• Risifrutti

    Fick preis veta att jag är gluten intolerant...Någon som vet mer om det?

    Jag fick förrigår beskedet från min läkare att jag är gluten intolerant, och jag har tyvärr inte tid att gå till en diestist förrän  den 23e så tänkte höra med er här på FL då jag än inte har någon särskilt bra koll på vad man får äta/inte äta.

    Jag har uppfattat att det finns gluten i vete, råg och korn... men hur vet man om det finns gluten i ingredienserna i vanliga matvaror? Tex glukossirap har jag fått för mig ska innehålla gluten? Vad mer är det man inte får äta när det kommer till just innehållsförteckningen i mat, kryddor, bakverk osv....?

    Någon som råkar ha någon bra lista på saker/ingredienser som innehåller gluten?

    Kan man förresten äta cornflakes (tex coco pops, rice crispies, mussli) eller daim choklad eller salmiak och nougat choklad?

    Jag kommer såklart höra med dietisten när jag träffar honom/henne men eftersom läkaren sa åt mig att börja med glutenfri mat redan nu så frågar jag lite här på FL.

    skulle vara tacksam för lite tips om någon vet...

  • Svar på tråden Fick preis veta att jag är gluten intolerant...Någon som vet mer om det?
  • Risifrutti
    Mallefnatt skrev 2011-02-11 20:12:34 följande:
    googla..
    haha jo men tänkte försöka med en liten "genväg" genom FL först ;)
    Lindreas skrev 2011-02-11 20:13:57 följande:
    Kolla celiaki.se!
    Tack för tipset. ska kolla in sidan Glad

    Men är fortfarande tacksam om någon har några direkta råd/tips att komma med!
  • gladare

    INNEHÅLLER/KAN INNEHÅLLA GLUTEN: Bulgur buljong cous cous dinkelvete durumvete grahamsmjöl. Havre ideal mjöl korn pasta mannagryn. Nudlar. Rostad lök. Mm mm Lakrits innehåller gluten liksom viss choklad Vissa bloggar om celiaki med massa recept. På ica kundtjänst har man kunnat få en plånbokslapp som de spaltat ena sidan med glutenfritt o andra sidan innehåller gluten. Jag tog min i en ica-butik. Nu vet jag inte hur gammal du är men upp till viss ålder kan du få ett recept av behandlande läkare så att du kan köpa glutenfri pasta på apoteket tror man får det 1ggr/kvartal det blir billigare en att köpa glutenfritt i affären men har med ålder att göra


  • gladare

    Tänk även på att viss läsk av visst märke innehåller gluten men samma läsk av annat märka behöver inte göra det främst cola o julmust trror jag.


  • Lindreas

    Här är ett urklipp från allergiinfo.se!

    Beteckningar där gluten/sädesslag förekommer »


      


     

    Om någon av nedanstående beteckningar förekommer i en innehållsförteckning innehåller produkten gluten eller vete, korn, råg eller havre.


      


     

    vete, råg, korn, havre, spelt/speltvete, kamut, graham, dinkel, durum, rågvete, -mjöl (av ovan nämnda), -fiber (av ovan nämnda), -kli (av ovan nämnda), -groddar (av ovan nämnda), -kross (av ovan nämnda), -flingor (av ovan nämnda), -gryn (av ovan nämnda), bulgur, couscous, dinkelmannagryn, gluten, glukossirap*, havregryn, havremust, idealmjöl, kruskakli, malt*, maltextrakt, maltsirap, mannagryn, matvete, pasta, rågsikt, semolina, skorpmjöl, sojasås*, ströbröd, stärkelse/modifierad stärkelse, surdeg, veteprotein, vetesirap, vetestärkelse*, vört


     

     


    *se utförligare information under rubriken fallgropar här nedanför


     



     


    Följande beteckningar innehåller inte gluten/sädesslag:


     


    Nedanstående beteckningar på ingredienser eller tillsatser innehåller inte gluten eller sädesslag även man av namnet ibland kanske kan tro det:


     


    arrowrot, bovete (-mjöl/-kross/-flingor), fruktkärnmjöl/johannesbrödmjöl (OBS! baljväxt), fiberhusk, fibrex,


    glutamat, glutaminsyra, guarkärnmjöl (OBS! baljväxt), hirs, jams (-mjöl), maltarom, maltodextrin*, maltos, maltsocker, potatis, po-fiber, potatismjöl, ris, rismjöl, risstärkelse, soja, sojamjöl, majs, majsmjöl, majsstärkelse, tarakärnmjöl (OBS! baljväxt), vetegroddolja, vetegräs


     


    *se utförligare information under rubriken fallgropar här nedanför


     


     



     


     


    Fallgropar gluten och sädesslag - vete, råg, korn och havre  »

     


     


    Naturligt fritt från gluten - produkter och mjöler som anges som naturligt fria från gluten är sådana där inget gluten har förekommit i från början, bland annat majs, ris, potatis, bovete, quinoa, hirs, durra.


