laxfilé recept
tänkte ta fram laxfilé. någon som har ett smarrigt recept? tänkte tillaga i ugn men tar emot alla sorters förslag!
tänkte ta fram laxfilé. någon som har ett smarrigt recept? tänkte tillaga i ugn men tar emot alla sorters förslag!
Jag ska själv göra lax idag - ett favoritrecept av asiatiskt slag.
Marinera laxfileerna i Teriyaki-sås ett tag.
Stek, eller tillaga i ugn.
Strö över sesamfrön.
Gör en sås av japansk soya och wasabi.
Servera med ris och gröna bönor.
Nyttigt och gott.
Supergott:
Ostgratinerad Lax i ugn, 4 pers
Färsk laxfilé 500-600g
Grädde 5dl
Citron 1st
Citronpeppar
Salt
Gratängost
Lägg laxfilé i smörad ugnfast form. Pressa citronsaften från ½-1 citron över laxen. Peppra och salta efter behag. Häll grädde så det täcker laxen. Täck över med gratängost eller Västerbottenost.
175 C i ugn ca 20 min
Chililax:
Lägg laxen i form pressa lime/citron över
salta rikligt
Dra några varv med santa maria chiliexplosion kvarn över laxen.
stek i ugn och servera med sås gjord av 2 dl cf 3 msk majo 2 msk mangochutney..
här kommer några riktigt goda!
chevrebakad i ugn med honung.
lena-makeaheadfood.blogspot.com/2011/08/chevreoverbakad-lax-i-ugn-med-ringlad.html
lax med bladspenat, pesto och vitlök
lena-makeaheadfood.blogspot.com/2011/07/det-blev-en-jattegod-lax-med-vitlok-och.html
lax med vitt vin och vitlök
lena-makeaheadfood.blogspot.com/2011/08/blek-lax-i-folie-med-vitt-vin-lime-och.html
Du behöver:
En kakburk eller liknande i plåt
En bit hönsnät eller ståltråd
Träspån, oimpregnerat(sådant man använder i burar för husdjur)
Obs! Det här kommer att göra köket mycket rökigt, så antingen får du vädra ordentligt eller så gör du bara alltihop på utomhusgrillen. /Jamie Oliver
Antal portioner: 2
Ingredienser
Lax
2 st laxfilé, ekologisk (à 200 g)
1 kvist rosmarin, färsk
några kvistar färsk salvia
1 st lime, delad på mitten
Salsa
1-2 st röda chilifrukter, färska, urkärnade och finhackade
2-3 st tomater, mogna, mediumstora, urkärnade och tärnade
0.5 st gurka, skalad och fint tärnad
1 st lime, pressad saft
2 st vårlökar, ansade och finskurna
en liten handfull färska korianderblad, hackade(spara några hela blad)
1 st avokado, urkärnad, skalad och hackad
olivolja, extra virgin
Gör så här
1. Lax
Ta fram en gammal kakburk i plåt med lock. Böj till en korg av hönsnät eller ståltråd som når halvvägs ner i botten på burken.
2. Lägg träspån, rosmarin och salvia i botten och placera korgen ovanpå.
3. Stick 5-6 hål i locket på plåtburken.
4. Strö salt över laxfiléerna och gnid in dem med lite olivolja. Lägg laxbitarna i korgen och sätt på locket.
5. Sätt burken på medelvärme på plattan eller utegrillen och tillaga i 10 minuter. Det kommer att börja ryka ordentligt efter några minuter, så öppna dina fönster och maxa fläkten om du gör detta inomhus!
6. Salsa
Medan fisken röks mixar du ihop ingredienserna till salsan, använd så mycket chili som du gillar.
7. Ta försiktigt burken med lax från värmen, lyft ut laxen och lägg upp på tallrikar.
8. Skeda över lite av salsan och några hela korianderblad. Ringla över lite extra virgin olivolja och servera med limehalvor och lite extra salsa i en skål på sidan om.
Varmrökt lax med chilihet salsa
Den här purjolaxen i vitvinssås är helt underbart god och enkel att laga!
