• Nikaz

    Baka muffins till diabetiker?

    Någon som har något lätt recept på muffins som funkar om man har diabetes? Har inget sötningsmedel hemma för det är väl det man oftast använder eller?

    Skulle det här receptet funka? Eller är det något av dom här sakerna man ska vara försiktig med när man har diabetes?

    1,5 dl vispgrädde 1 st uppvispad ägg 1,5 dl vetemjöl 1 msk smält margarin

    Har aldrig bakat till en diabetiker förut så därför vet jag inte vad man ska undvika.

  • Svar på tråden Baka muffins till diabetiker?
  • versan

    Den kommer tyvärr bli torr & tråkig & smaklös om du ej sätter till nåt mer i smeten än detta

  • versan

    ska leta efter ett recept i min receptbank.

  • jesgad

    Det är ingen större fara för en diabetiker och äta en "vanlig" muffin så länge man håller koll på blodsockret..

  • versan

    hehehe.... Här får du ett gäng olika recept att välja ur.
    Har själv diabetiker i släkten så jag bakar diabetesfika ofta. 
    En del av sockret man tillsätter äts upp i bakprocessen så använder man lite så är det ok att äta.
    bananmuffins kan jag rekomendera.

    Diabetiker +Recept.


    Prova med halva mängden socker i vetebrödsdegen. 1/2 dl socker utslaget på ca 50 bullar ger väldigt lite socker per bulle och mycket av sockret jäser dessutom bort. Till kakdegar kan man med fördel byta halva mängden socker mot sötningsmedel. Se upp så att du väljer ett sötningsmedel som tål upphettning (ej aspartam). Idag är inte sockret totalförbjudet i diabeteskosten men man bör vara restriktiv. Det handlar här som alltid om mängd och frekvens.


    Äppelmuffins


    Skala äpplena och skär dem i små tärningar (motsvarande ca 200 g). Rör margarin, socker och sötningsmedel tills det blir vitt. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt. Sikta samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker och tillsätt det växelvis tillsammans med mjölken. Rör försiktigt med slickepott eller sked. Tillsätt slutligen äppeltärningarna. Fördela smeten i muffinsformar så att de blir halvfulla. Strö över kanel och socker/sötningsmedel.


    Ingredienser
    100 g Margarin
    1 dl Socker
    4 dl Vetemjöl
    2  Ägg
    1.5 tsk Bakpulver
    1 tsk Vaniljsocker
    2  Äpple(n)
    0.5 tsk Kanel
    1 dl Sötningsmedel
    1.5 dl Mjölk


    Äppelkaka



    Ingredienser
    100 g Smör eller margarin
    125 g Socker
    2  Ägg
    2  Äpple(n)
    60 g Havregryn
    120 g Vetemjöl
    1 tsk Bakpulver
    1 dl Yoghurt

    Rör smör och socker lätt och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ordentligt mellan varje ägg. Skala äpplena och riv dem på rivjärnets grova sida. Rör ner de rivna äpplena i smeten. Blanda havregryn med vetemjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten. Tillsätt yoghurten. Häll smeten i en smord form som rymmer cirka 1 1/2 l. Sätt formen i ugnen vid 175° i 45 minuter, eller låt kakan stå tills den är gyllene och färdiggräddad. Stick i kakan med en potatissticka. Om smeten klibbar fast på stickan ska kakan stå ett par minuter till. Låt den färdiggräddade kakan stå i formen i några minuter innan du lossar den. Kakan är inte lämplig att frysa.


    Chokladbollar


    Barnsligt gott! I de traditionella recepten ingår mycket fett och socker.


    Här är fettet utbytt mot mager kesella och sockermängden är minskad.


    1 dl kesella
    4 msk strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    1 1/2 msk kakao
    2 krm salt
    3 dl havregryn, gärna fiberhavregryn
    ca 2 msk mjölk
    Garnering: 2 msk kokosflingor
    Blanda alla ingredienserna och forma till ca 20 bollar. Rulla bollarna i kokos och förvara dem
    kallt i kylen.


    Kaneläpplen med vaniljyoghurt


    Äpplekaka med vaniljsås är ju jättegott men innehåller både mycket fett och socker. En magrare och mindre söt variant får man genom att utesluta degen och njuta äpplet tillsammans med vaniljyoghurt


    1 äpple 1 port
    1/2 tsk kanel
    1/2 tsk socker eller sötningsmedel
    1/2 dl vaniljyoghurt
    Skär äpplet i tunna skivor och lägg i en portionsskål.
    Strö kanel och socker över. Tillaga på full effekt i mikrovågsugnen i 1 minut. Servera
    med yoghurten eller med glass.


