• sagitario

    Din godaste matpaj

    Vet att det finns en tråd om den godaste efterrättspaj men har inte hittat nån om mat pajer (kan ha missat)

    Min godaste (än så länge) är Spenat & fetaost paj *mumma*

  • Svar på tråden Din godaste matpaj
  • pejuliatra

    Köttfärspaj = mums tycker jag!

    Räkpaj = mums det med...

  • sagitario

    Har du nåt recept på räk paj kanske =) Lät smaskigt!

  • marmelade

    Ost-och skinkpaj kryddad med lite ädelost eller getost! Mums!!!

  • sagitario

    Mmmm, känner hur det börjar kurra i magen!

  • sagitario

    Vad har du i tomatapjen då? Jag brukar göra en paj m tomat broccoli o ost som e väldigt god?!

  • zazla

    TACOPAJ! (snodd från någon här på FL

    Det här behöver du
    (4 personer)

    Degen:
    4 dl mjöl
    2 tsk bakpulver
    0,5 tsk salt
    50 g margarin
    1,5 dl mjölk

    Fyllningen:
    500 g köttfärs
    1 msk olja
    1 lök
    1 påse tacokrydda
    2 vitlöksklyftor
    1 dl vatten
    3 tomater
    2 dl crème fraiche
    4 msk majonnäs
    2 dl riven ost

    Garneringen:
    1 rödlök
    8 peperoni

    Så här gör du
    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    Blanda ihop mjukt margarin med torra ingredienser.
    2. Häll i mjölken och rör ihop.
    3. Tryck ut degen i en form med lite högre kanter. Förgrädda inte!
    4. Skala och hacka löken.
    5. Stek köttfärsen och löken. Pressa i vitlöken.
    6. När köttfärsen är stekt tillsätter du tacokryddorna och vattnet.
    7. Låt puttra tills vattnet nästan är borta.
    8. Häll köttfärsen i pajskalet.
    9. Hacka tomaterna och lägg ovanpå köttfärsen.
    10. Blanda ihop crème fraichen, majonnäsen och den rivna osten och bred ut smeten över tomaterna.
    11. Grädda i ugnen i 12-15 minuter tills ytan fått fin färg.
    12. Skala och skiva rödlöken.
    13. Garnera med rödlöksringar och peperoni och servera med grönsallad eller hackade grönsaker, nachochips och kanske en salsa.

  • Brasset

    Min bästa är köttfärs- & fetaostpaj!

  • Hexx

    Hur gör man en god köttfärspaj?
    Gör man bara ett pajskal och sedan har köttfärssås i det?
    Någon som vill dela med sig av ett recept på det?
    Det låter gott.....

  • Catha82

    Vitlökspaj med skinka och hela champinjoner. SÅÅÅÅ god! *ler*

  • Göteborgstjej

    jag har ett riktigt riktigt bra recept på en köttfärspaj. Lite ovanligt. Måste rota fram det bara, hinner inte idag, men ska försöka i morgon!

  • E l l a

    Vanlig skink och ostpaj är min favvis, och min mammas laxpaj den är supergod den med. Lite recept på olika pajer (kan vara från FL om någon skulle känna igen sig, har från flera ställen) om någon vill prova en ny;

    KYCKLINGPAJ MED BACON ? 4 PORT
    1dl grahamsmjöl
    2dl vetemjöl
    2msk vatten
    140 gr bacon
    3 kycklingfiler
    1 liten purjolök
    1 viltlöksklyfta
    1 tsk curry
    salt och peppar
    1 dl riven lagrad ost
    3 ägg
    2 dl mjölk
    1 dl grädde
    Rör ihop ingredienserna till degen och för grädda i 200 grader ca 10 minuter. Strimla och fräs baconet.
    Tärna och bryn kycklingen.
    Skölj och strimla purjolöken.
    Blanda i tillsammans med den pressade vitlöken och låt fräsa några minuter.
    Krydda med curry, salt och peppar.
    Lägg fyllningen i pajskalet och strö över osten.
    Vispa ihop ägg, mjölk och grädde och häll över pajen.
    Grädda i 200 grader i ca 30-40 minuter

    ÄDELOSTPAJ
    1 sats pajdeg förgräddad
    100g riven ost
    200g riven ädelost (kvibille gräddädel)
    1 dl grädde
    100g keso
    2 vitlöksklyftor
    2 ägg
    lite salt
    Blanda allt och fyll pajskalet, grädda i ytterligare 20-25 min i 200 grader.

    KÖTTFÄRS OCH OLIVPAJ ? 6 PORT
    2 ½ dl vetemjöl
    75 g smör
    ¾ dl kesella lätt
    400 g köttfärs
    1 gul lök
    ½ paket bacon, 140 g
    smör
    ½ tsk salt
    1 krm svartpeppar
    2 tsk oregano
    2 dl lätt créme fraiche
    3 ägg
    2 tomater
    ca 15 oliver
    1 dl riven ost, arla herrgård
    Pajen går snabbt att göra, men ska stå en stund i ugnen. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i ca 30 min. Om du har bråttom kan du hoppa över vilotiden. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka löken. Hacka baconet. Bryn färsen i smör i en stor stekpanna. Rör i lök och bacon. Låt allt fräsa i några minuter. Krydda med salt, peppar och oregano. Rör i crème fraiche och låt allt koka ca 5 min. Ta det från värmen. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Vispa ihop äggen och rör ner dem i färsen. Häll färsen i pajskalet. Skiva tomaterna och lägg dem och oliverna på färsen. Strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en grönsallad.

