VITA PEPPARKAKOR
Du behöver:
3,5 dl vatten
3,5 dl ljus sirap
4,5 dl strösocker
60 g margarin
1 msk hjorthornssalt
ca 2,5 l vetemjöl
1. Blanda vatten, sirap, socker och matfett i en kastrull. Låt det få ett uppkok. Låt kallna.
2. Blanda hjorthornssaltet med lite mjöl. Rör ner detta och resterande mjöl i spadet. Det ska bli en fast deg.
3. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord.
4. Kavla ut den riktigt tunt. Ta ut stora och små kakor. Glöm inte att göra hål för ev upphängningstråd.
5. Lägg kakorna på bakplåtar med papper. Grädda i 175-200 graders ugn i 6-8 minuter. Kakorna ska INTE ta färg!
Tips: Gör stora hjärtan eller stjärnor, som du senare dekorerar med kristyr eller tårtgelé och hänger i dina fönster.
Det är också fint med placeringskort som gästerna sedan kan äta.
Eller små dekorerade figurer som julgranspynt. Du kommer säkert på fler saker att göra.
Kristyr:
en äggvita
1 tsk ättiksprit
3 dl florsocker
Vispas med elvisp till fast skum. Spritsas på kakorna som dekoration.