    Bananmuffins


    12 st muffins


    2 ägg
    2 små äpplen
    1 medelstor banan
    2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 tsk kanel
    0.5 dl vetegroddar
    0.5 dl havrekli
    0.5 dl lättfil
    40 g flytande margarin

    Så här gör du:


    Vispa äggulorna.
    Riv äpplen grovt och mosa bananen med gaffel.
    Blanda frukten med äggulorna. Blanda samman alla torra ingredienser och rör ner dem tillsammans med filen ohc matfettet i smeten. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem sist. Häll smeten i muffinsformar. Grädda i 225 grader i ca 10 till 15 minuter.

  • versan

    & vad hände med texten.....

  • Amber1975

    Är det en typ 1 diabetiker kan de  äta vanliga muffins, precis som de kan äta en smörgås eller annat. All mat höjer blodsockret mer eller mindre. Kolhydrater höjer det mest, så även om man bakar med mjöl och banan så höjer det ju blodsockret.

  • versan

    testar igen



     Ingredienser
    100 g Margarin
    1 dl Socker
    4 dl Vetemjöl
    2  Ägg
    1.5 tsk Bakpulver
    1 tsk Vaniljsocker
    2  Äpple(n)
    0.5 tsk Kanel
    1 dl Sötningsmedel
    1.5 dl Mjölk



    Äppelmuffins


    Skala äpplena och skär dem i små tärningar (motsvarande ca 200 g). Rör margarin, socker och sötningsmedel tills det blir vitt. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt. Sikta samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker och tillsätt det växelvis tillsammans med mjölken. Rör försiktigt med slickepott eller sked. Tillsätt slutligen äppeltärningarna. Fördela smeten i muffinsformar så att de blir halvfulla. Strö över kanel och socker/sötningsmedel.


    Äppelkaka


    Ingredienser
    100 g Smör eller margarin
    125 g Socker
    2  Ägg
    2  Äpple(n)
    60 g Havregryn
    120 g Vetemjöl
    1 tsk Bakpulver
    1 dl Yoghurt


    Rör smör och socker lätt och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ordentligt mellan varje ägg. Skala äpplena och riv dem på rivjärnets grova sida. Rör ner de rivna äpplena i smeten. Blanda havregryn med vetemjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten. Tillsätt yoghurten. Häll smeten i en smord form som rymmer cirka 1 1/2 l. Sätt formen i ugnen vid 175° i 45 minuter, eller låt kakan stå tills den är gyllene och färdiggräddad. Stick i kakan med en potatissticka. Om smeten klibbar fast på stickan ska kakan stå ett par minuter till. Låt den färdiggräddade kakan stå i formen i några minuter innan du lossar den. Kakan är inte lämplig att frysa.


    1 dl kesella
    4 msk strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    1 1/2 msk kakao
    2 krm salt
    3 dl havregryn, gärna fiberhavregryn
    ca 2 msk mjölk
    Garnering: 2 msk kokosflingor
    Blanda alla ingredienserna och forma till ca 20 bollar. Rulla bollarna i kokos och förvara dem
    kallt i kylen.


    1 äpple 1 port
    1/2 tsk kanel
    1/2 tsk socker eller sötningsmedel
    1/2 dl vaniljyoghurt
    Skär äpplet i tunna skivor och lägg i en portionsskål.
    Strö kanel och socker över. Tillaga på full effekt i mikrovågsugnen i 1 minut. Servera
    med yoghurten eller med glass.


    Bananmuffins


    12 st muffins
    2 ägg
    2 små äpplen
    1 medelstor banan
    2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 tsk kanel
    0.5 dl vetegroddar
    0.5 dl havrekli
    0.5 dl lättfil
    40 g flytande margarin


    Så här gör du:Vispa äggulorna.
    Riv äpplen grovt och mosa bananen med gaffel.
    Blanda frukten med äggulorna. Blanda samman alla torra ingredienser och rör ner dem tillsammans med filen ohc matfettet i smeten. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem sist. Häll smeten i muffinsformar. Grädda i 225 grader i ca 10 till 15 minuter.


    Kaneläpplen med vaniljyoghurt


    Äpplekaka med vaniljsås är ju jättegott men innehåller både mycket fett och socker. En magrare och mindre söt variant får man genom att utesluta degen och njuta äpplet tillsammans med vaniljyoghurt


    Chokladbollar


    Barnsligt gott! I de traditionella recepten ingår mycket fett och socker.


    Här är fettet utbytt mot mager kesella och sockermängden är minskad.

Svar på tråden Baka muffins till diabetiker?