• emmaahlm

    Sås till 8-månaders...

    Har en nyfiken liten kille som gärna vill äta vår mat.
    Jag har börjat laga till honom också och jovisst går det ner!
    Men om jag, som idag, gör kotletter med potatis och bearnesås till oss,
    vad ska jag då göra för sås till honom?
    Han kan ju inte äta vår sås precis och utan sås blir det bara torrt.
    Gör mest sås på påse men får våra små äta det?!

    Tack sålänge!


    Emma Ahlm
  • Svar på tråden Sås till 8-månaders...
  • AAEV

    Jag gjorde ofta brunsås till barnen när de var små, det var uppskattat

    Grädde
    Buljong (lite grann)
    Lite kulörsoja
    Örtagård (krydda, finns i burk - santa maria) 


    Alexander 081026 Eleonora 091123
  • Natulcien

    När jag kokar kyckling eller fisk till sonen så sparar jag kokspadet och gör sås av tillsammans med lite kryddor, maizena och smör. Fryser sen in i isträningslåda och tar fram efterhand beroende på om det är kyckling- eller fiskrätt på menyn. Glad

  • frida20

    min son åt alla våra olika såser brunsås,bea,fisksås ja allt och det gick jättebra..

  • Gurkan

    En enkel vitsås går ju att smaksätta med det mesta!
    Lite grädde och mjölk, en liten klick smör och så red av med lite mjöl och smaksätt med tex.
    - Lite finhackad, mjukfräst vitlök och provencalska örter (från frysdisken)
    - Currypulver, vitpeppar och paprikapulver samt lite vitpeppar
    - Finhackad soltorkad tomat och basilika, vitpeppar
    - En dutta soja, en gnutta buljong och vitpeppar 

    Eller så kan man koka en tomatsås som går att ha till mycket:
    - Fräs lite finhackad gul lök mjuk utan att den tar färg tillsammans med lite finhackad vitlök. Tillsätt en burk krossade tomater, en skvätt grädde, en gnutta buljong, vitpeppar och lite basilika. Låt koka ihop ett litet tag.

    Eller varför inte en sås på kokosmjölk!
    Fräs lite röd currypasta i smör och slå på en burk kokosmjölk och smaka av med några droppar fisksås. 

  • La Lola
    Gurkan skrev 2011-08-24 20:16:16 följande:
    En enkel vitsås går ju att smaksätta med det mesta!
    Lite grädde och mjölk, en liten klick smör och så red av med lite mjöl och smaksätt med tex.
    - Lite finhackad, mjukfräst vitlök och provencalska örter (från frysdisken)
    - Currypulver, vitpeppar och paprikapulver samt lite vitpeppar
    - Finhackad soltorkad tomat och basilika, vitpeppar
    - En dutta soja, en gnutta buljong och vitpeppar 

    Eller så kan man koka en tomatsås som går att ha till mycket:
    - Fräs lite finhackad gul lök mjuk utan att den tar färg tillsammans med lite finhackad vitlök. Tillsätt en burk krossade tomater, en skvätt grädde, en gnutta buljong, vitpeppar och lite basilika. Låt koka ihop ett litet tag.

    Eller varför inte en sås på kokosmjölk!
    Fräs lite röd currypasta i smör och slå på en burk kokosmjölk och smaka av med några droppar fisksås. 
    Tänkte också tipsa om en vanlig vit grundsås men du hade redan fixat det.
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • watoto

    Testa att göra en bechamelsås som bas och sen kan du ju krydda den efter humör.  Smält bara lite smör, vispa i nån matsked mjöl och sen späd med mjölk. Låt såsen koka upp och smaksätt sedan med vad nu kan passa, örter, ost osv .Tror inte pås-såser är nägra höjdare för små barn, mycket smakförstärkare, salt, socker och e-nummer i dem...

    När min son var liten gillade han också kalla såser baserade på yoghurt, typ med riven gurka eller äpple och lite kryddor. Gott till både kött och fisk och skitenkelt! 

    Lycka till! 

  • watoto

    ...såg nu att fler tipsat om vitsås..det gäller att hänga med!Drömmer

  • Gurkan
    watoto skrev 2011-08-24 20:21:20 följande:
    ...såg nu att fler tipsat om vitsås..det gäller att hänga med!Drömmer
     

    Vanlig vit sås är så enkelt både att göra och att variera!
     
Svar på tråden Sås till 8-månaders...