• Garbo

    Frågor till er som haft skabb - desperat!

    Jag var i Polen förra veckan och bodde på ett vandrarhem. Redan första natten, så fort jag lade mig i sängen så kändes det som om någonting stack till och började bita mig och liksom rörde sig på min kropp. Jag fick noja och trodde direkt att det var vägglöss och lyste omkring mig med mobilen men såg inget. Trodde bara att det var paranoia, men vaknade 4 på natten av att något bet mig och gick och kollade mig i badrumsspegeln och hade några små, små röda prickar på kroppen. Nästa morgon kändes inget och jag intalade mig att det bara var torr hy, tvättmedelsallergi eller vad som helst.

    Sen under dagen kliade det till på kroppen då och då och ibland kändes det som om någonting röde sig på överkroppen. Köpte solkräm och tänkte att min sticketröja kanske var kliig, men sen när jag var i provrummet i en affär så kollade jag mig noga i spegeln och såg då några små mikroskopiska vita djur  som bitit sig fast på överkroppen och de gick inte att riva bort, de satt helt fast och huden började blöda istället. Det fanns även några små bubblor på huden. Gick och googlade skabb och fick veta att de ser ut så och sen gräver sig in under huden och bildar knottror. Fick halvpanik och bokade första bästa plan hem till Sverige nästa morgon. Hela natten på flygplatsen var en mardröm. Kände hur det kröp på händerna, under fotsulorna och på överkroppen men inget syntes när man kollade. Mardrömsupplevelse!

    Kom hem till slut och sattes i karantän i ett uthus hos mina föräldrar. Pappa köpte Tenutex och jag smörjde in hela kroppen i två omgångar med 24 timmars mellanrum. Bytte alla kläder/sängkläder och satte min resväska och handväska i karantän i sopsäckar. Efter två behandlingar fick jag komma in i huset, det har nu gått 6 dagar och jag har varit noga med att inte använda samma handdukar som de andra, inte sitta i soffor, beröra andra familjemedlemmar etc. Först igår vågade jag öppna min handväska som då varit i karantän i 5 dagar.

    Har ju läst att man kan ha klåda i flera veckor efteråt men nu sista två dagarna tycker jag klådan känns mer som krypningar i huden nattetid. Ni som haft skabb: hur kändes eran klåda? var det bara irriterad hud eller "kröp" det liksom, trots att skabbdjuren var döda? Min hud har blivit så irriterad nu av Tenutexet att det liksom svider på hela axlarna och innerarmarna, men i natt vaknade jag och var nästan övertygad om att något levde på mig igen, för det liksom "stack till" då och då. Är jag paranoid eller betyder det att otäckingarna lever ännu?

    Nu sa mamma idag att hon tyckte att det kändes som om det kröp något på henne i natt och det kliade. Hon sover ju i samma säng som pappa så nu tycker hon att hela familjen ska smörja in sig. De smörjde sig ju inte från början eftersom jag inte bor i Sverige och alltså inte träffat dem på 4 månader och dessutom var i karantän från det jag kom hem och när jag genomgick behandlingen. Nu vill mamma att alla ska smörja sig med Tenutex  vilket min bror och pappa vägrar eftersom de tycker att hon bara nojar och att mitt skabb måste vara dött efter en så grundlig behandling.

    Jag vet att jag nog borde smörja mig igen men samtidigt är min hud så svidig och konstig efter 48 timmar med Tenutex förra veckan så jag är rädd att jag förstör huden helt om jag behandlar igen.

    Jag har letat efter skabbgångar men inte hittat några. Jag bor på Irland och brorsan är övertygad om att jag fick skabbet där och att det bara råkade börja klia när jag var i Polen eftersom det tar flera veckor för klådan att komma. Men jag upplevde det som att de liksom "hoppade på mig och bet mig" en stund efter att jag lagt mig i sängen och hade ingen klåda eller hudbesvär innan. Det syns några små finnar på ryggen som jag inte kan säga om det är skabb eller vanliga finnar, och så små vita prickar på axlarna, men de kan nog kanske vara en allergisk reaktion. Jag hade massa små vita prickar på de kläder jag hade på mig i Polen. Kan det ha varit skabblarver?

