• UmmAlina

    Recept på glass i glassmaskin

    Jag undrar om någon vill dela med sig av recept på glass i glassmaskin.


     


    Måste man alltid koka upp ingredienserna, eller finns det recept som man bara blandar ihop alla ingredienser och sedan häller i glassmaskinen?

  • Svar på tråden Recept på glass i glassmaskin
  • IJAM

    Här kommer en drös med recept. Lycka till! Glad

    Cassataglassbomb


    8-10 bitar


    5 äggulor


    1,5 dl socker


    1 msk majsstärkelse ( maizena )


    rivet skal av ½ citron


    5 dl standardmjölk


    1 dl sötmandel


    100 g cocktailbär ( röda och gröna körsbär i burk )


    50 g hackat syltat apelsinskal eller suckat


    3 dl vispgrädde


    1. Vispa äggulor och socker pösigt.


    2. Rör ner majsstärkelsen. Smaksätt med citron.


    3. Ljumma mjölken i en kastrull.


    4. Häll mjölken i äggsmeten under vispning.


    5. Slå tillbaka blandningen i kastrullen. Sjud försiktigt under vispningen tills såsen


    tjocknat.


    6. Ställ kastrullen i kallt vatten och rör då och då till krämen kallnat.


    7. Om du har en glassmaskin använder du den för att göra klart den första delen.


    8. Lägg glassen i en skål med rundad botten forma glassen i skålen till ett jämntjockt


    ”skal”, t.ex med baksidan av en sked.


    9. Låt stå i frysen någon timme innan du fyller med gräddblandningen.


    10. Annars häller du krämen i en skål som rymmer drygt 1 liter, helst med rundad botten.


    11. Täck över och ställ den i frysen tills krämen stelnat, 3-4 timmar. Rör om varje


    halvtimme.


    12. Hacka mandel och cocktailbär under tiden. Vispa grädde och blanda med det hackade.


    13. Forma glassen i skålen till ett jämntjockt ”skal”, t ex med baksidan av en sked.


    14. Fyll hålet med grädden. Täck över och frys färdigt, det tar 6-8 timmar.


    15. Tag fram glassen ca 30 minuter innan den ska serveras.


    Citronsorbet


    8 portioner


    2 ¼ deciliter socker


    7 ½ deciliter vatten


    3 tvättade citroner


    1. Koka upp socker och vattnet, koka i cirka tre minuter under omrörning till dess att sockret


    smält. Låt lagen bli alldeles kall.


    2. Rivskalet från 2 citroner och ställ åt sidan.


    3. Pressa saften ur alla tre citroner och sila ned i den kalla sockerlagen.


    4. Tillsätt det rivna skalet och rör om.


    5. Häll blandningen i en rostfri form som håller kylan bättre och det bildas färre iskristaller.


    Täck med folie och ställ i frysen under två timmar.


    6. Ta ut den frusna sorbeten och mosa iskristallerna med en gaffel. Lägg över massan i en


    matberedare och mixa till slät konsistens.


    7. Häll tillbaka i formen och frys ytterligare en timme.


    8. Upprepa proceduren med mixning och frysning ytterligare två gånger för att få en sorbet


    med lätt och luftig konsistens.


    9. Ta ut sorbeten och låt den tina några minuter innan den serveras.


    Glass - grundrecept


    *Koka upp grädde och mjölk.


    Vill du göra vaniljglass så skrapa ur fröna ur 1 vaniljstång och låt fröna + den urskrapade


    vaniljstången koka med gräddmjölken.


    *Ta av kastrullen från plattan när gräddmjölken har kokat upp.


    *Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.


    *Tillsätt gräddmjölken under vispning.


    *Häll tillbaka blandningen i kastrullen (diska ur kastrullen om det behövs)och låt


    temperaturen gå upp till +85 grader. (rör om hela tiden för det bränns mycket lätt)var noga så


    att du kommer åt överallt i botten av kastrullen.


