• Tazzme

    Behöver snabb hjälp! Degen jäser inte.

    Jag ska baka bröd till maten och använde upp den sista jästen (den var ej för gammal) och det mesta av mjölet till denna deg. Degen har nu fått jäsa i ca 30 min och inget har hänt! Det har aldrig mig tidigare. Nu vet jag inte vad jag ska göra.

    Om jag inte får denna deg att bli till nåt så har jag inte tillräckligt med ingredienser för att göra en ny deg. Så kan jag rädda denna deg på nåt sätt??

    Jag satte nu in degebunken i ugnen. övertäckt med en bakduk, på 50 grader och med luckan halvöppen. Har hört av en som jobbat på bageri att det åtminstone kan göra att jäsningen går snabbare, då det är lite varmare.
    Hoppas att den jäser nu, men är lite rädd att den inte gör det Rynkar på näsan

    Går den att använda ändå på nåt sätt?

  • Svar på tråden Behöver snabb hjälp! Degen jäser inte.
  • Nyfiken gul

    ojäst bröd brukar bli ganska kompakt och degigt, det går att äta det men det är inte gott.

    Att det inte jäser beror kanske på att degspadet varit för kallt/varmt.


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • norgesessan

    Frös förresten ner en bit deg, bara för att kolla, en gång vi hade över. Räckte till en bulle som sonen bakade ut...Den jäste i ugnen vet inte hur den smakade, det var han som åt den.

    Kom bara till att tänka på det


    Emil 25/1-03, Jonathan 26/9-05 och Isabelle 2/2-09.
  • Tazzme
    Nyfiken gul skrev 2011-03-07 17:24:11 följande:
    ojäst bröd brukar bli ganska kompakt och degigt, det går att äta det men det är inte gott.

    Att det inte jäser beror kanske på att degspadet varit för kallt/varmt.
    Jo, jag misstänker ju förstås att det är nåt med jästen som gått fel. men jag kollade degvätskan med en termometer innan jag slog den på jäåsten (använder pulverjäst och hade vätskan att vara ca 42 grader varm). Kan nog vara så att degspadet var liiite varmare, men då typ max 2 grader. Det har nog inte spelat någon roll tidigare. Men kanske pulverjästen hade blivit dålig fästan det är flera månader kvar till BF datumet.

    Vad synd om det inte går att använda degen :( Inte för att det är någon stor ekonomisk eller tidsmässig förlust, men jag ville ju ha färskt bröd till maten.
  • Tazzme
    norgesessan skrev 2011-03-07 17:25:48 följande:
    Drag? var det öppet fönster?
     Nä, inget öppet fönster, och jag hade degen på samma ställe den alltid står på och det har aldrig hänt att den inte jäst.

    Jag har en påse torrjäst kvar. Det behövs ungefär 1½ påse till en degsats, så det är ju för lite för att göra en ny deg (dessutom räcker nog inte mjölet). tror ni det kunde vara värt att testa på att lösa upp den sista torrjästen i lite varm mjök, blanda i lite, lite mjöl och sen försöka röra ut det i min "gamla" deg? Trr ni det kan få den att jäsa?
    Är det förstås nåt fel på jästen så lär det ju inte funka ändå. Men om degen stått för dragit eller degspadet varit för varmt så kanske det kan funka.

    Eller kanske jag borde använda jästen och det sista mjölet till att göra en ny, mindre degsats?
  • Nyfiken gul

    gör mindre degsats istället och gör ny deg.

    Vad jag vet brukar inte deg börja jäsa av att man tillsätter mera jäst.. jästkulturen är ju liksom förbrukad i den gamla degen så det lär inte hända nånting med den ändå.


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Lena
    Tazzme skrev 2011-03-07 17:27:27 följande:
    Jo, jag misstänker ju förstås att det är nåt med jästen som gått fel. men jag kollade degvätskan med en termometer innan jag slog den på jäåsten (använder pulverjäst och hade vätskan att vara ca 42 grader varm). Kan nog vara så att degspadet var liiite varmare, men då typ max 2 grader. Det har nog inte spelat någon roll tidigare. Men kanske pulverjästen hade blivit dålig fästan det är flera månader kvar till BF datumet.

    Vad synd om det inte går att använda degen :( Inte för att det är någon stor ekonomisk eller tidsmässig förlust, men jag ville ju ha färskt bröd till maten.
    Två grader kan göra skillnande. Hellre för kallt än för varmt! På min torrjäst står det 40 grader varmt. Skulle inte ha det varmare än så.
  • Tazzme
    Nyfiken gul skrev 2011-03-07 17:38:40 följande:
    gör mindre degsats istället och gör ny deg.

