Här har du ett nyttigt och enkelt bröd med frasig skorpa som du slipper stå och knåda samt att du slipper mjöliga bakbord.
Du kan ju göra dubbel sats men börja i liten skala o testa dig fram. Du kan ju ha i ett par dl grahamsmjöl eller rågmjöl. Enkelt att experimentera när man slipper allt jox. Om du inte har formbrödsformar kan du köra med långpanna fast det krävber nog dubbel sats o ch ett högre bröd blir ju saftigare. Lång gräddningstid på låg temperatur tycker jag är bättre än snabb och hög.
Köp 2 pkt dinkelmjöl, em siktat och en fullkorn och jäst. (lite dyrare men billigare än att köpa bröd)
Lös upp 25g jäst i lite 37 gradigt vatten sedan resten av vattnet (ca 0.8 -1 l )
Använd gärna matberedare. Blanda i mjöl ca 50/50 siktat och fullkorn, totalt ca 1,5 liter.
Tänk på att degen skall vara lös, ungefär som sockerkaksmet.
Låt jäsa dragfritt utan handuk någon timme. .Blanda ev i lite mera mjöl med slev eller för hand men degan skall fortfarande vara hällbar som gröt. Smöra en eller tvåteflon former,typ små långfranska,beroende på hur stora de är och bröa lätt dem med grahamsmjöl. Ibland använder jag sockerkaksformen i teflon. Fyll formarna till max tre fjärdedelar. Garnera med frön efter smak, eller ej. Låt jäsa nån timme. Sätt ugnen på 175-200 grader beroende på om det är varmluft eller ej.
Grädda i ca 45 minuter till en timme.
Innan du börjar. Tänk på at dinkelmjöl suger åt sig mycket vatten och därför skall degen vara lös.
Den jäser ej som en vetedeg och om något är i vägen när den "lyftet sig så "dör den".
Lycka till och hör gärna av dig med feedback. Du kanske kommer på nåt som man kan testa sen.