Recept på glass i glassmaskin
Jag undrar om någon vill dela med sig av recept på glass i glassmaskin.
Måste man alltid koka upp ingredienserna, eller finns det recept som man bara blandar ihop alla ingredienser och sedan häller i glassmaskinen?
Jag undrar om någon vill dela med sig av recept på glass i glassmaskin.
Måste man alltid koka upp ingredienserna, eller finns det recept som man bara blandar ihop alla ingredienser och sedan häller i glassmaskinen?
Här kommer en drös med recept. Lycka till!
Cassataglassbomb
8-10 bitar
5 äggulor
1,5 dl socker
1 msk majsstärkelse ( maizena )
rivet skal av ½ citron
5 dl standardmjölk
1 dl sötmandel
100 g cocktailbär ( röda och gröna körsbär i burk )
50 g hackat syltat apelsinskal eller suckat
3 dl vispgrädde
1. Vispa äggulor och socker pösigt.
2. Rör ner majsstärkelsen. Smaksätt med citron.
3. Ljumma mjölken i en kastrull.
4. Häll mjölken i äggsmeten under vispning.
5. Slå tillbaka blandningen i kastrullen. Sjud försiktigt under vispningen tills såsen
tjocknat.
6. Ställ kastrullen i kallt vatten och rör då och då till krämen kallnat.
7. Om du har en glassmaskin använder du den för att göra klart den första delen.
8. Lägg glassen i en skål med rundad botten forma glassen i skålen till ett jämntjockt
”skal”, t.ex med baksidan av en sked.
9. Låt stå i frysen någon timme innan du fyller med gräddblandningen.
10. Annars häller du krämen i en skål som rymmer drygt 1 liter, helst med rundad botten.
11. Täck över och ställ den i frysen tills krämen stelnat, 3-4 timmar. Rör om varje
halvtimme.
12. Hacka mandel och cocktailbär under tiden. Vispa grädde och blanda med det hackade.
13. Forma glassen i skålen till ett jämntjockt ”skal”, t ex med baksidan av en sked.
14. Fyll hålet med grädden. Täck över och frys färdigt, det tar 6-8 timmar.
15. Tag fram glassen ca 30 minuter innan den ska serveras.
Citronsorbet
8 portioner
2 ¼ deciliter socker
7 ½ deciliter vatten
3 tvättade citroner
1. Koka upp socker och vattnet, koka i cirka tre minuter under omrörning till dess att sockret
smält. Låt lagen bli alldeles kall.
2. Rivskalet från 2 citroner och ställ åt sidan.
3. Pressa saften ur alla tre citroner och sila ned i den kalla sockerlagen.
4. Tillsätt det rivna skalet och rör om.
5. Häll blandningen i en rostfri form som håller kylan bättre och det bildas färre iskristaller.
Täck med folie och ställ i frysen under två timmar.
6. Ta ut den frusna sorbeten och mosa iskristallerna med en gaffel. Lägg över massan i en
matberedare och mixa till slät konsistens.
7. Häll tillbaka i formen och frys ytterligare en timme.
8. Upprepa proceduren med mixning och frysning ytterligare två gånger för att få en sorbet
med lätt och luftig konsistens.
9. Ta ut sorbeten och låt den tina några minuter innan den serveras.
Glass - grundrecept
*Koka upp grädde och mjölk.
Vill du göra vaniljglass så skrapa ur fröna ur 1 vaniljstång och låt fröna + den urskrapade
vaniljstången koka med gräddmjölken.
*Ta av kastrullen från plattan när gräddmjölken har kokat upp.
*Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
*Tillsätt gräddmjölken under vispning.
*Häll tillbaka blandningen i kastrullen (diska ur kastrullen om det behövs)och låt
temperaturen gå upp till +85 grader. (rör om hela tiden för det bränns mycket lätt)var noga så
att du kommer åt överallt i botten av kastrullen.
*När blandningen blivit +85 grader tag genast bort kastrullen från plattan och häll över
blandningen i en bunke och kyl den i vattenbad.
*Smaksätt glassen
*Kör i glassmaskin (om du inte har nån glassmaskin så ta ut glassen ur frysen en gång i
halvtimmen och rör om tills den blivit fast.
*Om du vill ha bitar av nånting i glassen (t ex daim) så tillsätt det när glassen har blivit fast i
konsistensen, efter att du har kört den i glass maskinen en stund.