    Jag är dessutom damm/pollenallergisk, därför tänker jag att den allergiska reaktionen som först ska komma efter flera veckor kanske kom direkt på mig eftersom klådan ju orsakas av skabbens avföring, som är en slags damm, som då injicerades direkt i huden. Har ni någon erfarenhet av detta? Kan klådan komma fortare om man är allergisk? Tror ni att jag fortfarande har skabb eftersom det killar och kryper i huden, och dessutom mest på natten, eller är det bara efterkliningar? Jag hittar inga skabbgångar och huden är knappast synligt irriterad. Kan mamma ha skabb också tror ni eller är det bara noja som pappa säger, för i så fall har ju klådan kommit på mindre än en vecka även på henne och det skulle ju ta ca 5 veckor enligt de webbsidor jag hittat....

    HJÄLP!!!

    Alla råd tas emot!!

  • Svar på tråden Frågor till er som haft skabb - desperat!
  • Trollis74

    Hej,
    vår familj har haft skabb. Det var ett helvete.
    Jag blev smittad av min kompis som varit i peru, som fått klåda och gått till doktorn där (dokumenterat skabb). käkat piller men inte behandlat sig helt då allt måste tvättas. Så hon tog hem parasiterna (skitkul).

    Jag tror det finns olika skabb djur. sjukvården är kass på sånt här. (ganska ovanligt därav kanske okunskapen).

    Jag kände precis som du. det kändes som om det kröp på kroppen. Stack till ibland men när man tittade fanns inget där. jag fick små röda prickar efter varje "bett". dock inga gångar.
    Det är först när larverna kläcks som det börjar klia. Kommer inte ihåg hur lång tid det tog (googla).  men säkert flera veckor innan själva kliandet kommer.

    titanex är lösningen.
    Tvätta alla sängkläder, alla kläder, allt du kommit i kontakt med.
    jag smittade både sonen och mannen.

    Det var enkelt att bli av med skiten, men de kan sitta kvar och "vänta" på ett ställe man glömt att rensa.
    och för mig var det att mitt handlovsskydd på jobbet bara var lite avtvättad, (i silicon med lite tyg)
    så varenda gång jag kom till kontoret blev jag återsmittad!!

    snacka om att vara hysterisk, min man trodde jag överdrev och fått en knäpp då varken han eller sonen fick tillbaka det.. men jag fick tillbaka det hela tiden..

    lösningen var... FRYS ner allt som inte går att tvätta!
    efter detta har jag aldrig fått tillbaka skabben!
    men vilket helvete. heregud vad jag tvättade. Varje dag åkte sängkläderna in i tvätten! det kröp i kroppen, stack till..
    och så visste jag att jag hade kvar skiten.. och fattade inte varför jag aldrig blev av med eländet!

  • IsDimma

    Har inget vettigt att komma med. Men vad jobbigt det måste vara. Usch, hela jag ryser när jag läser det här.

  • Garbo

    Tack så mycket för svar! Det hjälper verkligen att höra andras berättelser. Mamma har beskrivit för mig hur det liksom krypit något och kittlas henne på baksidan av låren, magen och knäna. Precis de ställen där jag också kände så. På mig har det stuckit till då och då under natten/dagen på fötterna och vid armbågarna och armvecken. Så - vi har garanterat skabb båda två!

    Tack vare ditt inlägg har vi nu lyckats övertyga pappa och brorsan om att vi visst har skabb, så de har gått med på att behandla sig också och vi ska tvätta alla kläder, byta i sängarna och smörja nu i kväll. Vårt hus är dock litet och ganska svårstädat så hoppas verkligen att vi lyckas få bukt med detta, känns så jävligt att trots att vi var försiktiga och hade mig i karantän, jag smörjde2 ggr etc. så har jag ändå fört över det på resten av familjen. Jävla skit alltså!

    Jag måste ju ha lagt mig i ett skabb bo eller nåt i det där hostelet, för nu kliar och sticker det ju bara på ett par ställen på mig och mamma, men då förra veckan när jag först fick det så sprang de på hela, hela kroppen i mängder! Antagligen därför behandlingen inte lyckades för att det var så sjukt många!