    CHORITZOPAJ
    fyllning:
    ca 400 g djupfrysta wookgrönsaker
    1 msk olja
    1 tsk salt
    1 msk soya
    ca 300 g chorizo eller annan starkt kryddad korv
    smulpaj:
    1,5 dl vetemjöl
    1 dl riven stark ost
    100 g smör eller margarin
    tillbehör: svarta oliver, skivade tomater och sallad
    Sätt ugnen på 225 grader. Fräs wookgrönsakerna i olja några minuter i en stekpanna. Krydda med salt och lite soja. Skär korven i skivor och blanda med grönsakerna. Lägg blandningen i en ugnssäker form. Mät upp mjöl och ost i en skål. Lägg i margarinet som kan vara lite mjukt, finfördela det i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa. Strö smuldegen över grönsaksblandningen. Grädda pajen i mitten av ugnen 20-25 minuter tills pajen fått fin färg.

    PAJ MED VARMRÖKT LAX ? 6 PORT
    Pajdeg: 3 dl vetemjöl
    75 gr smör
    50 gr kesella
    Fyllning: 5 hackade schalottenlökar
    Smör
    250 gr varmrökt lax
    75 gr strimlade sockerärtor
    ½ dl hackad dill
    100 gr riven ost
    Äggstanning: 3 ägg
    2 dl lätt creme fraiche
    ½ tsk salt
    1 krm vitpeppar
    Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta ihop till en deg. Sätt ugnen på 225º. Tryck ut degen i 6 tartelettformar, ca 12 cm i diameter och ställ dem i kylen ca 30 min. Nagga dem med en gaffel. Förgrädda ca 10 min. Fräs schalottenlök i smör i en stekpanna. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Fördela fyllningen i pajskalen och häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

    PAJ MED KRABBA OCH ÄDELOST ? 4 PORT
    Pajdeg: 40 g smör
    1 dl Kesella lätt
    2 - 2 1/2 dl grahamsmjöl
    Fyllning: 2 små päron
    1 burk krabba, ca 200 g
    1 knippe dill
    1 1/2 dl Kesella lätt
    1 1/2 dl Kelda mellangrädde
    2 ägg
    50 g Kvibille riven ädel
    Pajdeg: Smält smöret och låt svalna något. Blanda Kesella, smör och mjöl. Låt degen vila i kylen ca 15 min. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla degen tunt och klä en pajform (ca 23 cm i diameter.) Förgrädda ca 10 min. Sänk värmen till 175 grader. Fyllning: Skala och kärna ur päronen. Skär dem i tärningen. Låt krabban rinna av. Hacka dillen. Mixa samman Kesella, grädde, ägg och ost. Fördela päron, krabba och dill över botten på pajskalet. Häll över ost- blandningen. Grädda i ugn ca 40 min. Servera med sallad.

    SPENAT OCH FETAOSTPAJ ? 4 PORT
    Pajskal: 3 dl vetemjöl
    150 g smör
    1 msk kallt vatten
    Fyllning: 1 pkt fryst bladspenat, 250g
    1 gul lök
    1 msk olivolja
    2 vitlöksklyftor
    200 g fetaost
    ca 15 svarta oliver
    3 ägg
    3 dl mjölk
    1 msk oregano
    1 krm riven muskot
    salt och peppar
    Tina spenaten. Sätt ugnen på 200°. Pajskalet: Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en stor pajform. Nagga botten med en gaffel. Låt stå i kylen minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Fyllningen: (Hacka löken). Fräs spenat (och lök) i olivoljan. Pressa över vitlöken. Fördela spenat, fetaost (och oliver) i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor. Häll äggstanningen över spenat och ost. Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter.

    KALL PAJ MED CRABFISH ? 6 PORT
    3 dl vetemjöl
    125 g smör
    2 msk vatten
    Knåda, tryck ut i en pajform.
    Grädda i ugnen 200° (tills den är gyllenbrun, ca 15 min)
    Fyllning:
    1 pkt crabfish
    räkor
    1 burk tonfisk (i vatten)
    1 dl ärter
    2 dl crème fraiche
    1 dl majonnäs
    3 msk finhackad purjolök
    1 msk chilisås
    salt och vitpeppar
    finhackad dill
    Serveras kall.

  • MariaK

    Tomatpaj..

    Gör en matpajbotten av nått slag... Gärna med hälften grahamsmjöl
    Ta ett recept där du inte behöver låta den jäsa.
    Förgräddar pajdegen i ca 10min

    under tiden skivar jag tomater 4-5st eller öppnar en burk krossade tomater,
    blandar ihop 2 ägg, 2-3 dl mjölk, torkad basilika, och riven ost i en bunke

    När pajdegen är klar
    Lägger jag i tomaterna kryddar med salt och peppar.
    häller på ägg blandningen

    in i ugnen 175-200 grader i 20 min?
    Om man skakar på ugnen lite så syns det när den stelnat och är klar.

    Serveras med Skinka, keso, broccoli, rostbiff, sallad, eller bara som den är.. bara att välja.

  • MariaK

    Glömde visst pajen är till 2-3 personer beroende på hur mycket mat du har till..

    Till 4 pers ta dubbelt med tomater och 3ägg 3-4dl mjölk, kanske 5dl mjölk, beror på hur stor form du har.
    Vispa äggblandningen och det skall vara trådigt (ägg) på vispen när du lyfter upp den.

  • MallaMojs

    Mums!!!

    Tomatpaj

    Deg:
    1 1/2 dl vetemjöl
    1 1/2 dl grahamsmjöl
    c:a 100 g margarin
    3 msk vatten

    Förgrädda!

    Fyllning:
    Skivade tomater i botten
    sen purjolök och svarta oliver
    2 ägg blandat med nästan 2 dl gräddfil
    salt, peppar och dragon

    Mums!!!

Svar på tråden Din godaste matpaj