Glass Geneviève
4 st äpplen
4 msk smör
2 dl strösocker
2 msk mörk rom
0,5 l mjölk
6 st äggulor
1 st vaniljstång
1. Skala och kärna ur äpplena. Skär i 0,5 cm tjocka klyftor. Koka upp mjölken. Vispa äggulor
och 3/4 av sockret till skum. Skrapa ur vaniljstången i mjölken. Tillsätt vaniljmjölken till
äggskummet och rör om. Sjud vid 90 grader i 3 minuter, låt svalna och gör glassen fördig i
glassmaskin.
2. Värm smör och resten av sockret i en teflonbelagd stekpanna och koka till ljus karamell.
3. Stek äppelskivorna i panna på hög värme så att de blir jämt brynta runtom.
4. Tillsätt rommen när äpplena mjuknat, flambera och tag från värmen. Lägg upp en stor kula
vaniljglass i en dessertskål. Placera äppelklyftorna runtom och servera genast.
Tips! Om du vill ha en smalare efterrätt väljer du lättglass.
Hallon- och szechuanpepparsorbet
1. Dela vaniljstången på längden.
2. Koka upp alla ingredienser utom hallonpurén.
3. Mixa blandningen, sila den och rör ner i hallonpurén.
4. Kör smeten i glassmaskin tills rätt konsistens uppnåtts. Frys den gärna några timmar innan
servering.
Hemgjord glass, chokladglass
4 portioner
1 vaniljstång
2 dl mjölk
3 msk kakao
1 dl kaffe, starkt
4 äggulor
1 1/4 dl strösocker
2 ½ dl vispgrädde
Gör så här:
1. Skåra vaniljstången på längden och lägg den i mjölken i en kastrull.
2. Hetta upp mjölken och låt den sjuda några minuter, den ska inte koka. Ta kastrullen från
värmen och låt mjölken kallna.
3. Ta upp vaniljstången och skrapa ur kärnorna ner i mjölken.
Lös upp kakaon i kaffet.
4. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
5. Vispa ner kakaokaffet och vaniljmjölken. Blanda till sist i grädden.
6. Häll blandningen i glassmaskin och följ instruktionsboken. Det går också bra att frysa in
massan men vispa i så fall grädden först och rör i smeten med jämna mellanrum.
Hemgjord glass, vaniljglass
4 portioner
5 äggulor
1 1/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker ljust och pösigt. Rör i mjölk och grädde och frys
som ovan.
2. Servera i vackra glas. Lägg frukter efter säsong i olika lager och toppa med glassen.
Honungs- och kanelglass
1. Häll grädden och 2 1/2 dl av mjölken i en stor kastrull. Tillsätt sockret, kanelen,
vaniljstången och nejlikan. Värm på medelvärme och ta bort innan det börjar koka.
2. Vispa resten av mjölken med äggulorna och honungen tills allt är slätt. Häll över
gräddmjölken från kastrullen, vispa hela tiden. Häll alltihop tillbaks i kastrullen och
ställ på spisen. Värm upp på låg värme till det tjocknar något. Sila ner det i en grund
skål och kyl.
3. Häll upp smeten i en glassmaskin och låt den gå tills glassen är halvfryst. Ställ in i
frysen.
Jordgubbs och bananglass
Denna glass är tydligen vegansk
0,75 dl strösocker
2 st bananer
250 g jordgubbar
300 g silkestofu
1. Kör tofu, jordgubbar, bananer och strösocker till en slät smet i mixer eller matberedare.
2.Lägg smeten i en grund form och ställ i frysen tills den är nästan fryst, hacka den då grovt
med en gaffel. Lägg massan i en bunke och vispa den slät. Häll över i en brödform, 15x25 cm,
täck och ställ tillbaka i frysen tills glassen är fryst. Eller kör smeten i glassmaskin tills den är
tjock och krämig. Flytta glassen till kylskåpet ca 30 minuter innan servering så den hinner
mjukna något.
Jordgubbsglass
Antal portioner 10
Ingredienser
500 g jordgubbar
2 dl strösocker
5 dl standardmjölk
5 dl vispgrädde
10 äggulor
2 msk pressad citron
1 vaniljstång
Gör så här:
Rensa och dela jordgubbarna grovt. Lägg i en bunke och strö över lite extra socker, cirka 2
msk. Låt stå och dra en stund.
Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur
kornen och lägg både korn och stång i mjölkblandningen. Värm tills den nästan börjar koka,
ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen dra i 20 minuter.
Vispa äggulor och 2 dl socker pösigt. Fiska upp vaniljstången ur gräddmjölken och häll
blandningen över äggulorna under konstant vispande. Häll tillbaka blandningen i kastrullen,
ställ kastrullen på spisen och värm blandningen under omrörning tills den börjar tjockna. Häll
blandningen i en bunke där den får svalna.
Kör jordgubbarna till grovt mos i en matberedare. Häll ner i den svalnade äggblandningen
tillsammans med citronsaften.
Frys i glassmaskin eller i en vanlig frys. Om du väljer frysen tar du ut blandningen efter en
timme och kör den några varv i matberedaren. Häll tillbaks och frys ytterligare en timme
innan du på nytt kör blandningen i matberedaren. Frys ånyo tills glassen är genomfryst.
Kaffeglass med arrakssås
Gör så här med glassen:
1. Vispa 4 st äggulor och 1 dl socker poröst i en bunke. Blanda kaffe, 2 dl grädde,
kanelstång och kardemumma i en kastrull, tillsätt äggsmeten och låt alltsammans
sjuda på svag värme ca 5 minuter.
2. Ta bort kanelstången och låt kallna. Kör sedan den kalla glassmassan i
glassmaskinen till en krämig konsistens, och ställ den eventuellt i frysen.
Gör arrakssåsen så här:
1. Vispa först ihop 2 st äggulor och 2 msk socker i en bunke. Blanda sedan 0.5 dl grädde,
mjölk och arrak (eller punsch) i en kastrull och tillsätt äggblandningen.
2. Sjud alltsammans på svag värme tills det får en krämig konsistens och låt det sedan
svalna. Servera arrakssåsen till kaffegrädden.
Kaffesorbet
8 portioner
2 ¼ deciliter socker
7 ½ deciliter vatten
3 deciliter starkt kallt espressokaffe
1 tesked citronsaft
4. Koka upp socker och vattnet, koka i cirka tre minuter under omrörning till dess att
sockret smält. Låt lagen bli alldeles kall.
5. Blanda kaffet och citronsaften med sockerlagen.
6. Häll blandningen i en rostfri form som håller kylan bättre och det bildas färre
iskristaller. Täck med folie och ställ i frysen under två timmar.
7. Ta ut den frusna sorbeten och mosa iskristallerna med en gaffel. Lägg över massan i
en matberedare och mixa till slät konsistens.
8. Häll tillbaka i formen och frys ytterligare en timme.
9. Upprepa proceduren med mixning och frysning ytterligare två gånger för att få en
sorbet med lätt och luftig konsistens.
10. Ta ut sorbeten och låt den tina några minuter innan den serveras.
Kulfi - Indisk lyxglass
4 pers
6 dl standardmjölk
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g hackade pistaschnötter
50 g skållade, skalade och hackade mandlar
1. Koka ihop mjölken till 3 dl under omrörning på svag värme. Det går fortast i en vid
gryta men tar 20-30 minuter.
2. Tillsätt grädde och socker och fortsätt sjuda tills blandningen tjocknar och mängden är
knappt 5 dl.
3. Tillsätt vaniljsocker, hackade pistaschnötter och hackad mandel. Låt smeten kallna.
4. Kör gärna glassen i en glassmaskin. Konsistensen blir då något fluffigare.
5. Glassen kan också frysas direkt i en form. Rör i den några gånger under infrysningen.
Det tar ca 12 timmar.
6. Förvara glassen i frysen fram till serveringen.
7. Servera glassen som den är eller med lite färska bär till.
Limeglass
Syrlig glass som du gör enklast i glassmaskin.
Ingredienser
4 port
Rivet skal och saft av 2½ lime
1 dl strösocker
1 äggvita
250 g Kesella
2 dl matyoghurt
Gör så här
Rör ihop limeskal, saft, socker och äggvita så att sockret smälter. Blanda i Kesella och
yoghurt och rör till en slät smet. Gör glassen i en glassmaskin: starta maskinen, häll i smeten
och kör till glass i ca 40 min. Servera limeglassen i cocktailglas.
