Lindreas skrev 2011-02-11 20:36:12 följande:
Här är ett urklipp från
allergiinfo.se!
Beteckningar där gluten/sädesslag förekommer »
Om någon av nedanstående beteckningar förekommer i en innehållsförteckning innehåller produkten gluten eller vete, korn, råg eller havre.
vete, råg, korn, havre, spelt/speltvete, kamut, graham, dinkel, durum, rågvete, -mjöl (av ovan nämnda), -fiber (av ovan nämnda), -kli (av ovan nämnda), -groddar (av ovan nämnda), -kross (av ovan nämnda), -flingor (av ovan nämnda), -gryn (av ovan nämnda), bulgur, couscous, dinkelmannagryn, gluten, glukossirap*, havregryn, havremust, idealmjöl, kruskakli, malt*, maltextrakt, maltsirap, mannagryn, matvete, pasta, rågsikt, semolina, skorpmjöl, sojasås*, ströbröd, stärkelse/modifierad stärkelse, surdeg, veteprotein, vetesirap, vetestärkelse*, vört
*se utförligare information under rubriken fallgropar här nedanför
Följande beteckningar innehåller inte gluten/sädesslag:
Nedanstående beteckningar på ingredienser eller tillsatser innehåller inte gluten eller sädesslag även man av namnet ibland kanske kan tro det:
arrowrot, bovete (-mjöl/-kross/-flingor), fruktkärnmjöl/johannesbrödmjöl (OBS! baljväxt), fiberhusk, fibrex,
glutamat, glutaminsyra, guarkärnmjöl (OBS! baljväxt), hirs, jams (-mjöl), maltarom, maltodextrin*, maltos, maltsocker, potatis, po-fiber, potatismjöl, ris, rismjöl, risstärkelse, soja, sojamjöl, majs, majsmjöl, majsstärkelse, tarakärnmjöl (OBS! baljväxt), vetegroddolja, vetegräs
*se utförligare information under rubriken fallgropar här nedanför
![]()
Fallgropar gluten och sädesslag - vete, råg, korn och havre »
Naturligt fritt från gluten - produkter och mjöler som anges som naturligt fria från gluten är sådana där inget gluten har förekommit i från början, bland annat majs, ris, potatis, bovete, quinoa, hirs, durra.
Glutenfritt - glutenfria produkter är sådana som inte innehåller gluten från spannmålen vete, råg och korn. Mjöl är vanligtvis baserat på vetestärkelse där man industriellt har renat stärkelsen från rester av gluten.
Mycket låg glutenhalt -
Godis - det mesta godiset innehåller någon form av glukossirap som ofta kan vara baserad på vete, även om det även förekommer glukossirap tillverkad av majs eller potatis också. Ofta kan godis-tillverkarna använda olika sorter vid olika tidpunkter beroende på varifrån de får sina leveranser varför de inte kan garantera att deras produkter är utan sädesslag även om vissa produktions-omgångar kan vara det. Läs mer nedan under glukossirap.
Lakrits och mjuka gelegodisar, vingummi mm i form av snören, stänger etc innehåller i princip altid gluten.
Glukossirap - vetebaserad glukossirap kan många gånger vara glutenfri så att den fungerar för glutenintoleranta även om den inte fungerar för en sädesslagsallergiker att äta. Tillverkaren kan svara på vad glukossirapen är tillverkad av och hur det är med gluteninnehåll.
Läsk - det ha förekommit att det har funnits vetemjöl i vissa sorters läsk.
Sirap - vanlig sirap (ljus, mörk samt vit baksirap) är glutenfri och fri från annan spannmål, däremot innehåller brödsirapen malt och därmed även gluten.
Öl -
Must -
Malt - kan framställas av olika sädesslag, men korn är det vanligast förekommande. Kontakta tilverkaren för skert besked om inget framgår på förpackningen.
maltodextrin -
Corn flakes -
Vetetärkelse - vetestärkelse förekommer i många glutenfria produkter och bidrar till att ge ett godare och fluffigare bröd. Den vetestärkelse som förekommer i dessa har renats industrielt från rester av gluten. Vetestärkelse som förekommer i andra produkter som inte är märkta med glutenfria kan innehålla rester av gluten, så kontrollera med producenten hur det är i det enskilda fallet när det handlar om kontamination av gluten i vetestärkelsen om det inte står något på förpackningen. Vid veteallergi varierar det om man kan ha med vetestärkelse i kosten. Upp emot 80% av veteallergiska barn sägs klara av vetestärkelse, dock bör man vid nyupptäckt veteallergi inledningsvis vara helt fri från vete, dvs använda produkter som är naturligt fria från gluten, för att senare testa med att införa vetestärkelse som provokation.
Råg och korn - råg och korn är glutenhaltig spannmål och kan ej användas vid glutenintolerans. Det går i de allra flesta fall inte heller att använda vis spannmålsallergi mot vete eftersom varken råg eller korn finns ej att få tag på rent. Det finns ingen råg eller korn som är särnär-märkt. En del produkter som till exempel rågmjöl och kornmjöl kan man tro är fria från vete och samma sak med till exempel knäckebröd som tillverkas på 100% råg. Både råg och korn odlas på fält som kan ligga intill vetefält och som även skördas och transporteras med samma maskiner som vete för att sedan förvaras i silos där det även kan förekomma att man förvarar vete i andra omgångr för att sedan malas i samma kvarnar som man även mal vete i. Därav att en relativt stor kontamination av vete förekomma i alla produkter som anges innehålla råg eller korn men som inte har vete angivet i innehålls-förteckningen. Rågsikt innehåller alltid vete, fördelningen är ca 40% rågmjöl och 60 % vetemjöl.
Sojasås - Vid tillverkningen av sojasås tillsätts en vis andel vete. Detta jäser sedan ihop med sojabönorna vilket gör att proteinstrukturen på glutenet i spannmålen påverkas. Livsmedelsverket har testat ett sort antal sorter av sojasås och kommit fram till att alla de testade sorterna ligger under gränsvärdet för glutenfritt varför det fungerar för glutenintoleranta att äta sojasås. Däremot klarar sällan en veteallergiker av den lilla rest av vete som finns kvar i den färdiga såsen varför det då måste uteslutas.
Rostad lök - den rostade lök som finns att köpa i livsmedelsbtikerna innehåller gluten och därmed även vete.
hygienprodukter - veteprotein kan förekomma i en del hygienproduktet, tex schampo (främst volymschampon) vilket känsliga veteallergiker kan reagera på.
Oh tack så mycket! precis vad jag letade efter!!! ska se till att skriva ut detta!!