• Anonym

    nitrat?

    Sitter och läser första mosboken av Johanna Westman och hon varnar för att använda kokvattnet som moroten kokat i när man gör morotspuré till bebisen. Vattnet innehåller nitrat. Stämmer detta? Jag brukar koka morot och potatis till min bebis och jag använder alltid kokvattnet att spä ut moset med. Har jag gjort galet, kan det vara farligt?

  • Svar på tråden nitrat?
  • BVC Sköterskan

    Hej!

    Dessvärre kan jag inte svara på hur mycket nitrat vattnet från morötterna innehåller.
    Det finns dock tydliga kopplingar på att för höga mängder nitrat, kan bidra till att barnets syreupptagningsförmåga försämras. Av den anledningen avråder livsmedelsverket från att erbjuda livsmedel som man vet innehåller höga mängder nitrat, till barn under ett år. Enligt livsmedelsverket är det framförallt spenat, magnold, bladselleri, grönkål, rödbetor och nässlor.

    Vad jag vet kan dock odlade livsmedel även innehålla nitrat på grund av olika gödningsmedel. Av den anlednigen kanske det kan vara bra att undvika kokvattnet från morötterna. Framför allt råder jag dock att använda ekologiska grönsaker, vars gödnigsmedel påstås bidra till lägre upptag av nitrat.

    Jag tycker att du ställer denna fråga till barndietisten och/eller livsmedelsverket för att få korrekt information (och du kan mer än gärna återkomma med "svaret" här i tråden, så att vi andra kan ta del av det).

    Slutligen... jag säker på att du inte gjort något galet Solig

    Mvh Christine

  • Anonym

    Jag frågade barndietisten och hon hade aldrig hört talas om att det skulle vara nån fara med kokvattnet från morot. Glad

  • BVC Sköterskan

    Super! Tack för info Glad

    /Christine

Svar på tråden nitrat?