• Äldre 19 Sep 11:33
    4615 visningar
    4 svar
    4
    4615

    Vad är det med min sons tunga?

    Hej.
    Jag har en son på 4 år, som har konstiga beläggningar på tungan. 
    Det är ibland vita, ibland gula och ibland båda delarna.
    Det är på olika ställen på tungan, och ändras nästan hela tiden. Ibland ser det nästan ut som att det fräter på tungan. Vi har varit på vårdcentralen, men dom säger att tungan ser normal ut (??) vilket den inte gör. Dom tog halsprov på sonen och han hade streptococker, den kuren är avslutad men tungan ser likadan ut.. 
    Jag är väldigt orolig över detta, och vet sen många  tidigare besök med barnen att personalen som jobbar på våran vårdcentral inte är så kunniga som dom borde.
    Någon som har någon erfarenhet av detta, eller vet var jag kan vända mej för att få hjälp av ev specialist?
    Jag läste i en tidning för ett tag sedan, och det stog att såna beläggningar på tungan kan tyda på att det är något annat i kroppen som är fel.. Det kan vara allvarligt, men behöver inte alls vara det heller..

    Snälla någon som vet något eller varit med om samma? Jag har aldrig sett detta någonsin förut..
    Ska se om jag kan lägga in några bilder senare.
                

  • Svar på tråden Vad är det med min sons tunga?
  • Äldre 19 Sep 11:35
    #1

    Svamp? Jag har för mig att min son fick så när han var pytteliten och då var det svamp.

  • SvenTh­orsten­s
    Äldre 19 Sep 18:37
    #2

    Hej!


     


    Jag har något som heter geografisk tunga. Fann detta på 1177. På sidan står om mer problem i munnen. Verkar han ha besvär av den? Jag hade inte besvär i början men har nu som vuxen ibland svidande perioder då jag har svårt att äta viss typ av mat.


    www.1177.se/Vasterbotten/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Blasor-och-sar-i-munnens-slemhinna/


    Geografisk tunga kan orsaka sveda i munnen


    När man har så kallad geografisk tunga försvinner papillerna, som är små utskott på tungan. Tungan ser rödflammig och oregelbunden ut med röda områden, som ofta avgränsas av en vitaktig rand. Dessa röda "öar" gör att tungan påminner om en kartbild, därav namnet geografisk tunga.


    Geografisk tunga kan förekomma periodvis hos både barn och vuxna. Hos de flesta ger geografisk tunga inga besvär men ibland kan man få sveda och en lätt brinnande känsla på tungan. Man kan ha symtom i längre perioder och tungan kan med tiden bli sprucken och fårad. Geografisk tunga är ofarligt och räknas inte som en sjukdom. Orsaken till förändringen är inte känd.

  • k girl
    Äldre 19 Sep 18:50
    #3

    Det är inte afte då?

  • Äldre 2 Oct 11:24
    #4

    Låter helt klart som karttunga, jag har det o min dotter har det. Du ska inte gå till VC, när de är saker i munenn är de tandläkaren som är de bästa. Ring o boka tid hos tandläkaren =)

Svar på tråden Vad är det med min sons tunga?