• RosaSvamp

    Nygjord tatuering - biverkningar, är detta normalt?

    Hej!
    Jag skaffade två tatueringar för tre dygn sedan, två svalor på sidan av höftbenen/magen. De är färglägda och är ca 9x10 cm, båda två.

    Tatueringen gör väldigt ont när jag nuddar vid dem men jag tror att det blir bätte och bättre. Nu har dock min tatueringar blivit väldigt hårda, står liksom ut ifrån huden och den ser väldig uttorkade ut. Eftersom de sitter där de sitter, viker sig ofta huden när man böjer sig ned osv så det har blivit jättemånga veck och vågor i hela tatueringarna. Det ser ut som en otrolig rynkig torr hud, som hos en gammal människa ungefär. Över hela tatueringarna har det även blivit som små gulvita flagor här och där, ungefär som ögonvaret när man man vaknar, fast mycket mindre. 
       
    Jag tvättar och smörjar in tatueringen fyra gånger om dagen och hade på mig plasten som man får över tatueringen tills dagen efter tatueringarna var gjorda - precis som man ska. Så jag har inte missköt tatueringarna på något sätt. Jag har ju dock vaknat mitt i natten av att tatueringarna gör otroligt ont då jag utan medvetenhet legat på dom. Jag fösöker sova på rygg men i sömnen är det svårt att styra detta.
     
    Nu till frågan: är detta normalt? Att tatueringen blivit hård, står ut ifrån huden och är ömm vet jag är helt normalt. Men resten är jag lite orolig för ifall det står rätt till.  Är vecken/rynkorna vanligt? De "gulavita flagorna", är det skorpor? Det har jag hört är helt normalt men ska inte dessa komma efter ca en vecka? Det har ju bara gått tre dagar. Hur som helst, skulle verkligen uppskatta svar ifall dessa "biverkningar" är normalt.   

  • Svar på tråden Nygjord tatuering - biverkningar, är detta normalt?
  • Sarve

    Det som står ut från huden är blandningar mellan sårskorpa och färg - det viktiga är att smörja ofta för att inte torka ut huden - upplever du att du är torr - smörj lite till. Sålänge du smörjer och tvättar av lite försiktigt (typ baddar och inte gnuggar), så bör det inte vara ngn fara.

  • Vaja

    Låter helt normalt. Så har mina oxå blivit. Extra viktigt att inte pilla bort skorporna. Då är det risk att färgen kan följa med och tatueringen blir fläckig. Så tyvärr är det bara att stå ut, fortsätta smörja och klappa på tatueringen istället för att klia med naglarna när det kliar Glad


  • Johan75

    Skorporna kommer fort. Det är väldigt normalt att tro att någonting är "fel" med ens tatuering, speciellt om det är den första. Det är också helt normalt att det ömmar. Mitt tips är att allt är bra. I sömnen är det svårt att styra över kroppen och själv har jag vaknat många gånger efter tatueringstillfällen av att jag ligger och kliar mig, men det har inte påverkat tatueringen i slutändan.

    Vilken färg skorpan får beror lite på vilken färg tatueraren använt. Som sagt - ta det lugnt så ska du se att allt ser bra ut när skorpan släppt.


    Behold, i come as a thief.
  • Twiist3d

    Låter helt normalt.
    Men det låter som att du låter tatueringen torka ut.
    Du MÅSTE ha tatueringarna insmorda KONSTANT. Dom får aldrig torka ut.

    Och som Vaja sa.. Klappa på tatueringen om det kliar
    Lycka till!

  • RosaSvamp

    Okej, vad skönt. Det är mina första tatueringar så det är klart att man är lite nojig. Haha.Mina tatueringar har inte börjat klia än, de gör bara ont så att säga. Jag smöjer/tvättar tatueringarna fyra gånger om dagen. Bör jag göra det oftare?

    De två första dagarna smörjde jag in med en salva som var väldigt hård, du vet, salvan som man inte ska ta för mycket av (glänser det, har man tagit för mycket). Men nu när tatueringarna började bli hårda osv, antog jag att det var skorpor och började smörja in mig med en annan kräm som min tatuera sa att man skulle börja smörja in sig när skorporna kom (efter ca en vecka) då de bevarar färgerna. Så då började jag med den idag. Tyckte dock att det var otroligt konstigt att skorporna kom så fort då hon sa att de skulla komma efter ca en vecka.

    Färgerna som jag har är svart, brunt & rött. Så är då de gulvita "skorporna" då normalt?  

  • Twiist3d

    Jag har alltid smörjt in mina tatueringar med helosan.
    Tatueringarna håller sig "blöta" längre, och man slipper därmed smörja in dom så ofta.

    Mina skorpor har kommit efter bara ett par dagar.
    Jag tvättade däremot inte mina tatueringar så ofta. Han på studion sa att tatuerinarna kan torka ut då?! Ingen aning.. Men smörjde in dom, och duschade en gång per dag då jag tvättade tatueringen/tatueringarna med mild tvål.

  • QueenObscene

    Rött är en färg som många kan reagera negativt på. Det har något med pigmenten att göra. Kommer inte ihåg exakt vad. Sambons bästa vän är tatuerare och sambon har en tatuering med rött/orange/brunt som blev infekterad och gjorde väldigt ont men det läkte till slut. Tvätta av varje dag och smörj in, ha inte kläder som ligger emot och skaver.