     


    Glutenfritt - glutenfria produkter är sådana som inte innehåller gluten från spannmålen vete, råg och korn. Mjöl är vanligtvis baserat på vetestärkelse där man industriellt har renat stärkelsen från rester av gluten.


     


    Mycket låg glutenhalt -


     


     


    Godis - det mesta godiset innehåller någon form av glukossirap som ofta kan vara baserad på vete, även om det även förekommer glukossirap tillverkad av majs eller potatis också. Ofta kan godis-tillverkarna använda olika sorter vid olika tidpunkter beroende på varifrån de får sina leveranser varför de inte kan garantera att deras produkter är utan sädesslag även om vissa produktions-omgångar kan vara det. Läs mer nedan under glukossirap.


    Lakrits och mjuka gelegodisar, vingummi mm i form av snören, stänger etc innehåller i princip altid gluten.


     


    Glukossirap - vetebaserad glukossirap kan många gånger vara glutenfri så att den fungerar för glutenintoleranta även om den inte fungerar för en sädesslagsallergiker att äta. Tillverkaren kan svara på vad glukossirapen är tillverkad av och hur det är med gluteninnehåll.


     


    Läsk - det ha förekommit att det har funnits vetemjöl i vissa sorters läsk.


     


    Sirap - vanlig sirap (ljus, mörk samt vit baksirap) är glutenfri och fri från annan spannmål, däremot innehåller brödsirapen malt och därmed även gluten.


     


    Öl -


     


    Must -


     


    Malt - kan framställas av olika sädesslag, men korn är det vanligast förekommande. Kontakta tilverkaren för skert besked om inget framgår på förpackningen.


     


    maltodextrin -


     


    Corn flakes -


     


    Vetetärkelse - vetestärkelse förekommer i många glutenfria produkter och bidrar till att ge ett godare och fluffigare bröd. Den vetestärkelse som förekommer i dessa har renats industrielt från rester av gluten. Vetestärkelse som förekommer i andra produkter som inte är märkta med glutenfria kan innehålla rester av gluten, så kontrollera med producenten hur det är i det enskilda fallet när det handlar om kontamination av gluten i vetestärkelsen om det inte står något på förpackningen. Vid veteallergi varierar det om man kan ha med vetestärkelse i kosten. Upp emot 80% av veteallergiska barn sägs klara av vetestärkelse, dock bör man vid nyupptäckt veteallergi inledningsvis vara helt fri från vete, dvs använda produkter som är naturligt fria från gluten, för att senare testa med att införa vetestärkelse som provokation.


     


    Råg och korn - råg och korn är glutenhaltig spannmål och kan ej användas vid glutenintolerans. Det går i de allra flesta fall inte heller att använda vis spannmålsallergi mot vete eftersom varken råg eller korn finns ej att få tag på rent. Det finns ingen råg eller korn som är särnär-märkt. En del produkter som till exempel rågmjöl och kornmjöl kan man tro är fria från vete och samma sak med till exempel knäckebröd som tillverkas på 100% råg. Både råg och korn odlas på fält som kan ligga intill vetefält och som även skördas och  transporteras med samma maskiner som vete för att sedan förvaras i silos där det även kan förekomma att man förvarar vete i andra omgångr för att sedan malas i samma kvarnar som man även mal vete i. Därav att en relativt stor kontamination av vete förekomma i alla produkter som anges innehålla råg eller korn men som inte har vete angivet i innehålls-förteckningen. Rågsikt innehåller alltid vete, fördelningen är ca 40% rågmjöl och 60 % vetemjöl.


     


    Sojasås - Vid tillverkningen av sojasås tillsätts en vis andel vete. Detta jäser sedan ihop med sojabönorna vilket gör att proteinstrukturen på glutenet i spannmålen påverkas. Livsmedelsverket har testat ett sort antal sorter av sojasås och kommit fram till att alla de testade sorterna ligger under gränsvärdet för glutenfritt varför det fungerar för glutenintoleranta att äta sojasås. Däremot klarar sällan en veteallergiker av den lilla rest av vete som finns kvar i den färdiga såsen varför det då måste uteslutas.


     


    Rostad lök - den rostade lök som finns att köpa i livsmedelsbtikerna innehåller gluten och därmed även vete.