    Jag ska ta och smörja in hela huvudet den här gången också, för trots att det står på Tenutex tuben att man inte behöver behandla huvudet så har jag hela tiden tyckt att det kliat där då och då, så de jäklarna finns säkert där också! Orkar snart inte med det här längre, kan ju inte ta hem besökare, akta sig för att inte komma för nära folk, inte prova kläder på stan etc. etc. innan detta är borta!

    Hoppas så innerligt att vi får bukt med det nu innan det sprider sig mer och blir riktigt jävligt!
    Har ni smörjt huvudena också? Måste man bära ut mattor som man gått på också om man haft strumpor på sig? Ramlar djuren av spontant när man rör sig så att de kan ligga vart som helst eller är det bara där man suttit/legat en längre tid? Kan de sitta på dörrhandtag och sånt också? Finns de bara på textilier eller ska man skita i att använda datatangentbordet/fjärrkontrollen/mobilen också? Om det tar ca 3 dagar innan de dör ut, betyder det att de kan leva längre om det finns damm i form av hudflagor på det stället t ex en matta, eftersom det väl är det de lever på?

    Nu går det ju inte att åka i bilen vi just använt på flera dagar heller...   fan också!
    Tack igen.

  • Trollis74

    om det är skabb så lever de på människan, och överlever framförallt i  sängkläder, kläder handdukar, sådant som du varit i kontakt med huden.
    dock inte händerna i sig, dvs handtag, ratt osv.  Bilen är nog ok då du har kläder på dig utanför.

    jag sov i samma säng som min son och man, och smittade INTE ner dem, då jag sov med pjyamas på mig.
    (med långa ben och långa ärmar.)  och då låg sonen även på min arm ibland..

     Huvudet smörjde jag aldrig in. utan bara kroppen.

    jag tror dator/mus och så vidare är ok om ni bara torkar av dem. skabben kan inte överleva om de inte kan "krypa ner" i något. (iallfall så som jag har uppfattat det) 
    och jag hade nog torkat av med fuktig trasa  eller  med alkohol på allt som man tagit i... bara utifall att..

    Texiler såsom soffor beror ju på om ni suttit med bar hud, utan tröja eller byxor eller så på.. då kanske det smittas.
    Men det sägs ju att det inte är lätt att smitta andra med skabb.. men jag lyckades få det av min kompis som jag träffade under 2 h.

    För mig låter det som skabb, men jag har ingen erfarenhet av något annat som tex vägglöss. De kommer om natten och bits. Skabb bär man med sig och lämnar kvar på en del ställen..
    jag kunde sitta på kontoret och känna hur det kröp i bh. Tittade jag så fanns INGET. men helt plötsligt kom ett litet stick - och en liten röd prick precis på samma ställe..

    mattor och sådan skulle jag bara dammsuga, om alla har strumpor på sig så smittas inget. Och jag vet faktiskt inte om skabben håller till  under fotsulorna .. men heltäckande kläder rekommenderas..
    då smittar man inte  andra iallafall..

    men jag kände mig verkligen som hypokondirker. och min man ansåg att jag var det till slut..
    att jag bara inbillade mig att det kröp på kroppen..
    Han smittades bara en gång och upplevde krypandet. Men jag fick tillbaka "gång, på gång" 
    (jag skäms nästan hur många gånger jag var tvungen att smörja in mig.. och köpa nya titanex krämer.)
    luktade ju pyton. 
    Efter varje insmörjning var det lugnt i kroppen.. dvs jag hade inget som kröp på mig.
    Åkte på tjänsteresa och inget kom tillbaka..... förrän jag åter igen satt på kontoret..
    (och insåg till slut att handlovsskyddet var boven, en såndär mjuk silicon med tyg utanför..)
    EFTER frysning av handlovskyddet, i flera dar.. och titanex ännu än gång.. och tvätt till förbannelse, så upphörde ÄNTLIGEN skabben..

     

  • Garbo

    Hej! det gar val sadar...
    For en vecka sedan hade jag gjort tre behandlingar, forst de tva 24=24 timmar behandlingarna, sen en till efter en vecka och sa vantade jag en veck aoch kande inget krypande, bara lite kli da och da och hoppades att jag var botad. Mamma hade stadat hela huset, jag hade sovit pa luftmadrass etc. och hela familjen smorjde in sig vid sista behandlingen.