    *När blandningen blivit +85 grader tag genast bort kastrullen från plattan och häll över


    blandningen i en bunke och kyl den i vattenbad.


    *Smaksätt glassen


    *Kör i glassmaskin (om du inte har nån glassmaskin så ta ut glassen ur frysen en gång i


    halvtimmen och rör om tills den blivit fast.


    *Om du vill ha bitar av nånting i glassen (t ex daim) så tillsätt det när glassen har blivit fast i


    konsistensen, efter att du har kört den i glass maskinen en stund.


    Glass Geneviève


    4 st äpplen


    4 msk smör


    2 dl strösocker


    2 msk mörk rom


    0,5 l mjölk


    6 st äggulor


    1 st vaniljstång


    1. Skala och kärna ur äpplena. Skär i 0,5 cm tjocka klyftor. Koka upp mjölken. Vispa äggulor


    och 3/4 av sockret till skum. Skrapa ur vaniljstången i mjölken. Tillsätt vaniljmjölken till


    äggskummet och rör om. Sjud vid 90 grader i 3 minuter, låt svalna och gör glassen fördig i


    glassmaskin.


    2. Värm smör och resten av sockret i en teflonbelagd stekpanna och koka till ljus karamell.


    3. Stek äppelskivorna i panna på hög värme så att de blir jämt brynta runtom.


    4. Tillsätt rommen när äpplena mjuknat, flambera och tag från värmen. Lägg upp en stor kula


    vaniljglass i en dessertskål. Placera äppelklyftorna runtom och servera genast.


    Tips! Om du vill ha en smalare efterrätt väljer du lättglass.


    Hallon- och szechuanpepparsorbet


    1. Dela vaniljstången på längden.


    2. Koka upp alla ingredienser utom hallonpurén.


    3. Mixa blandningen, sila den och rör ner i hallonpurén.


    4. Kör smeten i glassmaskin tills rätt konsistens uppnåtts. Frys den gärna några timmar innan


    servering.


    Hemgjord glass, chokladglass


    4 portioner


    1 vaniljstång


    2 dl mjölk


    3 msk kakao


    1 dl kaffe, starkt


    4 äggulor


    1 1/4 dl strösocker


    2 ½ dl vispgrädde


    Gör så här:


    1. Skåra vaniljstången på längden och lägg den i mjölken i en kastrull.


    2. Hetta upp mjölken och låt den sjuda några minuter, den ska inte koka. Ta kastrullen från


    värmen och låt mjölken kallna.


    3. Ta upp vaniljstången och skrapa ur kärnorna ner i mjölken.


    Lös upp kakaon i kaffet.


    4. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.


    5. Vispa ner kakaokaffet och vaniljmjölken. Blanda till sist i grädden.


    6. Häll blandningen i glassmaskin och följ instruktionsboken. Det går också bra att frysa in


    massan men vispa i så fall grädden först och rör i smeten med jämna mellanrum.


    Hemgjord glass, vaniljglass


    4 portioner


    5 äggulor


    1 1/4 dl strösocker


    2 tsk vaniljsocker


    3 dl mjölk


    3 dl vispgrädde


    Gör så här:


    1. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker ljust och pösigt. Rör i mjölk och grädde och frys


    som ovan.


    2. Servera i vackra glas. Lägg frukter efter säsong i olika lager och toppa med glassen.


    Honungs- och kanelglass


    1. Häll grädden och 2 1/2 dl av mjölken i en stor kastrull. Tillsätt sockret, kanelen,


    vaniljstången och nejlikan. Värm på medelvärme och ta bort innan det börjar koka.


    2. Vispa resten av mjölken med äggulorna och honungen tills allt är slätt. Häll över


    gräddmjölken från kastrullen, vispa hela tiden. Häll alltihop tillbaks i kastrullen och


    ställ på spisen. Värm upp på låg värme till det tjocknar något. Sila ner det i en grund


    skål och kyl.


    3. Häll upp smeten i en glassmaskin och låt den gå tills glassen är halvfryst. Ställ in i


    frysen.


