hittade det här på www.expressen.se/index.jsp&a=221316
Allmänläkare Per Ove Lind svarar:
"Saffran är vår populäraste julkrydda. Den består av torkade märkesflikar från en blommande krokus (Crocus sativus), som odlas i väldiga mängder bl a i Spanien. För att få ett enda gram saffran behövs hundratals blommor! Så det är inte underligt att saffran är den dyraste av kryddorna. Och det är nog en av förklaringarna till att saffran av tradition nästan bara används vid julen hos oss, man hade inte råd med saffran övriga året.
Men i sydligare länder använder man saffran i många maträtter under hela året, tänk bara på en av Spaniens nationalrätter, paellan! Saffran innehåller dels det gula färgämnet crocin, dels luktämnet safranal som gör att saffransbröd luktar så gott.
Det är sant att saffran är giftig. Om ett litet barn får tag på ett paket saffran och sätter i sig bara några tiondels gram, så kan det bli allvarligt förgiftat! Så förvara alltid saffran och andra kryddor så att barn inte kan komma åt dem! Men törs man då låta barn äta lusse- katter? Ja, bakat bröd med saffran är ofarligt, bl a därför att den lilla mängd saffran man använder blir rejält utspädd i den stora degen. God jul!"
/Lotta