• En Reflektion

    Recept med färska fikon.

    Har turen att kommit över mängder med färska fikon. Finns det någon med lite goda recept. Gärna matrecept. Provade själv fikon, chevreost och portvin som dessert häromdagen - mycket gott!

    Har även stött på ett recept med fläskfilet och valnötter. Så även en pizza med fikon och mozarella. Sallad med haloumnn. Ingen av dessa har ännu prövats. Kommer dela med mig av de recept jag provar och hoppas på fler tips av er.

    De flesta har vi mumsat i oss som de är. Men det vore roligt att prova lite nya recept.

    Tackar på förhand.

  • Svar på tråden Recept med färska fikon.
  • Linda5

    Stek dom lätt i smör tillsätt lite god sherryvinäger och serveratill kött.

  • En Reflektion

    Åh tack till er båda. Satt och pratade med maken och kom på en egen variant. Eller två. Dels att mosa lätt och ha i naturell yogurt som ett mellanmål eller till frukost.
    Även att blanda till en chevreröra med chevre, creme fr eller trukisk yoghurt + lite olivolja. Aningens salt och kanske lite svartpeppar. Vispa upp så det blir en slät röra. Sedan blanda i fikon och strö över lite rostade pinjenötter. Borde bli gott till grillade revbensspjäll. Ska prova i övermorgon. återkommer då.

    Din Lindas recept ska jag prova imorgon.

    Surfar in på din länk Amoudara för att kolla.

  • En Reflektion

    Åh! Vilka bra recept. Tack.

    Grillade fikon ska testas. Likaså fikon med bresola och citruskräm. Chorizoreceptet blir det på onsdag. Får lov att passa på nu när det finns att tillgå.

    Hör av mig och rapporterar.

    Om någon annan vill haka på fikontråden och byta erfarenheter vore det väldigt skoj.

  • Amoudara
    En Reflektion skrev 2011-07-03 18:30:45 följande:
    Åh! Vilka bra recept. Tack.

    Grillade fikon ska testas. Likaså fikon med bresola och citruskräm. Chorizoreceptet blir det på onsdag. Får lov att passa på nu när det finns att tillgå.

    Hör av mig och rapporterar.

    Om någon annan vill haka på fikontråden och byta erfarenheter vore det väldigt skoj.
    Vad bra! Varsågod.
  • En Reflektion
    Linda5 skrev 2011-07-03 17:28:28 följande:
    Stek dom lätt i smör tillsätt lite god sherryvinäger och serveratill kött.
    Provade detta idag. Till nötstek. Med björnbärsvinäger istället. Hade den hemma och det fanns ingen sherryvinäger i affären. Var hittar du sherryvinäger?

    Det var mycket gott. Tog lite salt också.

    Ett toppenrecept. Enkelt och gott. Sånt gillas. Tack!
  • Linda5

    Oil & Vinegar men verkar som björnbär var minst lika bra. Tänkte bara så ingen trodde det gick med röd,vit eller äppelcider Vinäger.
    Alltid kul när ett tips uppskattas. 

  • En Reflektion

    Igår blev det detta recept:


    ÄppleIngredienser


    1 kg svartrötter 2 msk olivolja salt och peppar 2 dl gräddfil 1/2 dl riven parmesan 1 msk balsamvinäger 4 chorizo 4 färska fikon 1/2 dl pistagenötter

    Gör så här


    1. Sätt ugnen på 225ºC.
    2. Skölj och skala svartrötterna. Skär dem i 5-10 cm långa stavar. Lägg dem i en bunke, tillsätt olivolja, 1 tsk salt och 1 krm peppar och blanda om. Lägg svartrötterna på en plåt och sätt in den mitt i ugnen i 20-25 minuter.
    3. Blanda gräddfil med riven parmesan och balsamvinäger.
    4. Stek chorizon enligt förpackningens anvisning.
    5. Skär fikonen i klyftor.
    6. Servera chorizon, med svartrötter, parmesansås, fikon, pistagenötter och bröd.Äpple


     


    Även här fick improviseras. Hoppade över svartrötterna och tog turkisk yoghurt istället för gräddfil. Parmesanröran blev god med fikon som ett tillbehör och pistagenötter till. Men gissa vad! - Barnen petade bort fikonenObestämd. De börjar tröttna. Efter bara tre dagar.


    Kan lite hålla med. Det blir lite jolmigt efter ett tag med fikon. Fler och fler blir det - varje dag. Tror jag ska koka fikonsylt.


    Det är gott att mosa ner i yoghurt. Helt klart. Det får bli frukost och mellanmål. Och så som tillbehör eller en förrätt som de vuxna kan äta.


     

  • Linda5

    Fikonmarmelad.
    En jobbarkompis pratde om en fikonmarmelad m lagerblad som hon inte får tag i längre.
    Annars så kan man ju gå till små ostbutiker o kolla deras marmeladhylla vad det går att smaksätta med.
    Tänk frammåt vintern en ruggig kväll lite brieost m fikonmarmelad som sen värms i ugnen.
    Går det att torka fikonen?

  • En Reflektion
    Linda5 skrev 2011-07-07 09:13:35 följande:
    Fikonmarmelad.
    En jobbarkompis pratde om en fikonmarmelad m lagerblad som hon inte får tag i längre.
    Annars så kan man ju gå till små ostbutiker o kolla deras marmeladhylla vad det går att smaksätta med.
    Tänk frammåt vintern en ruggig kväll lite brieost m fikonmarmelad som sen värms i ugnen.
    Går det att torka fikonen?
    Ja, kanske. Ännu så länge är det inte sådär jättemånga men  det blir fler och fler och om någon vecka lär det bli sånt tänk. Att bevara. Vi har lagerblad här också så den smaksättningen skulle verkligen förlänga sommaren.

    Undrar hur man torkar. Tycker mest de blir mögliga om de ligger för länge. Vet du?
  • En Reflektion

    Hittade själv. Tre dagar i ugnen låter lite väl........ Undrar vad som händer om man lägger ut de i solen. Tänker myror och/eller fåglar. I växthuset kanske eller under ett nät. Har du torkat fikon någon gång? I så fall - Har du några tips?

    Torkning:
    Fullmogna fikon blancheras i en halv minut för att mjuka upp skalet, eller så naggas de med en gaffel. Torkning av fikon är en lång process. Torkningstiden blir kortare om man halverar fikonen eller skär dem i fjärdedelar.
    Fikonen kan torkas ute i solen under dagen eller på en bakplåt i ugnen på 65°C. Torkning i ugn tar 2-3 dagar, så det är inte heller en energisparande process.

Svar på tråden Recept med färska fikon.