    Jordgubbs och bananglass


    Denna glass är tydligen vegansk


    0,75 dl strösocker


    2 st bananer


    250 g jordgubbar


    300 g silkestofu


    1. Kör tofu, jordgubbar, bananer och strösocker till en slät smet i mixer eller matberedare.


    2.Lägg smeten i en grund form och ställ i frysen tills den är nästan fryst, hacka den då grovt


    med en gaffel. Lägg massan i en bunke och vispa den slät. Häll över i en brödform, 15x25 cm,


    täck och ställ tillbaka i frysen tills glassen är fryst. Eller kör smeten i glassmaskin tills den är


    tjock och krämig. Flytta glassen till kylskåpet ca 30 minuter innan servering så den hinner


    mjukna något.


    Jordgubbsglass


    Antal portioner 10


    Ingredienser


    500 g jordgubbar


    2 dl strösocker


    5 dl standardmjölk


    5 dl vispgrädde


    10 äggulor


    2 msk pressad citron


    1 vaniljstång


    Gör så här:


    Rensa och dela jordgubbarna grovt. Lägg i en bunke och strö över lite extra socker, cirka 2


    msk. Låt stå och dra en stund.


    Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur


    kornen och lägg både korn och stång i mjölkblandningen. Värm tills den nästan börjar koka,


    ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen dra i 20 minuter.


    Vispa äggulor och 2 dl socker pösigt. Fiska upp vaniljstången ur gräddmjölken och häll


    blandningen över äggulorna under konstant vispande. Häll tillbaka blandningen i kastrullen,


    ställ kastrullen på spisen och värm blandningen under omrörning tills den börjar tjockna. Häll


    blandningen i en bunke där den får svalna.


    Kör jordgubbarna till grovt mos i en matberedare. Häll ner i den svalnade äggblandningen


    tillsammans med citronsaften.


    Frys i glassmaskin eller i en vanlig frys. Om du väljer frysen tar du ut blandningen efter en


    timme och kör den några varv i matberedaren. Häll tillbaks och frys ytterligare en timme


    innan du på nytt kör blandningen i matberedaren. Frys ånyo tills glassen är genomfryst.


    Kaffeglass med arrakssås


    Gör så här med glassen:


    1. Vispa 4 st äggulor och 1 dl socker poröst i en bunke. Blanda kaffe, 2 dl grädde,


    kanelstång och kardemumma i en kastrull, tillsätt äggsmeten och låt alltsammans


    sjuda på svag värme ca 5 minuter.


    2. Ta bort kanelstången och låt kallna. Kör sedan den kalla glassmassan i


    glassmaskinen till en krämig konsistens, och ställ den eventuellt i frysen.


    Gör arrakssåsen så här:


    1. Vispa först ihop 2 st äggulor och 2 msk socker i en bunke. Blanda sedan 0.5 dl grädde,


    mjölk och arrak (eller punsch) i en kastrull och tillsätt äggblandningen.


    2. Sjud alltsammans på svag värme tills det får en krämig konsistens och låt det sedan


    svalna. Servera arrakssåsen till kaffegrädden.


    Kaffesorbet


    8 portioner


    2 ¼ deciliter socker


    7 ½ deciliter vatten


    3 deciliter starkt kallt espressokaffe


    1 tesked citronsaft


    4. Koka upp socker och vattnet, koka i cirka tre minuter under omrörning till dess att


    sockret smält. Låt lagen bli alldeles kall.


    5. Blanda kaffet och citronsaften med sockerlagen.


    6. Häll blandningen i en rostfri form som håller kylan bättre och det bildas färre


    iskristaller. Täck med folie och ställ i frysen under två timmar.


    7. Ta ut den frusna sorbeten och mosa iskristallerna med en gaffel. Lägg över massan i


    en matberedare och mixa till slät konsistens.


    8. Häll tillbaka i formen och frys ytterligare en timme.


    9. Upprepa proceduren med mixning och frysning ytterligare två gånger för att få en


    sorbet med lätt och luftig konsistens.


