• Polly

    Någon här som kan mycket om kaniner?

    Någon här som har erfarenhet av kanin eller rent utav är uppfödare?

  • Svar på tråden Någon här som kan mycket om kaniner?
  • Polly

    Vi har en kanin hane som blir 1 år i slutet på maj, Han är en utekanin. Vi skulle vilja köpa en kompis till honom och har lite frågon omkring det.
     

  • Boasie

    Min mamma födde upp dvärgkaniner för flera år sedan och vi har alltid haft kaniner, jag har en rexkanin nu. Om det går bra beror såklart på flera olika saker:
    - om er hane är kastrerad (okastrerade hanar slåss ofta, speciellt när de inte vuxit upp tillsammans)
    - om ni har tänkt skaffa en hona och vill ha ungar?
    - om ni har tänkt ha en till kanin eller marsvin?

    Mitt råd är att kastrera er hane oavsett sällskap. Om ni köper ett marsvin så är risken annars stor att han kommer rida på henne (det är av min erfarenhet bättre att ha honmarsvin till hankanin för vi hade ett hanmarsvin en gång som blev arg på hankaninerna). Och ha en låda som marsvinet kan "gömma" sig i om det blir jobbigt.
    Det är ju även bra om ni kan låna/prova sällskapet först så ni ser att det går bra. 
    Kastrerade hankaniner och honkaniner går också att ha ihop - men även här gäller att prova. Även kaniner är ju personligheter och en del honor kan vara sura av sig.
    I värsta fall slutar ni med två burar och det är också sällskap om de kan se, höra och nosa på varandra (dock kan kaniner para sig genom galler/fyrkantsnät, så var försiktiga om ni inte vill ha ett gäng till :)). 

  • Boasie

    Och, glömde skriva det, marsvin är känsligare än kaniner för kyla, så i ert fall kanske en annan kanin ändå är bäst, en annan kastrerad hane eller en hona.

  • Polly

    Vår Stampe är kastrerad. Vi hade absolut tänkt oss en kanin till då dom ska vara ute. Vi vill ju inte behöva ha två burar. Hur gör man då om det inte funkar? Hur ska man vänja dom vid varandra? Har hört allt från ställ två burar bredvid varandra till att släpp lös dom på golvet och låt dom lära känna varandra. Tror vi vill ha en hona , har hört att det ska vara bäst.

  • Polly

    Kanske vore läge att köpa henne nu, ha henne inne ett par veckor för att sedan ta ut henne. då borde det ju ha blivit lite varmare ute.

    Tycker synd om Stampe då det blir mycket ensam tid för honom. 

  • Boasie

    Ja det brukar ju gå bra eftersom honan är den som är unge när de träffas, annars kan äldre honor vara sura. De bör träffas på så neutral mark som möjligt första gången och så måste ungen kunna komma undan om er hane blir arg på den, men kaniner kan morra och göra utfall med frakmtassarna för att markera utan att skada varandra. Om er hane jagar honan och biter/river så det blir sår/drar av päls så är det värre, då måste ni separera dem. 
    Låt de sitta i varsin bur nära varandra, med gallerna mot varandra, först och släpp sedan ihop dem på lite större yta och se hur de reagerar. Oftast går det bra, men om det inte gör det så prata med den ni köper honan av så ni får lämna tillbaka henne om det inte fungerar.
     

  • Boasie

    Kaniner är flockdjur så det är klart han borde bli glad av sällskap Glad
    Men om ni köper från en uppfödare så är det nog lättare, dels för att de oftast har sina kaniner ute/i lada eller liknande och då kan ni prova direkt, dels för att det kanske är lättare att lämna tillbaka dit än till en djuraffär.

  • Polly

    kanske läge att ha nyklippta klor på Stampe Flört

    vi har en inne bur och en resebur, borde ju kunna funka. Eller om honan sitter i inneburen och Stampe får springa lös på golvet. Vi brukar ta in honom då och då för att kela och för att få honom tam, han är lite av en enstöring ibland. Men det har blivit bättre sedan vi kastrerade honom och har börjat ta in honom.

  • Boasie

    Ja prova så, då ser ni med om han är intresserad. Hoppas det går bra, ta det lugnt bara och passa i början. Om honan är mycket mindre så kan hon kanske ha en liten trälåda i hans bur sen som hon kan gå in i för att känan sig trygg.

Svar på tråden Någon här som kan mycket om kaniner?