    Vad jag vet brukar inte deg börja jäsa av att man tillsätter mera jäst.. jästkulturen är ju liksom förbrukad i den gamla degen så det lär inte hända nånting med den ändå.
    Äh, skräp! Nu hade jag för bråttom, borde ha väntat på svaret istället! Har just blandat i en påse jäst till. Men, men. Till hela degsatsen så ska det 50 gram jäst. Jag blandade i en torrjästpåse motsvarande 30 gram jäst, så degen fick ju nu ett tillskott på mer än hälften av den jästmängd den behöver för att jäsa i vanliga fall. Så jag får hoppas att det sätter lite fjutt på degen!

    Jag värmde upp lite vatten till 42 grader, rörde ner jästen och några dl mjöl så jag fick en trevlig sörja. Sen så knådade jag och maken ner geggamojan i degen. Hoppas det lyckas, annars blir det bara att kasta allt.
    Nå, nu när jag var och grävde i mjölbunken igen så kunde jag konstatera att mjölet nog inte räckt till en sats till, inte ens en liten tror jag.
  • Lena
    Tazzme skrev 2011-03-07 17:56:15 följande:
    Äh, skräp! Nu hade jag för bråttom, borde ha väntat på svaret istället! Har just blandat i en påse jäst till. Men, men. Till hela degsatsen så ska det 50 gram jäst. Jag blandade i en torrjästpåse motsvarande 30 gram jäst, så degen fick ju nu ett tillskott på mer än hälften av den jästmängd den behöver för att jäsa i vanliga fall. Så jag får hoppas att det sätter lite fjutt på degen!

    Jag värmde upp lite vatten till 42 grader, rörde ner jästen och några dl mjöl så jag fick en trevlig sörja. Sen så knådade jag och maken ner geggamojan i degen. Hoppas det lyckas, annars blir det bara att kasta allt.
    Nå, nu när jag var och grävde i mjölbunken igen så kunde jag konstatera att mjölet nog inte räckt till en sats till, inte ens en liten tror jag.
    Alla torrjästpåsar jag har sett motsvarar 50g färsk jäst. Är du säker på den bara motsvarar 30g?
  • Tazzme
    Lena skrev 2011-03-07 18:01:16 följande:
    Alla torrjästpåsar jag har sett motsvarar 50g färsk jäst. Är du säker på den bara motsvarar 30g?
    Jepp. Står så på paketet. Men det är ju finsk torrjäst jag använder (bor i Finland) så det är väl olika.

    Nå, degen såg ut att ha jäst litegrann nu, till skillnad från inget alls tidigare. Så jag bakade ut brödet och det står nu och jäser på plåten. Kan ju lika bra testa och se hur det blir som att bara kasta bort degen. Blir bröden oätbara så åker de ju ändå bara ner i soporna.

    Så får se hur experimentet går... kan ju hoppas att de jäsre lite i ugnen också, även om det inte hände sååå mycket i degbunken. Och det kan ju hända att även om det blir tungt och degigt så är ddet gott då det är varmt och färskt. Så kommer ju åtminstone en lite den av brödet till nytta, till skillnad om jag bara kastar bort degen.
  • norgesessan

    Ja, man ska aldrig underskatta experiment Roligt att veta hur det går med saker som har blivit fel, med olika lösningar.


    Emil 25/1-03, Jonathan 26/9-05 och Isabelle 2/2-09.
  • Tazzme

    Uppdatering:

    Brödet hade jäst lite på plåten, inte mycket, men lite. Dock inte på höjden utan mest utåt. Tur var så jäste det lite till i ugnen och brödet är (än så länge) helt ätbart! Det ser dock lite konstigt ut, och har mest växt sidleds och inte så mycket på  höjden. men jäste gjorde det!

    Lyckat experiment, med andra ord :)

  • PerG

    Med mindre jäst kan man alltid jäsa längre istället!.. Har bakat många bröd med lite jäst. T.ex. ett där man använder c:a 15 gram jäst totalt och totalt jäser det i c:a 8 timmar (inkl 3 timmars jäsning för fördegen) i flera omgångar...  Eller ett "över natten bröd" med typ 3 gram jäst som ska jäsa i 10-12 timmar...

  • Enda killen här
    Det fungerar att tillsätta ny jäst! 
    Jag bakade nyligen kanelbullar där jästen jag använt vad kass (pulverjäst som hade gått ut för 5 år sedan såg jag sedan på paketen). Jag blandade då upp ny, färsk jäst, löste upp i 37 gradig mjölk och vispande ner tillsammans med ytterligare mjöl vilket gjorde att degen jäste (mest på bredden) och efter att jag bakade ut bullarna jäste de på brädden men inte på höjden. De smakade gott och ingen skillnad trots dubbel jästmängd. 
Svar på tråden Behöver snabb hjälp! Degen jäser inte.