    Jag akte sedan tillbaka till Irland forra tisdagen, och fran forst att inte ha kant nagot pa kvallen sa fick jag en MARDROMSNATT pa planet och bussen tillbaka. Det maste ha varit aggklackningsdags, for det bara exploderade pa kroppen med krypningar och klada och jag fick lite smatt panik. Nar jag var tillbaka i min sang har pa Irland runt 3 pa morgonen sa kunde jag knappt sova, hade mardrommar om insekter etc.

    Skulle jobba nasta dag, sa jag gick dit, kande knappt nagot under dagen men fick otrolig angest och paranoja att jag skulle smitta mina arbetskamrater eftersom vi jobbar i en info kassa och sitter i olika stolar/olika datorer. Bestamde mig for att paxa en viss stol och dator och dar har jag fortsatt sitta nu i en vecka och torkat av allt nar jag gatt hem pa kvallen.

    Bor aven i ett delat hus med 4 andra personer och har fortfarande inte berattat for dem att jag har skabb eftersom jag just flyttade in 3 veckor innan allt detta hande och just haller pa att lara kanna dem, men de maste undra varfor jag haller mig undan hela tiden, inte sitter i soffan, vistas i koket etc. utan bara gar fram och tillbaka till tvattmaskinen och torktumlaren morgon och kvall....

    Kopte Neem olja pa halsokostaffaren som jag dranker in kroppen med varje kvall, inklusive ansiktet, for JA, DE KAN LEVA I ANSIKTET MED. Pa torsdagmorgonen vaknade jag av att det krop i ansiktet och jag hade infektion i ogat, det killade i nasan och kliade i haret. De hade rort sig dit! Gick till min huslakare pa fredagen och hon gav mig Permethrin 5%. Hon sa att pa Irland anvands inte Tenutex (eller Benzylbensoat som ju ar huvudingrediensen) langre eftersom det inte anses effektivt nog. Hon gav mig ogondroppar och sade att jag hade ogoninflamamtion, var paranoid och att de visst inte kunde leva pa huvudet. Hon konstaterade aven skabb, jag visade en skabbgang i armvecket.

    Jag smorjde med Permethrin fredag kvall (kopte aven ett anti kvalster skydd till madrassen som jag torktumlar varje dag, byter lakan/ klader varje dag, torktumlar mina arbetsklader en timme etc. Har aven tackt in kuddarna i plast. Efter behandlingen kryper det lite nan gang ibland, sa de ar nog till 90% borta, men ska behandla igen pa tordag och da aven tacka ansikte och har med en mildare permethrin 1% for huvudloss. Nar jag smorjer Neem oljan, som jag nu aven skaffat som champo, sa har det kommit ut sma svarta och vita korn ur porerna. Tydligen ar det doda skabb/avforing. Bevisar bara hur manga de ar! Neem oljan dodar dem inte men stor deras reproduktionscykel, sa om man smorjer varje dag sa borde stammen till slut do ut.

    Holl pa att fa panikangest vid ett tillfalle, har avri thelt uppe i varv, stirrig, helknapp senaste dagarna och kant efter och googlat skabb info konstant pa jobbet... Tror inte att jag fick det i Polen, min skabb var sa langt gangen att de maste ha hunnit reproducera ett par cykler innan jag kande det, maste ha varit "klackningsnatt" aven den natten i polen. Hittade aven massor med sma roda prickar i ljumskarna och insedan av laren sa var mer en vad jag forst sett, och det som jag innan polenresan trott var finnar pa halsen och hakan var i sjalva verket skabb. Fy helvete! Jag fick till och med kopa Calms naturlakemedel tabletter for att komma ner i varv, sa uppjagad har jag varit. HOPPAS som in i h-e att jag inte smittar de i huset eller pa jobbet, har torkat av toan varje gang, duchen, golvet etc. men hoppas bara det varit nog. Det marks ju inte pa dem pa pa flera veckor och om hela detta huset blir infesterat sa vet jag inte vad jag gor. Nu haller jag mig verkligen pa min kant...