    10. Ta ut sorbeten och låt den tina några minuter innan den serveras.


    Kulfi - Indisk lyxglass


    4 pers


    6 dl standardmjölk


    4 dl vispgrädde


    1 dl strösocker


    1 tsk vaniljsocker


    50 g hackade pistaschnötter


    50 g skållade, skalade och hackade mandlar


    1. Koka ihop mjölken till 3 dl under omrörning på svag värme. Det går fortast i en vid


    gryta men tar 20-30 minuter.


    2. Tillsätt grädde och socker och fortsätt sjuda tills blandningen tjocknar och mängden är


    knappt 5 dl.


    3. Tillsätt vaniljsocker, hackade pistaschnötter och hackad mandel. Låt smeten kallna.


    4. Kör gärna glassen i en glassmaskin. Konsistensen blir då något fluffigare.


    5. Glassen kan också frysas direkt i en form. Rör i den några gånger under infrysningen.


    Det tar ca 12 timmar.


    6. Förvara glassen i frysen fram till serveringen.


    7. Servera glassen som den är eller med lite färska bär till.


    Limeglass


    Syrlig glass som du gör enklast i glassmaskin.


    Ingredienser


    4 port


    Rivet skal och saft av 2½ lime


    1 dl strösocker


    1 äggvita


    250 g Kesella


    2 dl matyoghurt


    Gör så här


    Rör ihop limeskal, saft, socker och äggvita så att sockret smälter. Blanda i Kesella och


    yoghurt och rör till en slät smet. Gör glassen i en glassmaskin: starta maskinen, häll i smeten


    och kör till glass i ca 40 min. Servera limeglassen i cocktailglas.


    Lingonglass med sockerglaserade plättar


    Ingredienser:


    2 dl lingon


    2 dl socker


    4 dl mjölk


    3,5 dl vispgrädde


    7 st ägg


    0,75 dl vetemjöl


    1 nypa salt


    1 msk smör


    Gör glassen så här:


    Koka lingonen tillsammans med 1 dl socker 5-6 minuter och låt det svalna, koka under tiden


    upp mjölk och 2,5 dl grädde.


    Vispa ihop 5 äggulor med 1 dl socker i en bunke, slå den varma gräddmjölken över, skumma


    och kyl.


    Kör glassen i en glassmaskin tills den blir krämig. Ta upp den och vänd ner hälften av


    lingonen så att glassen blir lite melerad. Spara resten av lingonen till senare.


    Gör plättarna så här:


    Vispa ihop 1 dl grädde, 1,5 dl mjölk och 2 ägg. Tillsätt mjöl och salt och vispa tills smeten är


    jämn. Smält sedan smör i en plättlagg och stek plättarna tills de är gyllenbruna.


    Lägg de färdiga plättarna omlott på ett ugnssäkert fat , strö ett tunt lager strösocker över och


    glasera dem i ugnen några minuter.


    Servera glassen på plättarna med resten av lingonen vid sidan av.


    Mandelbiskviparfait


    ca 4 port


    1 påse små mandelbiskvier, 150 g


    3 äggulor


    1 ½ dl strösocker. 130 g


    2 ½ dl mellangrädde eller vispgrädde


    3 äggvitor


    1. Smula mandelbiskvierna, för hand eller i matberedare.


    2. Vispa äggulorna med strösockret vitt och pösigt.


    3. Vispa grädden


    4. Och därefter, med rena vispar, äggvitorna till ett fast skum.


    5. Blanda äggulesmeten med grädde och vänd försiktigt ner äggvitorna.


    6. Vänd ner mandelbiskvismulorna i parfaitsmeten.


    7. Frys glassen i glassmaskin eller i frysen minst 3 timmar.


    8. Mjukgör parfait i kylskåp ca 30 min före servering.


    9. Servera parfaiten med hela mandelbiskvier och färsk frukt.


    Melonsorbet med jordgubbar


    2 st melon


    3 dl florsocker


    1,5 st saften av citron


    0,75 kg jordgubbar


    färsk mynta 0,5 dl


    vodka


    1. För fyra portioner: dela en melon i fyra delar, tag bort kärnorna och skär fruktköttet i bitar.


    Mosa i mixer och blanda sedan melonpurén med 2½ dl florsocker. Tillaga sorbeten i


    glassmaskin med saften av en halv citron. Förvara i frys.


