hittade info om en fabrikants manchego
www.salmantinos.com/salmantinos/productshow.asp
och på falbygens ost så står det såhär
anchego 31%
Spaniens viktigaste och mest kända fårost är Manchego. En äkta Manchego får bara tillverkas av oskummad mjölk från får som betat i La Mancharegionen. Sedan 1984 är osten är skyddad av det spanska kontrollorganet ?Denominación de Origen? . Manchego har en delikat salt, något pikant nötsmak som smälter gott i munnen.
Manchegos historia är lång. Formen och det speciella zick-zackmönstret på ytan kommer från den tid då den lagrades i flätade formar. Formarna flätades då av espartogräset som växer på La Manchaplatån. Idag använder man dock moderna metallformar. Vid arkeologiska utgrävningar i La Mancharegionen har man funnitspår av osttillverkning, daterade till tiden före kristi födelse. Manchego är också omnämnd av författaren Miguel de Cervantes i den legendariska boken om Don Quijote
Tips!
En ypperlig rivost. Med denna hemma kan du skapa sydeuropeiska influenser i köket. Den passar utmärkt tillsammans med frukt, soltorkade tomater, oliver och bröd. Tärna ner den i marinad av olivolja, lime och chili.
Ingredienser: Pastöriserad fårmjölk, löpe, salt och syrningskultur.
Tillverkningsland: Spanien