• ViVäntarLois

    Hyra för veckopendlare, logi OCH kost?

    Vi funderar på att hyra ut ett rum till veckopendlare, dvs. mån-fre.

    Hyran för rummet blir ju baserat på läge, ort, storlek osv. I vårt fall har vi bestämt oss för 4 000:-/månad. Rummet är väldigt stort och nyrenoverat, möblerat med soffa, TV, säng, skrivbord osv. Tillgång till Internet, stor trädgård och bastu. Väldigt centralt i storstad.

    Men för att underlätta i köket och slippa märka hyllor/varor med namn osv. så funderar vi på att erbjuda frukost och kvällsmat till veckopendlaren. Många som veckopendlar äter ju ändå mycket på restaurang vilket kan bli en stor utgift.

    En frukost hos oss består av nybakat bröd, diverse pålägg, ägg, musli, fil, gröt, juice, kaffe osv. Med andra ord mycket att välja mellan och goda möjligheter att äta sig mätt. Till kvällmat är det en varmrätt med sallad som tillbehör. Veckopendlaren skulle också få tillgång till fika.

    Vad skulle ni anse att detta är värt i pengar? Vi vill ju självklart ha betalt för våra utgifter men även en liten summa för arbetet.

  • Svar på tråden Hyra för veckopendlare, logi OCH kost?
  • mosterYster

    Självklart beror det ju lite på vad det är för kost och hur stora krav er inneboende får ha. Jag tex, äter inte pasta. Hatar det. Skulle jag kunna välja bort pastarätter och maten i övrigt var vällagad och varierad, skulle det helt klart vara värt i alla fall 1500-2000 kr/månad att ha frukost och lunch inkluderat.  Men så äter jag inga jätteportioner heller. Och personligen inte frukost alls, men om jag gjorde det skulle det handla om kaffe + en kopp youghurt, ELLER en macka med ost.

  • Teralla

    Det låter ju lyxigt ;) Men det är så svårt att säga, jag tänker att om man är veckopendalare har man sin fasta punkt på annan ort och kanske enbart är på arbetet den veckan och vill inte ha så mkt lyx, mest bara jobba och sova..typ. Svårt att säga som sagt..för det vekopendalre jag känner till vill bo så billigt och leva så enketl som möjligt och sen bara åka HEM ;)  Men 5000-5500 för mat och logi i sån standard är väl rimligt tänker jag?

  • mosterYster
    Teralla skrev 2011-02-21 13:19:10 följande:
    Det låter ju lyxigt ;) Men det är så svårt att säga, jag tänker att om man är veckopendalare har man sin fasta punkt på annan ort och kanske enbart är på arbetet den veckan och vill inte ha så mkt lyx, mest bara jobba och sova..typ. Svårt att säga som sagt..för det vekopendalre jag känner till vill bo så billigt och leva så enketl som möjligt och sen bara åka HEM ;)  Men 5000-5500 för mat och logi i sån standard är väl rimligt tänker jag?
    Men äta lär man ju. Sen kom jag på att måndag frukost och fredag middag sannolikt går bort, så det blir 4 frukostar och 4 middagar/vecka. Räkna på dubbla råvarupriset när du tar betalt för maten. Restauranger (enkla sådana) brukar ta ungefär 3 x råvarupriset moeför vad du kan köpa ingredienserna för i butik. Tex om du gör en en lasagne som kostar 20 kr/port. inkl sallad, kan du lägga på 40 kr extra för gästen. Frukosten kanske går på ca 15 kr, då lägger du på 30 kr. Så mycket fikande lär det inte bli i vilket fall, så det kan du ju vara schysst och bjuda på.

    På så sätt blir det inte knepigt om ni äter väldigt billig mat och gästen inte anser det vara värt 100 kr/dag att käka mamma scans köttbullar och makaroner med ketchup därtill. Ta bara ett genomsnittsnitt på portionskostnaderna de dagar h*n äter hos er och lägg på lika mkt till. Skulle tro att det kommer att hamna på ca 60-80 kr/dag (max).  70 kr x 4 dagar/vecka = 280 kr. 280 x 4 veckor = 1120 kr/månad. Så är du bussig och rundar det till 1000 kr så har du en bra deal både för dig och för din inneboende.
  • ViVäntarLois

    Självklart får man anpassa maten till de boende, inom rimliga gränser. Vi har själva allergi inom familjen och är vana vid att "göra om" maträtter lite för varje person. I framtiden funderar vi på att hyra ut två rum och då känns det viktigt att båda betalar samma summa för maten, oavsett om man är stor eller liten i maten.

    Jag tror det finns olika typer av veckopendlare men att många idag lägger ut ganska mycket pengar på att t.ex. bo på hotell och äta på restaurang. Då skulle detta kunna vara ett hemtrevligare alternativ, och lite billigare. Tror också att många veckopendlare som lägger mycket tid på jobbet vill slippa handling, förberedelser, disk osv.