    2. Halvera den andra melonen. Tag bort kärnorna och tag ut stora kulor av fruktköttet.


    3. Skölj försiktigt 500 g jordgubbar med stjälkar. Halvera och lägg dem med snittytan uppåt


    omväxlande med melonkulorna på tallriken.


    4. Gör såsen (se nedan).


    5. Häll upp såsen på tallriken och lägg en kula sorbet i mitten.


    6. Garnera med färsk mynta.


    Sås (för 4 portioner)


    Skölj 250 g jordgubbar och passera genom en sil. Gör såsen genom att tillsätta 3 msk siktat


    florsocker, saften av 1 citron, och ett litet glas vodka.


    Muscovadoglass med mandel i rom


    Muscovadoglass


    1,5 dl vispgrädde


    2 dl mjölk


    1 msk glykos, finns på apotek


    1 dl mörkt muscovadoråsocker, eller ljust


    5 st äggulor


    Mandel i rom


    400 g sötmandel


    50 g pistagemandlar


    1 dl ljus rom


    2 dl vatten


    0,5 l Ljust muscovadoråsocker


    Vispa samman äggulor och Muscovadoråsocker. Koka upp grädde, mjölk och glykos. Vispa


    ner äggsmeten i den heta mjölkblandningen. Sila blandningen genom en tätmaskig sil. Kör


    blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen minst 5 timmar och rör om då och då. Skålla


    och skala mandeln. Lägg mandlarna i en glasburk.


    Blanda Muscovadoråsocker och vatten i en gryta och sjud tills sockret smält. Låt svalna.


    Tillsätt rom. Häll lagen över mandlarna. Låt stå minst en vecka. Servera till glass.


    Om du använder Mörkt Muscovadoråsocker får du en kraftigare lakritsbetonad smak på


    glassen än om du använder Ljust Muscovadoråsocker.


    Nektaringlass


    1. Lägg urkärnade nektariner och pressad lime i en matberedare och kör till puré. Pressa


    purén genom en sil. (Det ska bli 2,5 dl silad nektarinpuré)


    2. Lägg grädde, äggulor och socker i en kastrull på svag värme och rör runt i 10 minuter


    eller tills blandningen har tjocknat en aning. Låt svalna.


    3. Vänd ner nektarinpurén i gräddblandningen, häll i en glassmaskin och följ


    tillverkarens instruktioner tills glassen är frusen och fast. Du kan också hälla


    blandningen i en metallbehållare och frysa i 1 timme. Ta ut ur frysen och vispa tills


    blandningen är mjuk. Ställ in i frysen igen i 20 minuter.


    4. Vispa blandningen mjuk igen och låt stå i frysen tills den är fast.


    Nougatglass


    4 port


    Nougat:


    1 dl sötmandel


    1 ½ dl strösocker


    3/4 dl vatten


    Glass:


    2 ägg


    ½ dl strösocker


    2 ½ dl mjölk


    2 dl vispgrädde


    Garnering:


    nougatströssel kanderade syrener/violer


    Börja med nougaten, den blir inte blank och hård utan påminner mer om brända mandlar du


    köper i godisbutiken. Hacka mandeln fint och rosta den utbredd på bakplåtspapper i 175°


    varm ugn. Blanda socker och vatten i en väl rengjord stekpanna eller vid kastrull. Låt


    blandningen sakta koka upp och låt koka till svagt ljusbrun färg. (130° på


    hushållstermometer.) Blanda sockerlagen strax innan der är färdigkokt med den hackade och


    rostade mandeln. Häll nougatsmeten på ett smörgåspapper och låt den kallna. Bryt och stöt


    den i mindre bitar i en mortel.


