• kattochbebis

    Gott att äta när man har diabetes?

    Hej alla med graviditetsdiabetes! Någon som har konkreta tips på goda saker att äta, som man blir mätt av? Äter ni pasta/potatis/ris och mjölkprodukter? Vet inte hur jag ska klara mig utan fil och mjölk... Finns något godis man kan äta med gott samvete?

    Undrar också hur lång tid det tog för er innan ni fick göra glukosbelastning. Är det normalt att man får vänta 13 dagar från att det förhöjda blodsockervärdet har upptäckts? 

  • Svar på tråden Gott att äta när man har diabetes?
  • Ellie84

    hej hej! jag är gravid i vecka 22 och har också fått graviditetsdiabetes.
    Först prövade jag att ändra mina matvanor lite men det hjälpte tyvärr inte så det fick bli insulinsprutor för mig.
    Det jag har märkt är att jag kan dricka och äta laktosfria produkter.
    pasta, potatis och ris äter jag men har halverat mängden, försöker äta mer grönsaker till maten så man blir mätt.
    Vad det gäller godsaker så finns det väl sockerfria godissorter men det har jag inte testat själv.
    Jag äter nötter och fröer istället för godis. Trist eftersom jag älskar godis och choklad.
    Istället för chips så äter jag lite popcorn men det bästa är väl gurkstavar eller morotsstavar som man kan ha en laktosfri hemmagjord dipp till.
    Är jag bortbjuden på kalas så äter jag det som bjuds på men tar lite mindre bitar efterrätt eller tårta än i vanliga fall.

    Angående glucosbelastningen så gjorde jag en tidig belastning pga att min far har åldersdiabetes. Jag hade då lite för högt värde så efter två veckor gjorde jag om det o då var det värre. Tror barnmorskan sa att man väntade ett par veckor för att se så det inte bara var en tillfällighet att värdet var högt.

    Har du fått insulin också?

  • Linda1976

    Popcorn är extremt snabba kolhydrater.

    Har du funderat på lågkolhydratskost av något slag. Många slipper insulin eller kan drastiskt minska dosen. 


    Min smak är mycket enkel - jag nöjer mig bara med det bästa.
  • kattochbebis
    Ellie84 skrev 2011-06-10 21:57:53 följande:
    hej hej! jag är gravid i vecka 22 och har också fått graviditetsdiabetes.
    Först prövade jag att ändra mina matvanor lite men det hjälpte tyvärr inte så det fick bli insulinsprutor för mig.
    Det jag har märkt är att jag kan dricka och äta laktosfria produkter.
    pasta, potatis och ris äter jag men har halverat mängden, försöker äta mer grönsaker till maten så man blir mätt.
    Vad det gäller godsaker så finns det väl sockerfria godissorter men det har jag inte testat själv.
    Jag äter nötter och fröer istället för godis. Trist eftersom jag älskar godis och choklad.
    Istället för chips så äter jag lite popcorn men det bästa är väl gurkstavar eller morotsstavar som man kan ha en laktosfri hemmagjord dipp till.
    Är jag bortbjuden på kalas så äter jag det som bjuds på men tar lite mindre bitar efterrätt eller tårta än i vanliga fall.

    Angående glucosbelastningen så gjorde jag en tidig belastning pga att min far har åldersdiabetes. Jag hade då lite för högt värde så efter två veckor gjorde jag om det o då var det värre. Tror barnmorskan sa att man väntade ett par veckor för att se så det inte bara var en tillfällighet att värdet var högt.

    Har du fått insulin också?
    Aha, det kanske finns en mening med att vänta med glukosbelastningen alltså! Jag har också köpt en del laktosfria produkter. Ska göra belastning i morgon. Håller tummarna! Visst är det svårt och trist att inte få äta vad man vill. SJälv har jag slarvat lite ibland, men det viktiga är väl att man lyckas ändra sina grundvanor. På köpet får man bättre hälsa (samt bebisen förstås!), det är ju en pepp! :)
  • kattochbebis
    Linda1976 skrev 2011-06-10 22:52:28 följande:
    Popcorn är extremt snabba kolhydrater.

    Har du funderat på lågkolhydratskost av något slag. Många slipper insulin eller kan drastiskt minska dosen. 
    Oj, tänkte inte på popcorn som olämpligt... tack för att du sa det! Låghydratkost, jo, det är vad jag försöker äta till vardags.

    Glass är min stora last. Jag är som en glassalkoholist. Att inte få äta det gör mig deprimerad. Eller finns det någon ätbar glass för diabetiker? :)
  • Apmor2
    kattochbebis skrev 2011-06-13 10:00:25 följande:
    Oj, tänkte inte på popcorn som olämpligt... tack för att du sa det! Låghydratkost, jo, det är vad jag försöker äta till vardags.

    Glass är min stora last. Jag är som en glassalkoholist. Att inte få äta det gör mig deprimerad. Eller finns det någon ätbar glass för diabetiker? :)
    ja det finns det! på sjukhuset där jag jobbade som uska, gav vi patienterna med diabetes glass (light), kommer inte ihåg vad den hette! leta bland glassarna så lär du någ hitta nåt lämpligt!