    Spontant känner jag att 1500:- är ganska lite för frukost och kvällsmat 20 dagar/månad. Enligt Konsumentverket kostar en vuxen man 1650:-/månad om lunchen äts utanför hemmet. Den uträkningen bygger ju på 30 dagar/månad men å andra sidan billigare mat än vad vi har hemma (nästan inga halvfabrikat, ekologiskt osv.).Vi vill gå liiite plus i alla fall med tanke på merarbetet. Kanske 2000:- är rimligt?

  • ViVäntarLois
    mosterYster skrev 2011-02-21 14:50:03 följande:
    Men äta lär man ju. Sen kom jag på att måndag frukost och fredag middag sannolikt går bort, så det blir 4 frukostar och 4 middagar/vecka. Räkna på dubbla råvarupriset när du tar betalt för maten. Restauranger (enkla sådana) brukar ta ungefär 3 x råvarupriset moeför vad du kan köpa ingredienserna för i butik. Tex om du gör en en lasagne som kostar 20 kr/port. inkl sallad, kan du lägga på 40 kr extra för gästen. Frukosten kanske går på ca 15 kr, då lägger du på 30 kr. Så mycket fikande lär det inte bli i vilket fall, så det kan du ju vara schysst och bjuda på.

    På så sätt blir det inte knepigt om ni äter väldigt billig mat och gästen inte anser det vara värt 100 kr/dag att käka mamma scans köttbullar och makaroner med ketchup därtill. Ta bara ett genomsnittsnitt på portionskostnaderna de dagar h*n äter hos er och lägg på lika mkt till. Skulle tro att det kommer att hamna på ca 60-80 kr/dag (max).  70 kr x 4 dagar/vecka = 280 kr. 280 x 4 veckor = 1120 kr/månad. Så är du bussig och rundar det till 1000 kr så har du en bra deal både för dig och för din inneboende.
    De veckopendlare jag har haft förut (annan, stad, annan bostad för några år sedan) kom på söndag kväll för att vara i tid till jobbet måndag morgon så då blev det ändå 5 frukostar och 5 middagar/vecka. Men det kan såklart variera och då får man ju sänka månadskostnaden lite.
  • mosterYster
    ViVäntarLois skrev 2011-02-21 14:53:45 följande:
    Självklart får man anpassa maten till de boende, inom rimliga gränser. Vi har själva allergi inom familjen och är vana vid att "göra om" maträtter lite för varje person. I framtiden funderar vi på att hyra ut två rum och då känns det viktigt att båda betalar samma summa för maten, oavsett om man är stor eller liten i maten.

    Jag tror det finns olika typer av veckopendlare men att många idag lägger ut ganska mycket pengar på att t.ex. bo på hotell och äta på restaurang. Då skulle detta kunna vara ett hemtrevligare alternativ, och lite billigare. Tror också att många veckopendlare som lägger mycket tid på jobbet vill slippa handling, förberedelser, disk osv.

    Spontant känner jag att 1500:- är ganska lite för frukost och kvällsmat 20 dagar/månad. Enligt Konsumentverket kostar en vuxen man 1650:-/månad om lunchen äts utanför hemmet. Den uträkningen bygger ju på 30 dagar/månad men å andra sidan billigare mat än vad vi har hemma (nästan inga halvfabrikat, ekologiskt osv.).Vi vill gå liiite plus i alla fall med tanke på merarbetet. Kanske 2000:- är rimligt?
    Jag skulle ju personligen inte kunna tänka mig att ta restaurangpriser för betalande middagsgäster. Jag är inte kock, även om jag är väldigt duktig på matlagning, men betalar man restaurangpriser anser jag att man ska kunna välja maträtt. En dagens lunch ute kostar väl ca 65 kr inkl sallad, dryck och kaffe (ofta även kaka) och då har man oftast ett val mellan 3-5 olika rätter (eller buffé). 2000 tycker jag är för mycket helt enkelt. Skulle det vara maken skulle han tacka nej och i stället köpa på sig müsli och youghurt samt några konserver (ärtsppa, makrill, fiskbullar) samt bröd, smör och ost och leva på det i veckorna. När vi träffades åt han flingor, kesella och sylt till kvällsmat. Själv äter jag så små portioner att det inte skulle löna sig alls för mig med 2000 kr/mån för dessa måltider. För de pengarna kan jag gå ut varje kväll och äta en förrätt eller soppa på restaurang (det blir jag mätt på) och ändå ha pengar kvar.
  • ViVäntarLois
    mosterYster skrev 2011-02-21 15:23:41 följande:
    Jag skulle ju personligen inte kunna tänka mig att ta restaurangpriser för betalande middagsgäster. Jag är inte kock, även om jag är väldigt duktig på matlagning, men betalar man restaurangpriser anser jag att man ska kunna välja maträtt. En dagens lunch ute kostar väl ca 65 kr inkl sallad, dryck och kaffe (ofta även kaka) och då har man oftast ett val mellan 3-5 olika rätter (eller buffé). 2000 tycker jag är för mycket helt enkelt. Skulle det vara maken skulle han tacka nej och i stället köpa på sig müsli och youghurt samt några konserver (ärtsppa, makrill, fiskbullar) samt bröd, smör och ost och leva på det i veckorna. När vi träffades åt han flingor, kesella och sylt till kvällsmat. Själv äter jag så små portioner att det inte skulle löna sig alls för mig med 2000 kr/mån för dessa måltider. För de pengarna kan jag gå ut varje kväll och äta en förrätt eller soppa på restaurang (det blir jag mätt på) och ändå ha pengar kvar.
    Fast det är ju lite skillnad på dagens lunch och kvällmat. Jag tycker inte att 100:-/dag för frukost och kvällsmat (=2000:-/mån) är restaurangpriser direkt.

