns i brunnsvatten tyder oftast på inläckande avloppsvatten ellr typ en närliggande gödselstack i närheten där de sipprar ner i grundvattnet.
Bakterier kan tas bort med UV-Ljus-filter och / ellr mikrofilter. Det är förstås motiverat att sänka bakteriehalten om vattnet befinns otjänligt/ med tvekan tjänligt. UV-Ljus-filter eller mikrofilter ska inte påverka varken lukt färg ellr smak på vatttnet. Kommunernas vattenverk har mkt större resurser att behandla dricksvatten enligt alla normer.
Vid lågt pH hos vattnet finns risk att kopparmetallen i rörledningarna frigörs, och vattnet kan lämna gröna fläckar på sanitietsporslinet. Spädbarn är känsliga för hög kopparhalt i vattnet, och ger isåfall som biverkan ibland diarrer hos spädbarnen. Effekten kan dock vara övergående. Finns det lågt pH kan det vara rekommendabelt med pH -höjande filter. Lågt pH hittas oftast hos grävda brunnar ( vanligtvis ej djupborrade ).
De flesta filter tar effektivt bort humus-missfärgning av vattnet ( dvs brungul ton hos vattnet ). Humus i vattnet ( tex från myrar ellr torvrika jordar, dvs oftast från grunda grävda brunnar ) är mest en kosmetisk fråga och utgör ingen större risk.
Även järn och mangan ( från djupa brunnar ) färgar vattnet brunt på samma sätt, men har alltså en annan orsak än humus har.
Är du i begrepp att installera ngn slags vattenfilter så tänk på att filtrena utsätts i allmänhet för högt tryck från pumpen, det är mkt viktigt att alla kopplingar är täta och inte dras för hårt. Och att filtrena servas efter lämpliga intervaller...
-- Är du osäker så låt en rörfirma göra installationen
-- Lycka till !!!