• splink

    Utredningen, vad frågar dom? Plus andra frågor.

    Hej!

    Jag och min man har börjat fundera på att adoptera ett barn om ca 6 år. När bör vi påbörja utredningen då?
    Har läst på Adoptionscentrums hemsida men har egentligen inte blivit så mycket klokare faktiskt, just med vad det frågas om och sådär. Finns det nån som vill berätta?

    Hur tänker man när man väljer land? Vi har några länder i tankarna men vet inte hur vi ska kunna välja riktigt. Det känns lite "spretigt" eller vad man ska säga, då inget av länderna ens ligger i samma världsdel..

    Vi har ett biologiskt barn sedan innan och därför får vi inte adoptera från vilket land som helst.
    Annars är vi friska, välutbildade, gifta sedan fyra år tillbaka och har inget annat som skulle dra ner oss, tror jag..?

    Ja, som sagt, många frågor snurrar i huvudet just nu.

    Hoppas det är några som vill svara utifrån sina egna erfarenheter

  • Svar på tråden Utredningen, vad frågar dom? Plus andra frågor.
  • Chimamanda

    Du får en bild av vad som ingår genom Socialtjänstens handbok för adoption, se sidan 48 och framåt. www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/8583/2008-101-5_20081015_rev.pdf

    Vänd er till familjerätten i er kommun, så får ni den information som ni behöver.

    Vanligen brukar det gå till så att man anmäler sig till en eller flera adoptionsorganisationer och påbörjar på så vis sin kötid. Så tar man kontakt med familjerätten i kommunen och ber att få ett inledande samtal. Sedan går man den obligatoriska föräldrautbildningen. Efter det kan man begära att få bli utredd av familjerätten.

    Vad familjerätten utreder framgår av handboken, men det finns en mängd olika sätt på vilka dessa utredningar genomförs. Alla kommuner/handläggare arbetar efter den metod som de tycker är bäst.

    När det gäller land så brukar det bli så att man får välja ett land vars krav man motvarar. Och kraven varierar. Det går att läsa på organisationernas hemsidor vilka krav de olika länderna har.

    Lycka till!

  • villsågärna38

    Om ni inte ska adoptera förrän om sex år så är det ju ingen panik. Ställer i kö på en adoptionsförening eller två så är ni förberedda när det närmar sig och har samlat på er kötid om det behövs i Sverige för det land ni är intresserade utav. När det gäller själva utredningen så tar föräldrautnildningen några veckor att genomföra och efter det tar utredningen någon/några månader beroende på hur snabba er kommun är. När ni har ert medgivande går ni vidare och börjar samla papper till det land ni valt och kvalificerar er för. Medgivandet räcker i två år. Hur det ser ut med kötid i länderna, väntan på BB osv är ju omöjligt att säga idag, ni får väl börja kika något är innan ni vill adoptera för att se hur ni ska agera för att vara så strategiska som möjligt så att det går så snabbt som möjligt när det är dags. 

  • fabbemam

    Hej
    Jag vill råda dig till att ringa en eller flera adoptionsorganisationer, du hittar dem på  mia.eu och fråga dem. Endel länder har ju lång kö i landet och ett sådant kanske vore lämpligt för er och då måste ni ju få ett medgivande redan nu för att få skicka era papper. Något annat att tänka på är att det är SVÅRT att planera tidsmässigt i adoptionsvärlden, det tar oftast längre tid än man tror, men ibland kan det gå fort.....
    Lycka till!

  • Hjärtat längtar

    ja kolla på de olika kötiderna för det land som ni tycker passar er/ni passar för, så ni vet när det är dags att göra hemutredningen. Sedan så ändras ju ofta kötiderna med tiden, så det kan vara svårt att planera som sagt.
    Föräldrautbildningen tog 3 månader för oss. Sedan får du räkna med att hemutredningen kan ta ett halvår. Det kan också vara kö för att få börja hemutredningen, därför bör ni "ansöka om hemutredning" i god tid.
    Lycka till!

Svar på tråden Utredningen, vad frågar dom? Plus andra frågor.