    Sen prioriterar man såklart mat olika. På så sätt kan man väl säga att vi vänder oss mer till "gourmetätaren" som inte kan tänka sig müsli och konserver. För oss handlar det ju inte om hur billigt man kan komma undan med matmässigt utan vad vår mat faktiskt kostar och vad "kunden" får.

    Priset ska vara rimligt för vårt erbjudande så att säga, sen finns det självklart de som inte vill prioritera mat på det sättet. Precis som att en del kan bo i en etta för att spara pengar och kunna resa utomlands, andra avstår fritidsintressen för att kunna köpa dyra kläder osv.

    Men om man tänker att kunden erbjuds, och är intresserad av, en rejäl frukost, kvällsmat och fika med bra råvaror osv. Ingen handling, inga förberedelser och ingen disk. Är 2000:- rimligt då?
  • ikafika

    Men är det inte bättre att bara skriva i annonsen att ni erbjuder det om den som hyr vill ha det. Det är ju inte så jobbigt att erbjuda en hylla i kylen, en i frysen och en i skafferiet annars. Iofs kanske ni kommer ha så många intresserade så det inte gör något om ni missar de som bara vill äta nudlar för att spara pengar? Det vet ni väl bäst själva hur pass attraktivt ni bor.

  • mosterYster
    ViVäntarLois skrev 2011-02-21 15:53:33 följande:
    Fast det är ju lite skillnad på dagens lunch och kvällmat. Jag tycker inte att 100:-/dag för frukost och kvällsmat (=2000:-/mån) är restaurangpriser direkt.

    Sen prioriterar man såklart mat olika. På så sätt kan man väl säga att vi vänder oss mer till "gourmetätaren" som inte kan tänka sig müsli och konserver. För oss handlar det ju inte om hur billigt man kan komma undan med matmässigt utan vad vår mat faktiskt kostar och vad "kunden" får.

    Priset ska vara rimligt för vårt erbjudande så att säga, sen finns det självklart de som inte vill prioritera mat på det sättet. Precis som att en del kan bo i en etta för att spara pengar och kunna resa utomlands, andra avstår fritidsintressen för att kunna köpa dyra kläder osv.

    Men om man tänker att kunden erbjuds, och är intresserad av, en rejäl frukost, kvällsmat och fika med bra råvaror osv. Ingen handling, inga förberedelser och ingen disk. Är 2000:- rimligt då?
    Nej, jag tycker inte att det är rimligt. Jag räknar med 16 matdagar/månad, men även för 20 blir det väldigt dyrt om man jämför med att själv stå för maten. Jag är en gourmé, absolut, men skulle nog just pga detta välja att ta med matlådor eller äta på restaurang osv. Jag tycker inte att pasta är tjänligt som människoföda oavsett om den är hemtillverkad och dekorerad med belugakaviar. Jag gillar dyr och exklusiv ost. Jag vill kunna ta ett glas gott vin till middagen även om det råkar vara onsdag. Jag vill dessutom ha en liten förrätt innan huvudrätten (men jag äter som sagt rätt lite, så storleken på rätterna bör vara ytterst liten).

    Jag tycker nog inte att ni riktar er till någon gourmé-ätare, snarare till en all- och lat-ätare som vill slippa laga och diska och tjänar så pass bra att den där extra tusenlappen är skit samma. Men min fråga: varför hyr man då inte en egen lägenhet och går ut och äter om pengarna nu inte är avgörande?
  • ViVäntarLois
    ikafika skrev 2011-02-21 16:25:45 följande:
    Men är det inte bättre att bara skriva i annonsen att ni erbjuder det om den som hyr vill ha det. Det är ju inte så jobbigt att erbjuda en hylla i kylen, en i frysen och en i skafferiet annars. Iofs kanske ni kommer ha så många intresserade så det inte gör något om ni missar de som bara vill äta nudlar för att spara pengar? Det vet ni väl bäst själva hur pass attraktivt ni bor.
    Självklart skulle man kunna låta hyresgästen själv bestämma men vi känner att bostadsmarknaden här är sån att vi nog kan välja den som passar vår livsstil bäst. Hyran för rummet är normalpris för området och ändå får man ca 100 svar på en annons. Men annars hade man såklart kunnat ha det som en frivillig tjänst :)
Svar på tråden Hyra för veckopendlare, logi OCH kost?