• Tinzu

    Är detta under all kritik? eller ska det vara så?

    Bara en liten fundering, jag började just tänka på det.

    Jag och älsklingen har försökt få barn sedan Februari -08, och fick ett bekräftat missfall förra året i December, vi är unga.. 24 och 25 år, och enda förklaringen vi fått är att jag har Hypotyreos, och det fick jag då i Januari detta år, och vi började utredning för ca. 2 år sen.. inga fel har hittats på älsklingen, bara mig då... iår, efter att jag fått missfallet.

    Jag fick ta prover för 1½ år sen och då var TSH förhöjt, och då fortsattes det att ta blodprover, och till slut hade det blivit normal, jag tror det var omkring 4, som läkaren tyckte var normalt.. ingen mer uppföljning för att kolla ifall det höjts igen, förrutom då iår..

    I dagsläget har jag accepterat att jag tydligen har skitsvårt att bli gravid, eller att behålla en graviditet, har fått många tvetydiga svar på graviditetstester så jag har ingen aning.. sambon har sagt "även fast du har gett upp så betyder inte det att jag har det" vilket peppar mig men känner mig ändå lycklig, för vi är ett par, som försöker få barn tillsammans, finns det något mer fantastiskt?

    Jag undrar om det är här det ska stanna? ska jag bara fortsätta ta Levaxin varje dag och se ifall det blir någon graviditet eller inte? eller finns det fler tester vi kan ta?

    IVF remiss har jag för mig att läkaren har skickat (har en ny läkare nu), men det tar ju sin lilla tid att ta sig fram i kön.

  • Svar på tråden Är detta under all kritik? eller ska det vara så?
  • Hjärtefröjd
    Tinzu skrev 2011-09-01 12:48:06 följande:
    IVF remiss har jag för mig att läkaren har skickat (har en ny läkare nu), men det tar ju sin lilla tid att ta sig fram i kön.
    Om din läkare skickat iväg remissen har du rätt att få vård inom 3 månader. Kontakta Vårdgarantikansliet för att få hjälp.
  • Tinzu
    Hjärtefröjd skrev 2011-09-01 14:14:55 följande:
    Om din läkare skickat iväg remissen har du rätt att få vård inom 3 månader. Kontakta Vårdgarantikansliet för att få hjälp.
    kan man ringa dit och fråga ifall dom kan se att en remiss är skickad?
  • Tinzu

    jag har googlat ganska länge efter immunologiska orsaker till barnlöshet, men eftersom jag har jättesvårt att läsa längre texter så undrar jag ifall, om det är någon som kikar in hit, om det finns någon som kan förklara om det finns någon symptom som man kanske känner igen som visar på immunologisk orsak? jag har ju redan hypotyreos, men behandlar den så jag har bra värden nu, men kan man ha andra problem samtidigt? typ för högt immunförsvar?

  • Hjärtefröjd
    Tinzu skrev 2011-09-01 15:03:02 följande:
    kan man ringa dit och fråga ifall dom kan se att en remiss är skickad?
    Nja, du bör nog kolla med din läkare om remissen är skickad och i så fall när. Sen kan du ringa vårdgarantikansliet.
  • Jag är bara jag

    TSH 4 är alldeles för högt om man planerar barn. LIgger du under 2,0 nu då som man bör? Många läkare har tyvärr inte följt med i tiden så de går efter gamla värdena som sa 4-4,5. På dessa år borde ni fått mer hjälp: pergo,insemination,redan IVF. Gå privat istället!

  • lollsanT

    Om du medicineras med Levaxin nu och ändå ligger på 4,0 i värde på TSH så kräv att få träffa en endokrinolog. Det är de läkare som är specialiserade inom sådana sjukdomar.
    Jag äter själv Levaxin och har jättesvårt att få barn. Första graviditeten slutade dessutom i missfall som absolut kan bero på att jag hade för högt TSH värde (3,3).
    De nya riktlinjerna (som finns med i Primärvårdens egen tidning) är att man aldrig ska ligga över 2,5 i värde - oavsett om man är gravid eller inte. Som gravid ska man aldrig komma över 2,0. 
    Kommer ni dessutom göra IVF så kommer dessa läkare vilja att du pressas ner mot 1,0 i värde då det är ultimat vid behandlingarna.   