Lingonglass med sockerglaserade plättar
Ingredienser:
2 dl lingon
2 dl socker
4 dl mjölk
3,5 dl vispgrädde
7 st ägg
0,75 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 msk smör
Gör glassen så här:
Koka lingonen tillsammans med 1 dl socker 5-6 minuter och låt det svalna, koka under tiden
upp mjölk och 2,5 dl grädde.
Vispa ihop 5 äggulor med 1 dl socker i en bunke, slå den varma gräddmjölken över, skumma
och kyl.
Kör glassen i en glassmaskin tills den blir krämig. Ta upp den och vänd ner hälften av
lingonen så att glassen blir lite melerad. Spara resten av lingonen till senare.
Gör plättarna så här:
Vispa ihop 1 dl grädde, 1,5 dl mjölk och 2 ägg. Tillsätt mjöl och salt och vispa tills smeten är
jämn. Smält sedan smör i en plättlagg och stek plättarna tills de är gyllenbruna.
Lägg de färdiga plättarna omlott på ett ugnssäkert fat , strö ett tunt lager strösocker över och
glasera dem i ugnen några minuter.
Servera glassen på plättarna med resten av lingonen vid sidan av.
Mandelbiskviparfait
ca 4 port
1 påse små mandelbiskvier, 150 g
3 äggulor
1 ½ dl strösocker. 130 g
2 ½ dl mellangrädde eller vispgrädde
3 äggvitor
1. Smula mandelbiskvierna, för hand eller i matberedare.
2. Vispa äggulorna med strösockret vitt och pösigt.
3. Vispa grädden
4. Och därefter, med rena vispar, äggvitorna till ett fast skum.
5. Blanda äggulesmeten med grädde och vänd försiktigt ner äggvitorna.
6. Vänd ner mandelbiskvismulorna i parfaitsmeten.
7. Frys glassen i glassmaskin eller i frysen minst 3 timmar.
8. Mjukgör parfait i kylskåp ca 30 min före servering.
9. Servera parfaiten med hela mandelbiskvier och färsk frukt.
Melonsorbet med jordgubbar
2 st melon
3 dl florsocker
1,5 st saften av citron
0,75 kg jordgubbar
färsk mynta 0,5 dl
vodka
1. För fyra portioner: dela en melon i fyra delar, tag bort kärnorna och skär fruktköttet i bitar.
Mosa i mixer och blanda sedan melonpurén med 2½ dl florsocker. Tillaga sorbeten i
glassmaskin med saften av en halv citron. Förvara i frys.
2. Halvera den andra melonen. Tag bort kärnorna och tag ut stora kulor av fruktköttet.
3. Skölj försiktigt 500 g jordgubbar med stjälkar. Halvera och lägg dem med snittytan uppåt
omväxlande med melonkulorna på tallriken.
4. Gör såsen (se nedan).
5. Häll upp såsen på tallriken och lägg en kula sorbet i mitten.
6. Garnera med färsk mynta.
Sås (för 4 portioner)
Skölj 250 g jordgubbar och passera genom en sil. Gör såsen genom att tillsätta 3 msk siktat
florsocker, saften av 1 citron, och ett litet glas vodka.
Muscovadoglass med mandel i rom
Muscovadoglass
1,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 msk glykos, finns på apotek
1 dl mörkt muscovadoråsocker, eller ljust
5 st äggulor
Mandel i rom
400 g sötmandel
50 g pistagemandlar
1 dl ljus rom
2 dl vatten
0,5 l Ljust muscovadoråsocker
Vispa samman äggulor och Muscovadoråsocker. Koka upp grädde, mjölk och glykos. Vispa
ner äggsmeten i den heta mjölkblandningen. Sila blandningen genom en tätmaskig sil. Kör
blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen minst 5 timmar och rör om då och då. Skålla
och skala mandeln. Lägg mandlarna i en glasburk.
Blanda Muscovadoråsocker och vatten i en gryta och sjud tills sockret smält. Låt svalna.
Tillsätt rom. Häll lagen över mandlarna. Låt stå minst en vecka. Servera till glass.
Om du använder Mörkt Muscovadoråsocker får du en kraftigare lakritsbetonad smak på
glassen än om du använder Ljust Muscovadoråsocker.
Nektaringlass
1. Lägg urkärnade nektariner och pressad lime i en matberedare och kör till puré. Pressa
purén genom en sil. (Det ska bli 2,5 dl silad nektarinpuré)
2. Lägg grädde, äggulor och socker i en kastrull på svag värme och rör runt i 10 minuter
eller tills blandningen har tjocknat en aning. Låt svalna.