    Ringde mamma nu i kvall. De har alla behandlat en gang till idag. Hon hade inte heller blivit av med sin skabb och hittat mer prickar/ kant krypningar. Pappa havdar att han inga har och hatar insmorjningen, den de sover ju i samma sang! Mamma sa att hon har dubbla lakan i sangen som hon byter och att hon har stadat hela dagen. Men jag sa att hon MASTE lagga skydd pa madrassen. Hon skulle forsoka fixa det nu sa hon. Tycker sa javla synd om min familj som jag gett den har skiten!!! Doktorerna har fel: Skabben gar till huvudet nar kroppen ar insmorjd och obeboelig, Tenutex ar inte alls sa effektivt som pastas och de fohardade krypen ar nastan ododliga! Har aven forstatt vilken javla stigma det finns runt skabb, sa beratta for sa fa som mojligt, om de nu inte har varit i kontakt med dig vill saga, for de kommer att fly och bli paranoida som sjutton om de hor att du har det...

    Hoppas detta ar over snart. I want my life back!!!

  • Petrafrida

    Hej Garbo!

    Hur har det gått för dig? Jag har precis samma symptom och har fått tenutex utskrivet av läkare men det hjälper inte alls. Det killar i näsan och de är i ögonen  men läkarna menar att skabb inte kan vara där. Jag har satt fast några av de "sakerna" på tejp och hoppas att någon skall lyssna tillräckligt för att analysera dem.  Det här är ett levande helvete, har ett litet barn också som har blivit behandlat på vårdcentralen två gånger. Vad gjorde du som hjälpte dig?

     

  • Jessi01

    Jag hittade den här tråden genom söking på mina symptom. Jag undrar verkligen hur det har gått för er som har kämpat så länge? Vet inte om ni är kvar, men kanske finns det andra som också har stora besvär med skabb, eller liknande, om det nu är något annat.

    Jag har kännt precis detsamma. Det känns som det kryper små djur på kroppen som inte syns. Speciellt på varma ställen under kläder över nästan hela kroppen. Det sticker till ibland och blir rött med en eller flera små prickar. Allt började i somras, och jag har frågat här på fl tidigare om vad det kan vara. Likaså för mig har krypandet rört sig även till delar av ansiktet. Speciellt näsborrarna. Även i underlivet samt kring analen. Mycket obehagligt.

    Två smörjningar med tenutex har jag gjort. Efter den andra blev jag bättre. Dock är inte besvären helt borta. Tycker det verkar finnas samband med vissa kläder, Börjar fundera på om skabben har gjort så att jag har fått ngn form av överkänslighet eller allergi för kemikalier som kan finnas i kläder eller i vissa färgämnen?   

    Därför undrar jag väldigt mycket hur det har gått för er här ovan???

    Och om någon annan råkar ut för detta, skriv här, håll tråden levande!  Det är svårt att få så här långvariga besvär av klåda utrett av vården. Det verkar "kosta mer än det smakar" eller nåt...        

  • Kasper35226

    Som alla andra har jag haft ett mardrömsscenario.

    Tror jag fick mitt i Thailand.

    Gick till doktorn i Sverige som inte trodde det var skabb men som ändå sa åt mig köpa tenutex smorde in men tänkte det inte skulle vara ngn vits då han sa det inte var det. (Mitt symptom kliar som fan går knappt att sova men typ inga utslag).

    Iaf fick kortisonkräm som till slut blev min hudkräm (annars kan man inte sova pga kli).

    Gick till en hudspecialist i Sverige är det 3mån väntetid!

    Hon sa direkt att det var skabb och gav mig tenutex, jag städade allt, tvätta alla kläder, frös ner jackor skor osv. Köpte nya sänglakan. Och smorde tenutex 2ggr med en veckas mellanrum, min mamma smorde in ryggen så inget missades.

    Nu 1mån senare har det börja klia igen. Vet inte vad man ska ta sig till?!

    (Jag smorde bara upp till halsen). Ska man testa denna olja? Ska man smörja ansikte? Jag får panik när man inte kan sova en hel natt & ska försöka plugga och jobba.