  • Annelie 76

    Min historia:

    Har Hashimoto och har varit medicinerad sedan 2004 och har försökt bli gravid sen 2006. Först hade jag Levaxin men mådde aldrig helt bra av det. Inget hände när jag försökte bli gravid, inte ens ett missfall. Jag och sambon utreddes och vi var "oförklarligt" infertila. Jag hade jättebra sköldkörtelvärden och allt såg bra ut på pappret men jag blev inte gravid.

    Gjorde två IVF-försök och en återföring av frusna ägg. Varje gång var det samma visa, en vecka innan testning fick jag mens, ingen graviditet.

    Började då forska i det här med sköldkörteln och infertilitet och kom på att binjurarna kanske hade nåt med saken att göra. Om sköldkörteln och binjurarna inte funkar som de ska så tillverkas inte rätt mängd av könshormoner och då kan man inte bli gravid. Kollade binjurarna, inga problem. Sköldkörteln foortfarande finfina värden. Inget intresse av att kolla resten av hormonerna.

    Började ta tempen på morgonen för att kolla ägglossning och sånt. Kom underfund med att jag hade sen ÄL (som gjorde att jag inte kunde pricka den med test) och dessutom alldeles för få dagar mellan ÄL och mens. Ägget hann aldrig fästa! Att man har så beror på för lite progesteron läste jag på nätet. Tog upp det med fertilitetsläkaren som sa att sånt testar de inte. Iaf inte när man gör IVF eftersom man då får mediciner...

    Mådde allt sämre pga sköldkörteln och höjde dosen på Levaxinet. Fick då symptom på både överfunktion och underfunktion samtidigt! Läste på och kom underfund med det här med T3 och att det fanns fler mediciner. Gick till läkaren och bad att få grissköldkörtel på licens eller iaf Liothyronin (syntetiskt T3). Han var INTE positiv till nåt.

    Påpekade då att mina värden var precis som jag kände, jag hade att alldeles för högt T4 och ett lågt T3 alltså underfunktion och överfunktion samtidigt. Hur skulle jag då göra för att må bättre, jag kunde ju inte höja Levaxinet mer. Då fick jag äntligen recept på Lio. Hade jag inte varit påstridig hade inget hänt TROTS mina solklara provsvar!

    Testade Levaxin plus Lio ett tag men mådcde aldrig bra. Efter en massa tjat fick jag äntligen Armour Thyroid, ett amerikanskt läkemedel gjort på frystorkade grissköldkörtlar. Oj, vilken skillnad! Jag blev av med en hel massa besvär som ont i forsulorna, frusen, värk i kroppen osv. Kunde också sola för första gången i mitt vuxna liv den sommaren eftersom jag inte längre var överkänslig mot värme och inte fick ont i huvudet av solljuset. Dessutom blev jag gravid! Två månader efter medicinbyte! Tyvärr ett utomkvedshavandeskap. Men jag var inte infertil.

    Var tvungen att byta medicin pga dålig tillgång och blev infertil igen. INGENTING hände och tempen visade att jag igen hade för få dagar mellan ÄL och mens, med Armour hade jag fått två extra dagar...

    I början av december förra året fick jag recept på Armour igen och började med tabletterna. 23 december hade jag ägglossning och i januari var jag gravid igen! Har nu 27 dagar kvar till BF och det hade ALDRIG hänt utan Armour... På alla andra mediciner är jag helt infertil, de är effektivare för mig än preventivmedel, ÄNDÅ hävdar läkarna att man inte alls behöver annat än Levaxin för att bli gravid.

    Nu är det ju inte mycket av en lösning för er andra då det är nästan helt omöjligt att få recept och licens på Armour. Men kämpa på, sök nya läkare när ni träffar på stolpskott. Det finns bra läkare därute men de är få...

  • Zinfandel

    Ts: Tsh på 4,0 är alldeles för högt, kring 1,0 är optimalt för graviditet och är bevisat nuförtiden. Läkemedelsverket rekommenderar medicinering vid tsh över 3,0.

  • Jag är bara jag
    Zinfandel skrev 2011-09-01 17:10:08 följande:
    Ts: Tsh på 4,0 är alldeles för högt, kring 1,0 är optimalt för graviditet och är bevisat nuförtiden. Läkemedelsverket rekommenderar medicinering vid tsh över 3,0.
    Och det är himla synd de inte visste det när jag gjorde IVF! Hade 3,5 och ALLA var nöjda! Utom jag så jag tiggde mig till levaxin. Tyvärr har det inte hjälpt mot mina missfall,men jag kan åtminstone inte skylla på TSH längre.
Svar på tråden Är detta under all kritik? eller ska det vara så?