3. Vänd ner nektarinpurén i gräddblandningen, häll i en glassmaskin och följ
tillverkarens instruktioner tills glassen är frusen och fast. Du kan också hälla
blandningen i en metallbehållare och frysa i 1 timme. Ta ut ur frysen och vispa tills
blandningen är mjuk. Ställ in i frysen igen i 20 minuter.
4. Vispa blandningen mjuk igen och låt stå i frysen tills den är fast.
Nougatglass
4 port
Nougat:
1 dl sötmandel
1 ½ dl strösocker
3/4 dl vatten
Glass:
2 ägg
½ dl strösocker
2 ½ dl mjölk
2 dl vispgrädde
Garnering:
nougatströssel kanderade syrener/violer
Börja med nougaten, den blir inte blank och hård utan påminner mer om brända mandlar du
köper i godisbutiken. Hacka mandeln fint och rosta den utbredd på bakplåtspapper i 175°
varm ugn. Blanda socker och vatten i en väl rengjord stekpanna eller vid kastrull. Låt
blandningen sakta koka upp och låt koka till svagt ljusbrun färg. (130° på
hushållstermometer.) Blanda sockerlagen strax innan der är färdigkokt med den hackade och
rostade mandeln. Häll nougatsmeten på ett smörgåspapper och låt den kallna. Bryt och stöt
den i mindre bitar i en mortel.
Glass:
Vispa ägg och socker väl i en kastrull (ej aluminium som kan missfärga glassen). Tillsätt
mjölken och sjud under vispning tills krämen tjocknat. Låt svalna i kallt vattenbad till
rumstemperatur. Vispa grädden om du inte har glassmaskin.
Blanda i den och häll glassen i en bunke. Frys glassen,
Ta ut och rör om den då och! då. Ta undan lite nougat att strössla över de färdiga
glassportionerna och blanda resten av nougaten i den nästan fasta glassen. I glassmaskin
häller du äggblandning och grädde, kör tills glassen är lite mer än
halvfast. Blanda då i nougaten, men spara också här lite till garnering.
Förbered så här:
När glassen blivit så fast att den går att forma är det lämpligt att göra kulor. Lägg dem på ett
fat eller en plåt som tidigare blivit iskall i frysen. Då är det lätt att strax före serveringen lägga
upp några kulor till var och en i portionsglas.
Garnera med nougatströssel ev en bit choklad eller kanderade syrener/ violer.
Nyponsorbet
4 port
5 dl nyponsoppa
1 msk strösocker
2 msk flytande glukos (finns apoteket)
2 msk nypressad citronsaft
1. Hetta upp soppa, socker och glukos så mycket att sockret och den trögflytande
glukosen löser sig i soppan. Låt den kallna.
2. Smaksätt med citronsaften. Ställ blandningen i kylen så att den blir riktigt kall.
3. Frys in till sorbet. Rör om flera gånger under tiden eller kör massan i glassmaskin. Kör
tills den har fått sorbetkonsistens.
Förbered sorbeten så här:
När sorbeten blivit så fast att den går att forma är det lämpligt att göra kulor. Lägg dem på ett
fat eller en plåt som redan blivit iskall i frysen. Då är det lätt att strax före serveringen lägga
några kulor till var och en i portionsglas.
Philadelphiaglass
4 port
2 philadelphiaostar á 62 g
2 dl socker
3 dl vispgrädde
1 ½ tsk vaniljsocker
3 äggulor
8 digestivekex
1. Blanda ost, socker och vaniljsocker. Vispa grädden
2. Rör ner äggulorna, en i taget. i ostmassan och blanda med grädden.
3. Smula kexen och strö hälften i en form med löstagbara kanter.
4. Bred ut smeten i formen och strö på resten av kexsmulorna.
5. Frys i minst 4 timmar, eller kör i glassmaskin till en fast glass.
6. Garnera med färska eller frysta bär.
7. Servera direkt då glassen smälter snabbt
Pistaschglass
4 port.
100-120 g pistaschmandel
5 dl vispgrädde
2 1/2 dl standardmjölk
1 1/2 dl strösocker
4 äggulor
1 tsk vaniljsocker
1. Skala och finhacka mandeln.
2. Häll hälften av vispgrädden och all mjölk i en kastrull. Värm den, men ta den från
värmen precis innan den kokar upp.