  • Red Velvet

    Jag tycker också att det låter som att den är torr. Vatten är uttorkande och jag tycker tvätt 4gg/dag låter mycket. På de ställen jag tatuerat mig har alla sagt tvätt 1gg/dag och det har fungerat perfekt. Bepanthen är superbra att smörja in tatueringen med. Ett tunt lager några ggr om dagen.
    Försök att inte ha byxor som trycker mot tatueringen så att den får andas/kläderna inte suger åt sig salvan.

  • RosaSvamp

    Idag är min tatuering nästan täckt med "ny hud" det flagnar otroligt mycket, torra vita torkade skinnbitar. Det är väl helt normalt det också? Tatueringen är fortfarande hård och väldigt "skrynklig". Så bör jag tvätta tatueringen en gång om dagen istället för fyra som jag gjort nu? Smörja in den, hur många gånger? Många säger så olika, att man ska smörja in den en massor för att den aldrig får bli torr och vissa säger att manska låta den vara. Så vad stämmer i mitt läge när den är stel, torr, rynkig och flagnar väldigt mycket?

  • Johan75
    RosaSvamp skrev 2011-09-25 12:17:03 följande:
    Idag är min tatuering nästan täckt med "ny hud" det flagnar otroligt mycket, torra vita torkade skinnbitar. Det är väl helt normalt det också? Tatueringen är fortfarande hård och väldigt "skrynklig". Så bör jag tvätta tatueringen en gång om dagen istället för fyra som jag gjort nu? Smörja in den, hur många gånger? Många säger så olika, att man ska smörja in den en massor för att den aldrig får bli torr och vissa säger att manska låta den vara. Så vad stämmer i mitt läge när den är stel, torr, rynkig och flagnar väldigt mycket?
    Många skriver så mycket och det blir lätt en känsla av att det är svårt att ta hand om tatueringar. Jag är övertygad om att din tatuering mår helt ok. Tvätta den inte överdrivet ofta, inte mer än vad du skulle tvätta den delen av kroppen i vanliga fall. Smörj in när det börjar kännas torrt. Enkelt. Undvik: bastu, bad, sol (på själva tatueringen) och allt annat som säkert står i den där lappen du fick av tatueraren. Känn lugnet - den kommer säkert vara jättefin när alla skorpor släppt.
    Behold, i come as a thief.
  • Lyckligatessan

    När jag gjorde min senaste tatuering (min dotters huvudfoting på vaden) så tvättade jag den varje gång jag duschade (varannan dag ungefär) och jag smörjde i stort sett hela tiden :p
    Jag ville inte att den skulle torka ut. Och nu är den jätte fin och ska snart fyllas i (om jag vågar :p )

    Jag tror inte att man kan smörja en tatuering för mycket :)
    Ju mer desto bättre.
    Den tar ju ingen skada av att smörjas mycket. Hellre för mycket än för lite, som man brukar säga :)

  • Lyckligatessan

    Men är du jätte orolig, kan du ju alltid gå till tattueraren och fråga henne/honom :) Då får du ju råd direkt från en person som kan sånt här :)

  • RosaSvamp

    De läkte fint. Jag gick faktiskt till och med till tatueringstudion jag tatuerade mig på och frågade om det såg bra ut. Jag blev väldigt övertygad av er men min pojkvän tvingade dit mig för att han var orolig, haha. Nu är det iaf 2 ½ vecka sedan jag tatuerade mig och såhär ser det ut nu. Lite av färgen bleknade när skorporna föll av så jag ska tillbaka till studion för att boka tid för ifyllnad. Jag tycker att tatueringarna är snyggare i verkligheten & jag är väldigt nöjd.

  • QueenObscene

    Snyggt! Skönt att det läkte som det skulle, oftast gör det ju det. Rött/orange och brunt kan ju enligt tatuerare vara svåra färger att läka jämfört med t.ex black & grey, så man ska nog inte jaga upp sig alltför mycket.

  • En tatuerare

    Låter som trådstastaren hade en infektion under läktiden. Därav varet. Det kan resultera i att immunförsvaret kickar in och stöter ut mer av färgen (lite följer alltid med blodet ut) samt att man får tjockare skorpor som sedan rivs eller trillar bort och tar med sig mer av färgen. Då får man bleka små ytor i tatueringen och i vissa fall små ärr. En infektion förlänger även läktiden vilket man vill undvika. Ju snabbare kroppen "kapslar in" och accepterar tatueringen (dvs läker) desto bättre kommer den se ut som läkt och åldras med värdighet. Många tar även för tjockt lager salva eller petar på tatueringen utan att tvätta händerna först el kliar/gnuggar på den när den läker. Det är så man skaffar sig en infektion.. Alltså: inte pilla, inte klia, tvätta och smörj lagom när det behövs i övrigt låt den läka ifred. Lite sent ute att svara på tråden men är nog många där ute som undrar men inte vågar fråga;) men fråga tatueraren, det ligger i hens intresse att tatueringen läker snyggt så inga frågor är för dumma! De flesta studios har färdiga lappar med skötselråd som kunden får med sig. Ett annat tips för att tatueringen ska hålla sig snygg i många år framöver är solskyddsfaktor 50 på själva tatueringen alt. undvik att pressa i solen, tatueringar bleks, liksom mycket annat, i solen. Lycka till!

Svar på tråden Nygjord tatuering - biverkningar, är detta normalt?