Du behöver:
En kakburk eller liknande i plåt
En bit hönsnät eller ståltråd
Träspån, oimpregnerat(sådant man använder i burar för husdjur)
Obs! Det här kommer att göra köket mycket rökigt, så antingen får du vädra ordentligt eller så gör du bara alltihop på utomhusgrillen. /Jamie Oliver
Antal portioner: 2
Ingredienser
Lax
2 st laxfilé, ekologisk (à 200 g)
1 kvist rosmarin, färsk
några kvistar färsk salvia
1 st lime, delad på mitten
Salsa
1-2 st röda chilifrukter, färska, urkärnade och finhackade
2-3 st tomater, mogna, mediumstora, urkärnade och tärnade
0.5 st gurka, skalad och fint tärnad
1 st lime, pressad saft
2 st vårlökar, ansade och finskurna
en liten handfull färska korianderblad, hackade(spara några hela blad)
1 st avokado, urkärnad, skalad och hackad
olivolja, extra virgin
Gör så här
1. Lax
Ta fram en gammal kakburk i plåt med lock. Böj till en korg av hönsnät eller ståltråd som når halvvägs ner i botten på burken.
2. Lägg träspån, rosmarin och salvia i botten och placera korgen ovanpå.
3. Stick 5-6 hål i locket på plåtburken.
4. Strö salt över laxfiléerna och gnid in dem med lite olivolja. Lägg laxbitarna i korgen och sätt på locket.
5. Sätt burken på medelvärme på plattan eller utegrillen och tillaga i 10 minuter. Det kommer att börja ryka ordentligt efter några minuter, så öppna dina fönster och maxa fläkten om du gör detta inomhus!
6. Salsa
Medan fisken röks mixar du ihop ingredienserna till salsan, använd så mycket chili som du gillar.
7. Ta försiktigt burken med lax från värmen, lyft ut laxen och lägg upp på tallrikar.
8. Skeda över lite av salsan och några hela korianderblad. Ringla över lite extra virgin olivolja och servera med limehalvor och lite extra salsa i en skål på sidan om.
Varmrökt lax med chilihet salsa
tack snälla allihop! Allt låter jättegott.
Blev en variant av laxfilé i ugn igår, tog det jag hade hemma helt enkelt. Blev supergott.
Men har mer laxfilé i frysen så det blir att testa på era recept framöver :)
Du behöver:
En kakburk eller liknande i plåt
En bit hönsnät eller ståltråd
Träspån, oimpregnerat(sådant man använder i burar för husdjur)
Obs! Det här kommer att göra köket mycket rökigt, så antingen får du vädra ordentligt eller så gör du bara alltihop på utomhusgrillen. /Jamie Oliver
Antal portioner: 2
Ingredienser
Lax
2 st laxfilé, ekologisk (à 200 g)
1 kvist rosmarin, färsk
några kvistar färsk salvia
1 st lime, delad på mitten
Salsa
1-2 st röda chilifrukter, färska, urkärnade och finhackade
2-3 st tomater, mogna, mediumstora, urkärnade och tärnade
0.5 st gurka, skalad och fint tärnad
1 st lime, pressad saft
2 st vårlökar, ansade och finskurna
en liten handfull färska korianderblad, hackade(spara några hela blad)
1 st avokado, urkärnad, skalad och hackad
olivolja, extra virgin
Gör så här
1. Lax
Ta fram en gammal kakburk i plåt med lock. Böj till en korg av hönsnät eller ståltråd som når halvvägs ner i botten på burken.
2. Lägg träspån, rosmarin och salvia i botten och placera korgen ovanpå.
3. Stick 5-6 hål i locket på plåtburken.
4. Strö salt över laxfiléerna och gnid in dem med lite olivolja. Lägg laxbitarna i korgen och sätt på locket.
5. Sätt burken på medelvärme på plattan eller utegrillen och tillaga i 10 minuter. Det kommer att börja ryka ordentligt efter några minuter, så öppna dina fönster och maxa fläkten om du gör detta inomhus!
6. Salsa
Medan fisken röks mixar du ihop ingredienserna till salsan, använd så mycket chili som du gillar.
7. Ta försiktigt burken med lax från värmen, lyft ut laxen och lägg upp på tallrikar.
8. Skeda över lite av salsan och några hela korianderblad. Ringla över lite extra virgin olivolja och servera med limehalvor och lite extra salsa i en skål på sidan om.
Varmrökt lax med chilihet salsa
Mitt recept med lax, linssallad och fetaost creme, hur gott som helst!!
http://www.matklubben.se/recept/linssallad_med_lax_och_fetaostcreme_86748.html