    Alla tips är välkomna!

  • Trollis74

    Kasper, jag lider med dig.
    djuren på mig fick inte "bo in sig" så länge så jag fick aldrig något kliande på kroppen. Jag kände bara hur något "kröp" på mig.
    Men jag förstår din panik känsla av en jobbig sak som bara kommer igen och ingen.

    Fundera under en dag vad du gör och kommer i kontakt med, var de kan gömma sig så du blir återsmittad. Även på jobbet /fritiden osv. du måste tänka igenom alla ställen du är på.
    Själv hade jag handlovskyddet på jobbet..

    Det tar ju ett tag innan skabben som gör gångar i huden börjar klia. Så du måste blivit återsmittad av EN skabb efter att du smörjt in dig.
    Det gäller att tvätta allt,  lägga undan det som inte går att tvätta, de kan inte överleva så länge utan värddjur.

    Börja med en gång. Du kan smitta andra personer i din närhet.

    Men om jag förstår dig rätt så väntade du på hudläkaren utlåtande innan du smörjde in dig med Titanex?
    (du vet om att Titanex är receptfritt?)

  • juliaaa12345

    Hej, för ungefär 4 veckor sen började det klia på händerna och så fort jag kliade ploppade det upp ett rött litet utslag som ser ut som nässelutslag. Jag trodde bara att det var något med pollen för att det är så mycket i år. Så fort jag smörjt in mig i min brun utan sol så börjar det klia så himla mycket i knävecken och innerlåren och bak på låren och även på armarna och det ser verkligen ut som skabb. är det någon av er som vet om skabben kan bli överkänsliga av brun utan solen? Men även om min brun utan sol nästan är borta från kroppen så kliar det så himla mycket på händerna. Jag har inte så mycket mellan fingrarna utan uppe på händerna. Jag läser symptom om skabb på internet och triggar upp mig själv så jag nästan får panik. Jag vet inte vad jag ska ta mig till om jag har skabb för det verkar som här att det är huuur svårt och jobbigt som helst att få bort. Jag är 16 år gammal och jag får verkligen panik. Det kliar över hela kroppen i omgångar hela tiden så jag bara är tvungen att klia. Tänkte be min mamma köpa det där tenutex och se om kliandet försvinner. 

  • Aaktaa

    Åkte på ???? för 2 månader sedan instämmer har smörjt hela kroppen 3 gr tvättat allt grundligt återkommer igen ändå med samma jävla besvär (mardröm) dem måste hålla till i ansiktet/huvudet! Vill inte och huden min pallar ej fler smörjning tenutex är en stark kräm. Neem oil huvud ansikte? Önskar att detta helvete bara tar slut.....

  • aaaaaargh

    Gick till vårdcentralen för en månad sedan. Skabb sade de, jag trodde dem knappt, verkade så himla avlägset. Sedan dess har jag smörjt in mig med tenutex 3ggr. Och en kräm med permithrin (el liknande namn i) 2 ggr.


    Jag badar I allt jag läser om, en så länge testat Chlorine, Salt vatten, Borax+hydrogen peroxide, Tee-Tre oil.


    Av ovan funkar Borax+Hydrogen Peroxide bäst. Men vet helt ärligt inte hur bra, jag dras ju fortfarande med det.


    Jag har smörjt in mig i ättikssprit, kletat citron över kroppen, Neem olja, Kokkos fett, YT-disinfection. Ja jag testar allt jag kan hitta för att bli av med detta helvete. Utan framgång ännu.


    Först var det klåda och det var ju inte så himla skönt men ändå uthärdbart, Och genom att sluta klia mig tycker jag kliet har försvunnit.


    Men Vad som nu driver mig till vansine är det eländiga krälandet. Kryper och bits och håller på alltid ngnstans på kroppen.


    Och Den ständiga rädslan att smitta ngn annan med krälandet. Resten av familjen min är ännu så länge oberörd.


    Apoteks krämerna håller mig plågan borta ungefär 2-3 dagar. Sedan är det igång och krälar och kryper igen. jag har ännu inte lyckats lista ut vart jag blir åter smittad.