    Glass:


    Vispa ägg och socker väl i en kastrull (ej aluminium som kan missfärga glassen). Tillsätt


    mjölken och sjud under vispning tills krämen tjocknat. Låt svalna i kallt vattenbad till


    rumstemperatur. Vispa grädden om du inte har glassmaskin.


    Blanda i den och häll glassen i en bunke. Frys glassen,


    Ta ut och rör om den då och! då. Ta undan lite nougat att strössla över de färdiga


    glassportionerna och blanda resten av nougaten i den nästan fasta glassen. I glassmaskin


    häller du äggblandning och grädde, kör tills glassen är lite mer än


    halvfast. Blanda då i nougaten, men spara också här lite till garnering.


    Förbered så här:


    När glassen blivit så fast att den går att forma är det lämpligt att göra kulor. Lägg dem på ett


    fat eller en plåt som tidigare blivit iskall i frysen. Då är det lätt att strax före serveringen lägga


    upp några kulor till var och en i portionsglas.


    Garnera med nougatströssel ev en bit choklad eller kanderade syrener/ violer.


    Nyponsorbet


    4 port


    5 dl nyponsoppa


    1 msk strösocker


    2 msk flytande glukos (finns apoteket)


    2 msk nypressad citronsaft


    1. Hetta upp soppa, socker och glukos så mycket att sockret och den trögflytande


    glukosen löser sig i soppan. Låt den kallna.


    2. Smaksätt med citronsaften. Ställ blandningen i kylen så att den blir riktigt kall.


    3. Frys in till sorbet. Rör om flera gånger under tiden eller kör massan i glassmaskin. Kör


    tills den har fått sorbetkonsistens.


    Förbered sorbeten så här:


    När sorbeten blivit så fast att den går att forma är det lämpligt att göra kulor. Lägg dem på ett


    fat eller en plåt som redan blivit iskall i frysen. Då är det lätt att strax före serveringen lägga


    några kulor till var och en i portionsglas.


    Philadelphiaglass


    4 port


    2 philadelphiaostar á 62 g


    2 dl socker


    3 dl vispgrädde


    1 ½ tsk vaniljsocker


    3 äggulor


    8 digestivekex


    1. Blanda ost, socker och vaniljsocker. Vispa grädden


    2. Rör ner äggulorna, en i taget. i ostmassan och blanda med grädden.


    3. Smula kexen och strö hälften i en form med löstagbara kanter.


    4. Bred ut smeten i formen och strö på resten av kexsmulorna.


    5. Frys i minst 4 timmar, eller kör i glassmaskin till en fast glass.


    6. Garnera med färska eller frysta bär.


    7. Servera direkt då glassen smälter snabbt


    Pistaschglass


    4 port.


    100-120 g pistaschmandel


    5 dl vispgrädde


    2 1/2 dl standardmjölk


    1 1/2 dl strösocker


    4 äggulor


    1 tsk vaniljsocker


    1. Skala och finhacka mandeln.


    2. Häll hälften av vispgrädden och all mjölk i en kastrull. Värm den, men ta den från


    värmen precis innan den kokar upp.


    3. Vispa socker och ägg pösigt.


    4. Häll 3 msk av den varma gräddmjölken i äggsmeten. Rör om.


    5. Häll ner äggsmeten i gräddmjölken under omrörning.


    6. Vänd ner mandeln. Rör hela tiden. Smeten får inte koka.


    7. Kyl ner kastrullen i kallt vatten.


    8. Tillsätt resterande grädde samt vaniljsocker när smeten kallnat.


    9. Kör den i glassmaskin eller frys in den i en täckt form. Gärna över natten.


    Päronsorbet


    Tillagning:


    Koka sockerlagen av 1/2 liter vatten och 3 dl socker. Blanda vatten och socker i en kastrull


    och koka upp. Skumma och låt koka i 5 minuter. Kör 10 av päronen, (spara de hårdaste) i en


    råsaftcentrifug med skal och allt. Blanda saften med sockerlag och glykos och frys ner


    blandningen i glassmaskin.