     


    hygienprodukter - veteprotein kan förekomma i en del hygienproduktet, tex schampo (främst volymschampon) vilket känsliga veteallergiker kan reagera på.

  • Risifrutti

    Tack så mycket för svaret gladare, väldigt givande svar!!!
    Jag är 23 år.... har åldern någon betydelse? Obestämd
    Oh läsk hade jag inte ens tänkt på...står det "kan innehålla gluten" då eller vad är det man ska titta efter i läsken?

    Läste förresten nyss om något som kallas matbidrag för de med celiaki... Kan vem som helst ansöka? eller hur går det till? 

  • Risifrutti
    Lindreas skrev 2011-02-11 20:36:12 följande:
    Här är ett urklipp från allergiinfo.se!

    Beteckningar där gluten/sädesslag förekommer »

      


     

    Om någon av nedanstående beteckningar förekommer i en innehållsförteckning innehåller produkten gluten eller vete, korn, råg eller havre.


      


     

    vete, råg, korn, havre, spelt/speltvete, kamut, graham, dinkel, durum, rågvete, -mjöl (av ovan nämnda), -fiber (av ovan nämnda), -kli (av ovan nämnda), -groddar (av ovan nämnda), -kross (av ovan nämnda), -flingor (av ovan nämnda), -gryn (av ovan nämnda), bulgur, couscous, dinkelmannagryn, gluten, glukossirap*, havregryn, havremust, idealmjöl, kruskakli, malt*, maltextrakt, maltsirap, mannagryn, matvete, pasta, rågsikt, semolina, skorpmjöl, sojasås*, ströbröd, stärkelse/modifierad stärkelse, surdeg, veteprotein, vetesirap, vetestärkelse*, vört


     

     


    *se utförligare information under rubriken fallgropar här nedanför


     


     


     


    Följande beteckningar innehåller inte gluten/sädesslag:


     


    Nedanstående beteckningar på ingredienser eller tillsatser innehåller inte gluten eller sädesslag även man av namnet ibland kanske kan tro det:


     


    arrowrot, bovete (-mjöl/-kross/-flingor), fruktkärnmjöl/johannesbrödmjöl (OBS! baljväxt), fiberhusk, fibrex,


    glutamat, glutaminsyra, guarkärnmjöl (OBS! baljväxt), hirs, jams (-mjöl), maltarom, maltodextrin*, maltos, maltsocker, potatis, po-fiber, potatismjöl, ris, rismjöl, risstärkelse, soja, sojamjöl, majs, majsmjöl, majsstärkelse, tarakärnmjöl (OBS! baljväxt), vetegroddolja, vetegräs


     


    *se utförligare information under rubriken fallgropar här nedanför


     


     


     


     


     


    Fallgropar gluten och sädesslag - vete, råg, korn och havre  »

     


     


    Naturligt fritt från gluten - produkter och mjöler som anges som naturligt fria från gluten är sådana där inget gluten har förekommit i från början, bland annat majs, ris, potatis, bovete, quinoa, hirs, durra.


     


    Glutenfritt - glutenfria produkter är sådana som inte innehåller gluten från spannmålen vete, råg och korn. Mjöl är vanligtvis baserat på vetestärkelse där man industriellt har renat stärkelsen från rester av gluten.


     


    Mycket låg glutenhalt -


     


     


    Godis - det mesta godiset innehåller någon form av glukossirap som ofta kan vara baserad på vete, även om det även förekommer glukossirap tillverkad av majs eller potatis också. Ofta kan godis-tillverkarna använda olika sorter vid olika tidpunkter beroende på varifrån de får sina leveranser varför de inte kan garantera att deras produkter är utan sädesslag även om vissa produktions-omgångar kan vara det. Läs mer nedan under glukossirap.


    Lakrits och mjuka gelegodisar, vingummi mm i form av snören, stänger etc innehåller i princip altid gluten.


     


    Glukossirap - vetebaserad glukossirap kan många gånger vara glutenfri så att den fungerar för glutenintoleranta även om den inte fungerar för en sädesslagsallergiker att äta. Tillverkaren kan svara på vad glukossirapen är tillverkad av och hur det är med gluteninnehåll.


     


    Läsk - det ha förekommit att det har funnits vetemjöl i vissa sorters läsk.


     


    Sirap - vanlig sirap (ljus, mörk samt vit baksirap) är glutenfri och fri från annan spannmål, däremot innehåller brödsirapen malt och därmed även gluten.


     


    Öl -


     


    Must -


     


    Malt - kan framställas av olika sädesslag, men korn är det vanligast förekommande. Kontakta tilverkaren för skert besked om inget framgår på förpackningen.