    Min sambo rekomenderar : Frys mogen banan och mixa med cocosmjölk (efter smak) !
  • kattochbebis
    Apmor2 skrev 2011-06-13 11:35:38 följande:
    ja det finns det! på sjukhuset där jag jobbade som uska, gav vi patienterna med diabetes glass (light), kommer inte ihåg vad den hette! leta bland glassarna så lär du någ hitta nåt lämpligt!

    Min sambo rekomenderar : Frys mogen banan och mixa med cocosmjölk (efter smak) !
    Tack för tipset, låter jättegott! Glass light är väl inte diabeteskost precis, men åtminstone mindre hemskt än att trycka i sig en fet Lejonet och Björnen, he he
  • Apmor2
    kattochbebis skrev 2011-06-13 12:11:05 följande:
    Tack för tipset, låter jättegott! Glass light är väl inte diabeteskost precis, men åtminstone mindre hemskt än att trycka i sig en fet Lejonet och Björnen, he he
    tanken e väl kanske att unna sig nåt, ibland!! så lite så!
  • Mamma Jenny01

    Hade heller inte tänkt på popcorn..käkade en halv skål i fredags, blev mycket förvånad när jag senare på kvällen såg att jag låg på 13.1 Förvånad. Men nu vet jag det. 

    Det konstiga är att sedan jag fick denna graviditetsdiabetes  så är jag sjuuuukt godis sugen! Vill ha allt glass, smågodis, läsk. Så för er med?
    Tipsar om mitt bästa tips när mitt sug sätter in, frysta hallonGlad Funkar och är så gott. Iaf om man gillar surt som jag.

  • kattochbebis
    Mamma Jenny01 skrev 2011-06-13 12:31:41 följande:
    Hade heller inte tänkt på popcorn..käkade en halv skål i fredags, blev mycket förvånad när jag senare på kvällen såg att jag låg på 13.1 Förvånad. Men nu vet jag det. 

    Det konstiga är att sedan jag fick denna graviditetsdiabetes  så är jag sjuuuukt godis sugen! Vill ha allt glass, smågodis, läsk. Så för er med?
    Tipsar om mitt bästa tips när mitt sug sätter in, frysta hallonGlad Funkar och är så gott. Iaf om man gillar surt som jag.
    Samma här, är så galet sötsugen, värre än någonsin! Kroppen brukar vara så smart annars och lösa allt till det bästa, så varför är det så här? I normala fall är jag inte alls särskilt sötsugen.
    Frysta hallon ska jag testa!
  • mammaSöt

    Min Mvc säger att jag måste koka alla bär som kommer från frysen, får inte äta dem frysta

  • Sunnan

    Hej!
    Jag hade diabetes innan jag blev gravid, men har inte haft det så länge.
    GI-kost är vettigt eftersom det ger ett jämnare blodsocker och därmed minskar sockersug.
    Det finns hur mycket som helst. Jag äter godare mat sedan jag fick min diagnos! 
    Om man kombinerar smart så kan man få in sötare saker i kosten utan att det påverkar blodsockret. Jag brukar tex ha frukt i salladen till maten eftersom det inte blir samma påverkan som om man äter frukten för sig. Linser gör att sockret frisätts långsammare och är en typiskt bra sak att blanda in i maten (ex i salladen eller i riset/bulguren/quinoan). Om man vill äta ex glass så innehåller en kula ca 10g kolhydrater vilket inte är så farligt (men knappast något man bör göra varje dag) och om man tar det som efterrätt i direkt anslutning till maten är det lindrigare för sockerstegringen än om man äter det fristående. 
    Fett gör också att matsmältningen går långsammare och blodsockret höjs långsammare.
    Det är vanligt att man får ett paradoxalt sockersug om man ligger för högt i socker eftersom kroppen inte kan tillgodogöra sig sockret pga diabetesen och därmed missuppfattar det som att man behöver mer socker.
    All typ av motion är bra eftersom musklerna då kan ta upp sockret utan insulin, långpromenad vid högt socker brukar göra susen för mig.
    Banan är också väldigt sockrigt men om man mixar en banan med 2 msk kakao och ställer i kylen så har man en chokladpudding-liknande efterrätt som iaf är bättre än alternativet. Chokladmousse på grädde och 70%-ig choklad är också en vettig efterrätt sett till blodsockerpåverkan (men inte kalorimässigt). 
    Frysta bär är också gott. Vi brukar mixa frysta hallon/blåbär/jordgubbar med lätt yoghurt vanilj eller kesella och lite, lite vaniljsocker (vaniljsocker ger sötare smak sett till sockermängden jmf med vanligt socker) och äta som sorbet. Det har nyligen varit larm om att frysta bär innehållit Hepatit A, men om man är vaccinerad borde det inte innebära några problem. 
    Färska bär ska inte glömmas nu när det närmar sig sommaren!!
    De två första veckorna utan socker är värst, sen är godis/glass och liknande nästan äckligt sött. Satsa på bra frukost/lunch/middag och mellanmål, det hjälper mot sötsuget.

    Det krävs en del tid och energi att sätta sig in i diabeteskost men se det som en investering i din hälsa. Min man fascineras över hur mycket bättre han mår sedan jag fick diabetes och vi bytte kost.

Svar på tråden Gott att äta när man har diabetes?