• PeLeKo

    Ultraljud en gång till pga korta lårben?

    Var på 18veckors-ultraljudet idag, allt såg fint ut sa dem. Men sen visade det sig att barnets lårben var korta i förhållande till huvudet...inget vi skulle oroa oss för sa barnmorskan, alla växer olika osv men att de har vissa riktlinjer att gå efter. Blev ju orolig ändå såklart, och nu sitter jag och läser att korta lårben är en indikator på ev downs syndrom...gjort KUB-test och fick bra värden där, men nu vet jag inte vad jag ska tro. Fick en ny ultraljudstid hos en läkare om två veckor!! Hur ska jag ta mig igenom 2 långa veckor av oro?! Nån mer som varit med om ngt liknande?

  • Svar på tråden Ultraljud en gång till pga korta lårben?
  • bumbi 84

    tyvärr inget att säga om just det men hoppas att det inte är nån fara!


    Tre tjejjer ♥-07,-09,-10♥ Bf 120112
  • ROCKfia

    Hej!

    Känner igen din oro och allt man kan hitta om man googlar. På min sons ultraljud i vecka 19 var hans lårben oxå korta samt vätska i ena njuren. Vi fick gå på några extra ultraljud för njuren då de även tittade på lårbenen.

    Min man ser ut som ett "kylskåp" i kroppen med korta ben och sonen kom ut som en lite "mindre frys" alltså samma kropp som sin pappa samt pappas korta ben.Skrattande ...sonen är snart 3 år och fortfarande liten i förhållande till andra men hans pappa är ju oxå kortast av hans vänner...

    Mitt tips till dig är att titta runt, först på era egna ben i förhållande till kroppen men sen runt i släkten. Ett barn behöver ju inte få långa ben bara för ex båda föräldrarna har det.

    Det kanske är så att oxå väntar en liten "mindre frys" Solig

  • Bebbeluris

    Jag har inte riktigt varit i din situation men jag reagerade också på att lårbenen var ganska mycket kortare på mitt RUL, tror nästan de låg 2 veckor efter övriga mått. Jag gjorde flera ultraljud under min graviditet och de låg minst en vecka efter på alla utom ett av ultraljuden. Fick också höra att allting växer olika. Detta var något som jag också oroade mig för hela graviditeten i och med risken för DS.

    Men jag fick också en förklaring av en läkare att tydligen så gör de nya ultraljudmaskinerna som de använder nu det mycket lättare att mäta mer noggrant, tidigare har de behövt uppskatta var lårbenet börjar och slutar vilket har gjort att siffrorna har blivit överskattade. Men nu kan de mycket lättare mäta detta korrekt men det jämförs fortfarande med medelvärden och riktvärden enligt gamla mätningar.

    Tyckte det var svårt att hitta någon vettig information när man sökte på nätet men hittade den här sidan som jag kollade mycket på: http://www.baby2see.com/medical/charts.html#BPD_OFD_HC

    Jag vet att man lätt oroar sig men jag tror inte det är någon fara, speciellt inte eftersom du har fått bra värden på KUB.

  • Liniz77

    Alla mina barn har i v 32 haft korta lårben, tjocka magar o små huvuden. Mellan mage o lår har det skiljt ca 2 v enl deras dator.
    På v 18 ul hade vår dotter för litet huvud mot kroppen o gravlängden pga oval huvudform. Oroa dig inte. Våra barn har korta lår men långa under ben o de är superfina alla 4!

  • PeLeKo

    Tack för era inlägg! Ringde och fick prata med en jättemysig barnmorska också, som lugnade mig och förklarade mer ordentligt vad det handlar om! Kram på er!

  • Chrizzie

    Fick också ett sådant besked vid RUL. Blev extra koller och sådant. Fick även komma till specialist när bebisen var några månader gammal och läkaren såg ut som ett frågetecken...det var inga konstigheter alls förutom att han var en liten men proportionerlig kille! Lycka till!

  • SusanHanna

    Hej

    Jag har varit i samma situation min dotter föddes tre veckor tidigare och hon var 44 cm lång. Nu är hon 5 månader och 57,4 cm lång. Jag har massa med frågor men vad kommer att hända sedan. Kommer hon att vara dvärjväxt eller bara kort växt. Är hon kort bara eller har hon andra hälsoproblem. Ingen svarar mig. Hur är ditt barn nu. Vilka bekymmer hade du. Vad hände sedan.

Svar på tråden Ultraljud en gång till pga korta lårben?