     


    maltodextrin -


     


    Corn flakes -


     


    Vetetärkelse - vetestärkelse förekommer i många glutenfria produkter och bidrar till att ge ett godare och fluffigare bröd. Den vetestärkelse som förekommer i dessa har renats industrielt från rester av gluten. Vetestärkelse som förekommer i andra produkter som inte är märkta med glutenfria kan innehålla rester av gluten, så kontrollera med producenten hur det är i det enskilda fallet när det handlar om kontamination av gluten i vetestärkelsen om det inte står något på förpackningen. Vid veteallergi varierar det om man kan ha med vetestärkelse i kosten. Upp emot 80% av veteallergiska barn sägs klara av vetestärkelse, dock bör man vid nyupptäckt veteallergi inledningsvis vara helt fri från vete, dvs använda produkter som är naturligt fria från gluten, för att senare testa med att införa vetestärkelse som provokation.


     


    Råg och korn - råg och korn är glutenhaltig spannmål och kan ej användas vid glutenintolerans. Det går i de allra flesta fall inte heller att använda vis spannmålsallergi mot vete eftersom varken råg eller korn finns ej att få tag på rent. Det finns ingen råg eller korn som är särnär-märkt. En del produkter som till exempel rågmjöl och kornmjöl kan man tro är fria från vete och samma sak med till exempel knäckebröd som tillverkas på 100% råg. Både råg och korn odlas på fält som kan ligga intill vetefält och som även skördas och  transporteras med samma maskiner som vete för att sedan förvaras i silos där det även kan förekomma att man förvarar vete i andra omgångr för att sedan malas i samma kvarnar som man även mal vete i. Därav att en relativt stor kontamination av vete förekomma i alla produkter som anges innehålla råg eller korn men som inte har vete angivet i innehålls-förteckningen. Rågsikt innehåller alltid vete, fördelningen är ca 40% rågmjöl och 60 % vetemjöl.


     


    Sojasås - Vid tillverkningen av sojasås tillsätts en vis andel vete. Detta jäser sedan ihop med sojabönorna vilket gör att proteinstrukturen på glutenet i spannmålen påverkas. Livsmedelsverket har testat ett sort antal sorter av sojasås och kommit fram till att alla de testade sorterna ligger under gränsvärdet för glutenfritt varför det fungerar för glutenintoleranta att äta sojasås. Däremot klarar sällan en veteallergiker av den lilla rest av vete som finns kvar i den färdiga såsen varför det då måste uteslutas.


     


    Rostad lök - den rostade lök som finns att köpa i livsmedelsbtikerna innehåller gluten och därmed även vete.


     


    hygienprodukter - veteprotein kan förekomma i en del hygienproduktet, tex schampo (främst volymschampon) vilket känsliga veteallergiker kan reagera på.


    Oh tack så mycket! precis vad jag letade efter!!! ska se till att skriva ut detta!!
  • Blå Flygare

    Gluten måste deklareras i innehållsförteckningen, så det är inte allt för svårt att hitta.
    Vete finns i följande produkter:
    bulgur
    malt*
    maltextrakt*
    maltsirap*
    skorpmjöl
    cous-cous
    dinkelvete
    durumvete
    graham
    grahamsmjöl
    grahamsgryn
    idealmjöl
    kruskakli
    mannagryn
    matvete
    pasta
    rågsikt
    rågvete
    semolina
    skorpmjöl
    speltvete
    ströbröd
    veteflingor
    vetegroddar
    vetekli
    vetekross
    veteprotein
    vetesirap
    vetestärkelse**

    *)Malt framställs av olika sädesslag, oftast korn. Fråga dietisten om det är ok, är själv osäker.
    **) Vetestärkelse i glutenfria produkter är renat från gluten, undvik andra produkter som innehåller vetestärkelse

    Råg och korn innehåller gluten. Havre i sig innehåller inte gluten, men vanlig havre innehåller upp till 3% andra sädesslag (kontamination från åkrar i form av "ogräs", från gemensamma kvarnar osv) Ren havre finns att köpa i glutenfritt-hyllan och ingår i flera glutenfria produkter. Inte alla glutenintolleranta tål havre, även om litteraturen vill påstå det.

    Följande produkter innehåller INTE mjöl från de fyra sädesslagen:

    arrowrot
    bovetemjöl
    fruktkärnmjöl
    fiberhusk
    fibrex
    glutamat
    glutaminsyra
    guarkärnmjöl
    hirs
    jamsmjöl
    maltarom
    maltos
    maltsocker
    potatis
    ris
    soja
    tarakärnmjöl
    vetegroddolja
    vetegräs

Svar på tråden Fick preis veta att jag är gluten intolerant...Någon som vet mer om det?