• bakaenkaka

    smördegs-fiskar

    Jag är helt såld på ett bakverk som är en typ av wienerbröd, frasig smördeg, fyllt med pistagekräm. Dekoreras med mandelflarn.
    De kallas fiskar, av någon för mig outgrundlig anledning.
    Det säljs på Konsum Avenyn i Göteborg och kiosken i Östra sjukhusets centralbyggnad. Bakverket är inte som ett öppet danskt wienerbröd, utan snarare en rektangel med fyllning i, man ser fyllningen i båda kortändar.

    Är det någon som har idéer om hur man kan skapa detta hemma?

  • Svar på tråden smördegs-fiskar
  • zerona

    Köp färdig smördeg, sen så tjoffar du ihop en pistagesmet gjord på:
    250 g mandelmassa
    150 g smör, rumstempererat
    1 dl vanilj kräm
    100 g skalade pistagenötter, inte rostade eller saltade
    Mixa mandelmassa smör och vanilj kräm i mixer till en slät massa Hacka pistagenötterna i en matberedare, ganska fint. Blanda ner nötterna i mandelmassablandningen.

    Vill du att den ska vara extra grön så finns det essense i pistage att köpa, alt grön karamellfärg :) 

    Sen breder du ut smördegen, kavla gärna ut den lite extra, ha i pistagesmeten och viker över  så att det är
    fyrkanter. För att få den snygg så vik ihop kanterna med gaffel :)

    Pensla med ägg och ha på mandelflarn 

    200 grader i ca 10-15 minuter.      

    När de svalnat pudra över florsocker.

    Typ så skulle jag göra :)     

Svar på tråden smördegs-fiskar