    Vid ett tillfälle lämnade lägenheten i 9 dgar.Innan vi återvände krämade vi in hela familjen. Tvättade det som gick och lade resten på balkongen att låta djuren självdö i 5 dgr. Men de kom tillbaka.


    Jag liksom ni andra tvättar mina kläder i 90grader varje dag. Mina sängkläder varje dag och alla handukar varje dag. Mer tvättande hinner jag ej. Tyvär. Skorna ligger i frysen och det som inte går att tvätta på balkongen.


    Med tanke på hur illa detta är förstår jag inte den lama och lojja inställning doktorer och läkemdelsföretag uttrycker sig med. Detta är ju vidrigt svårt at bli av med. Handlar inte om att bara smörja in sig. Man måste verkligen ha varit här för att förstå hur lätt det är att bli deprimerad av denna plåga.


    Igen om ngn hittar eller har fungerande tips på hur jag kan bli av med plågan, snälla skriv.


     


    Som ovan finns det saker jag inte förstår.


    Typ om de lever på mobilen / tangent bord eller ej.


    Hur gör jag för att bevisligt avliva dessa kvalster på golv och i kläder. 


    Räcker det med 5 dgr utan värd djur eller är det längre tid som behövs.
    osv


    Jag efterlyser utförliga studier i denna plåga. Måste vara så många som lider utan att våga berätta för ngn.


     


    Håll hoppet uppe! Till slut skall vi till intetgöra allt kropp krypande!


     


     


     


     

  • Jojobasåkandeva

    Alla tips på vad som funkar mot skabb mottages! Själv har jag och min dotter behandlat oss två gånger med tenutex,tvättat alla kläder i 60 och 90 grader och ångat hela lägenheten( tänker att de dör av kok het ånga,kändes som allt blev riktigt rent i alla fall) klådan försvann efter två veckor men nu efter några veckor har stickandet börjat igen!

    Blir galen av detta, orkar inte gå igenom en till sanering även om jsg inser att jag måste...Men jag har beställt naturasil Scabies. Någon olja som man ska ha i badvattnet och en kräm. Någon som provat det? Klarar inte av tenutexen, mår superdåligt av den. Illamående.Måste kanske prova nån kräm med permetrin men då borde jag ju sanera allt igen och hur ska jag orka? Måste jobba också. Och på jobbet har jag hundra saker som kan vara infekterade.

    Vad har jag gjort för att förtjäna detta?

    Skulle vilja bli inlagd på en infektionsavdelning och låta något proffs ta hand om allt tvättande och städande. Och sedan tänker jag aldrig vara nära en annan människa mer. Inte utan kläder i alla fall...usch.

    Hur har det gått för er?

  • Jessi01
    Hej!
    Jag lider med alla er som ännu inte blivit av med plågan. Vi blev av med våran skabb efter ett par smörjningar med tenutex, men led väldigt länge dessförinnnan. Mycket jobb med tvätt, städ och ingen sömn...
    Dock har vi, som jag skrev, i samband med skabbet utvecklat överkänslighet eller allergi. Det kryper på kroppen på samma sätt om vi kommer i kontakt med vissa tyger/syntetmaterial eller vissa gummeringar eller andra microskopiska partiklar. Jag vet inte vilka ämnen det handlar om, men märker när det är något tyg eller plagg som vi ska undvika. Jag tvättar inte heller längre i allmänna tvättstugor utan att skölja maskinen noga innan jag lägger i vår tvätt. Det har hänt att vi fått i fibrer/partiklar i vår tvätt som vi inte tål om någon annan har tvättat sådant före oss.
    Ni som lider länge av klåda, eller att det känns som om det kryper och kittlas, kanske ska fundera över om ni har blivit överkänsliga mot något? Prova genom att byta ut alla textilier ni har nära kroppen mot nya. Undvik de gamla kläderna i minst tre dagar.
    Skaffa allergidamsugare. Jag köpte en helt kapslad dammsugare med Hepa 13 filter. Dammsug noga under testperioden.
    Lägg även plast över era soffor (det kan vara tyget i dem som sprider partiklar ni inte tål). Tunn plast att täcka med finns billigt på biltema. Testa er fram på det här sättet.
    Nya kläder och lakan ska tvättas innan användning. Kör en skölj på maskinen innan ni lägger i. Använd allergivänligt tvättmedel. Tvätta och skölj gärna med extra vattenmängd.
    Om ni märker att era symptom försvinner efter några dagar, lägg då undan eller ge bort  alla era gamla kläder. (Dvs de kläder som varit tvättade hos er. Jackor o dyl som aldrig tvättats ihop med annat kan man behålla, såvida man tål dem.)  