    Sätt ugnen på 150°. Skiva sedan de resterande päronen tunt och lägg dem på ett teflonpapper


    täckt med lite socker. Ställ in i ugnen och låt stå tills päronskivorna blivit hårda chips. Servera


    dem till sorbeten, gärna tillsammans med lite päronlikör.


    Saffransglass


    Ingredienser


    1 pkt saffran


    3 äggulor


    1/2 dl socker


    1/2 dl honung


    3 dl vispgrädde


    Gör så här:


    Vispa saffran, äggulor, socker och honung poröst. Vispa grädden separat. Blanda ihop


    grädden med det övriga ingredienserna. Kör blandningen i en glassmaskin, eller häll smeten i


    en form klädd med plast och ställ i frysen minst 6 timmar.


    Tag fram glassen ungefär en kvart innan den skall ätas.


    Sorbet med blåbärscrème fraiche


    Koka upp vatten, socker och blåbär. Riv ner apelsinskal. Låt svalna. Blanda i crème fraiche


    och kör i glassmaskin. Ställ i frysen.


    Rör smöret slätt. Blanda i vetemjöl, florsocker, salt och äggvitan. Rör allt till en slät smet.


    Skär ut en trekant ur en overheadfilm (ca 15x7 cm). Klä ugnsplåten med bakplåtspapper.


    Lägg på filmen och dra ut smeten med en bakskrapa. Grädda ca 3 minuter i 225 grader tills


    kakan fått lite färg. Lägg över kavel och låt kallna.


    Ta fram sorbeten och fyll ringarna med den. Lägg upp flarnen på en heltalrik och lägg över


    sorbeten på kanten. Garnera med lingon, svarta vinbär, physalis och citronmeliss. Pudra med


    florsocker.


    Vaniljsorbet


    100 g glukos


    400 g sockerlag


    0,65 kg vatten


    0,5 st pressad citron


    3 st gelatinblad


    2 st vaniljstång


    Blanda glukos, sockerlag, vatten och citron. Skrapa ur vaniljstången. Blanda sedan allt. Låt


    koka i 5 minuter. Smält gelatinblad och rör samman.


    Kyl ned och kör i glassmaskin.


    Youghurtglass med jordgubbar


    1. Skölj, rensa och mosa bären eller mixa jordgubbarna.


    2. Vispa grädden.


    3. Blanda försiktigt alla ingredienser.


    4. Har du en glassmaskin så frys glassen enligt bruksanvisningen.


    5. Om inte så häll glassmeten i en form och frys 1 timme.


    6. Tag ut den och rör om väl.


    7. Frys sedan färdigt.


    Åkerbärsparfait


    Åkerbäret, vårt mest sällsynta bär. Bland alla våra bärväxter är Åkerbäret det mest berömda


    för sin utsökt fina arom och smak, en blandning av hallon och smultron. Linné har utnämnt


    dem till världens mest smakrika växt!


    6 personer


    2 st äggulor


    1/2 dl florsocker


    150g Åkerbärssylt


    3 dl vispgrädde


    1. Vispa äggulor och socker pösigt. Vänd försiktigt ned Åkerbärssylten, med stora yviga


    tag.


    2. Vispa grädden ganska hårt. Vänd ner den i äggsmeten.


    3. Frys smeten i portionsglas eller kakform. Låt stå minst fyra timmar. Sätt in i kylskåp


    ca 20 min före servering.


    4. Garnera med hela bär eller flagad, rostad mandel.


    Dryck: Kaffe och varför inte, ett glas Åkerbärslikör.


  • UmmAlina

    Tack så jättemycket....!!!!!

  • UmmAlina
    Virriga Vera skrev 2011-05-27 19:39:32 följande:
    Här finns massor med recept

    www.glassrecept.se/
    Wow, vilken bra sida...! Tack så mycket
Svar på tråden Recept på glass i glassmaskin