3. Vispa socker och ägg pösigt.
4. Häll 3 msk av den varma gräddmjölken i äggsmeten. Rör om.
5. Häll ner äggsmeten i gräddmjölken under omrörning.
6. Vänd ner mandeln. Rör hela tiden. Smeten får inte koka.
7. Kyl ner kastrullen i kallt vatten.
8. Tillsätt resterande grädde samt vaniljsocker när smeten kallnat.
9. Kör den i glassmaskin eller frys in den i en täckt form. Gärna över natten.
Päronsorbet
Tillagning:
Koka sockerlagen av 1/2 liter vatten och 3 dl socker. Blanda vatten och socker i en kastrull
och koka upp. Skumma och låt koka i 5 minuter. Kör 10 av päronen, (spara de hårdaste) i en
råsaftcentrifug med skal och allt. Blanda saften med sockerlag och glykos och frys ner
blandningen i glassmaskin.
Sätt ugnen på 150°. Skiva sedan de resterande päronen tunt och lägg dem på ett teflonpapper
täckt med lite socker. Ställ in i ugnen och låt stå tills päronskivorna blivit hårda chips. Servera
dem till sorbeten, gärna tillsammans med lite päronlikör.
Saffransglass
Ingredienser
1 pkt saffran
3 äggulor
1/2 dl socker
1/2 dl honung
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Vispa saffran, äggulor, socker och honung poröst. Vispa grädden separat. Blanda ihop
grädden med det övriga ingredienserna. Kör blandningen i en glassmaskin, eller häll smeten i
en form klädd med plast och ställ i frysen minst 6 timmar.
Tag fram glassen ungefär en kvart innan den skall ätas.
Sorbet med blåbärscrème fraiche
Koka upp vatten, socker och blåbär. Riv ner apelsinskal. Låt svalna. Blanda i crème fraiche
och kör i glassmaskin. Ställ i frysen.
Rör smöret slätt. Blanda i vetemjöl, florsocker, salt och äggvitan. Rör allt till en slät smet.
Skär ut en trekant ur en overheadfilm (ca 15x7 cm). Klä ugnsplåten med bakplåtspapper.
Lägg på filmen och dra ut smeten med en bakskrapa. Grädda ca 3 minuter i 225 grader tills
kakan fått lite färg. Lägg över kavel och låt kallna.
Ta fram sorbeten och fyll ringarna med den. Lägg upp flarnen på en heltalrik och lägg över
sorbeten på kanten. Garnera med lingon, svarta vinbär, physalis och citronmeliss. Pudra med
florsocker.
Vaniljsorbet
100 g glukos
400 g sockerlag
0,65 kg vatten
0,5 st pressad citron
3 st gelatinblad
2 st vaniljstång
Blanda glukos, sockerlag, vatten och citron. Skrapa ur vaniljstången. Blanda sedan allt. Låt
koka i 5 minuter. Smält gelatinblad och rör samman.
Kyl ned och kör i glassmaskin.
Youghurtglass med jordgubbar
1. Skölj, rensa och mosa bären eller mixa jordgubbarna.
2. Vispa grädden.
3. Blanda försiktigt alla ingredienser.
4. Har du en glassmaskin så frys glassen enligt bruksanvisningen.
5. Om inte så häll glassmeten i en form och frys 1 timme.
6. Tag ut den och rör om väl.
7. Frys sedan färdigt.
Åkerbärsparfait
Åkerbäret, vårt mest sällsynta bär. Bland alla våra bärväxter är Åkerbäret det mest berömda
för sin utsökt fina arom och smak, en blandning av hallon och smultron. Linné har utnämnt
dem till världens mest smakrika växt!
6 personer
2 st äggulor
1/2 dl florsocker
150g Åkerbärssylt
3 dl vispgrädde
1. Vispa äggulor och socker pösigt. Vänd försiktigt ned Åkerbärssylten, med stora yviga
tag.
2. Vispa grädden ganska hårt. Vänd ner den i äggsmeten.
3. Frys smeten i portionsglas eller kakform. Låt stå minst fyra timmar. Sätt in i kylskåp
ca 20 min före servering.
4. Garnera med hela bär eller flagad, rostad mandel.
Dryck: Kaffe och varför inte, ett glas Åkerbärslikör.
Tack så jättemycket....!!!!!
Här finns massor med recept
www.glassrecept.se/
Sparar