    BLANDA INTE NYA OCH GAMLA KLÄDER I TVÄTTMASKIN!!!
    Om det är sofforna som bösar...släng eller sälj!
  • aaaaaargh

    Kontakta en erfaren hudspecialist för korrekt diagnos.


    Detta har hänt sedan mitt tidigare inlägg Fredag 8 April.


    Jag fattar mig kort:


    Jag har nu gått till två olika hudspecialister som båda är helt säkra på att det inte är skabb jag har. Deras utlåtande oberoende av varandra är att jag drabbats av
    "lichen ruber planus"


    utslagen liknar skabb ( på mig i alla fall ) och visar sig på ungefär samma ställen som skabb, det kliar obeskrivligt.


    www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Lichen-ruber-planus/ 


    Jag har gått igenom de två värsta månaderna i mitt liv. Panik ångesten att smitta ngn annan har varit outhärdlig. Jag har planerat att lämna familj, vänner och arbete för att leva ett liv i total ensamhet. Allt för att inte smitta mina kära eller andra. Under två månader har hopp och förtvivlan avlöst varandra på daglig basis. Fruktansvärt påfrestande


    Stickandet, krypandet och krälandet har jag nu förstått vara symptom på stress och ångest. Alltsom jag accepterade diagnosen upphörde helt känslan av stickande och krypande på min kropp.


    En vecka senare kliar det inte alls längre, trots att "lichen ruber planus" enligt diagnosen försvinner först efter 1 - 2 år.


     


    Jag hoppas att detta hjälper ngn av er!


    ( PS var försiktiga och kritiska i GOOGLE-andet, jag har en aning att i mitt fall var googlandet del i problemet, jag identifierade mig med vad jag läste om andra, min hjärna inbillade sig och accelererade känslor och förvärrade därmed situationen. )


     


    Om ni är fler med liknande erfarenhet dela med er!


    //


     

  • Snäckan26

    Förra året fick hela familjen skabb ( två vuxna + ett barn )

    jag mådde värst och hade kliat sönder mig så det var öppna sår men på vc trodde de inte att det var skabb för att de inte såg några synliga skbbgångar. Vi besökte vc säkert 4 gånger och jag hade fan dödsångest för att det kliade så mycket . Det blev värre när vi tvättade oss och speciellt på händerna efter tvätt. Tillslut efter 8 veckor fick vi en akuttid på hudkliniken där det konstaterades direkt innan vi ens blev undersökta att det vara skabb. Vi fick 8 tuber tenutex utskrivet att behandla oss med.

    Detta gjorde vi :

    Smörjde in oss enligt instruktioner , HELA kroppen dvs precis överallt och varenda millimeter av kroppen förutom huvudet och ansiktet då de inte lever där . De tycker om värme som inte finns på huvudet. Fötter , underlivet, naveln . Ja ni fattar . Så fort man tvättat händerna eller varit på toa ska det smörjas igen. Vi upprepade behandlingen med tenutex 7 dagar senare .

    Vi sanerade allt här hemma , handdukar , kläder , sofftyg , mattor , sängkläder. Det som inte gick att tvätta lades på balkongen alt frysen i MINST 5 - 7 dygn. De dör efter 3 dygn men vi gjorde som läkaren sa. Min sambo och son fick symtom ca 2 - 3 veckor efler mig då det inte märks direkt om man blivit smittad. Det var ett jävla helvete och det kändes som att man blivit knäpp i huvudet men vi blev av med det tillslut. Obs detta är vad vår läkare sa att vi skulle göra och vi blev av med det.

    En sista sak . Eftersom man blir uttorkad på huden av tenutex så kan man smörja med en mjukgörande salva som lindrar litegrann.

Svar på tråden Frågor till er som haft skabb - desperat!