• ljuvliga

    laxfilé recept

    tänkte ta fram laxfilé. någon som har ett smarrigt recept? tänkte tillaga i ugn men tar emot alla sorters förslag!

  • Svar på tråden laxfilé recept
  • Fia Lundbom

    Jag ska själv göra lax idag - ett favoritrecept av asiatiskt slag.

    Marinera laxfileerna i Teriyaki-sås ett tag.
    Stek, eller tillaga i ugn.
    Strö över sesamfrön.

    Gör en sås av japansk soya och wasabi.
    Servera med ris och gröna bönor.

    Nyttigt och gott.

  • Indillia

    Supergott: 

    Ostgratinerad Lax i ugn,
     4 pers


    Färsk laxfilé 500-600g
    Grädde 5dl
    Citron  1st
    Citronpeppar
    Salt
    Gratängost


    Lägg laxfilé i smörad ugnfast form. Pressa citronsaften från ½-1 citron över laxen. Peppra och salta efter behag. Häll grädde så det täcker laxen. Täck över med gratängost eller Västerbottenost.


    175 C i ugn ca 20 min

  • smöla

    Chililax:
    Lägg laxen i form pressa lime/citron över
    salta rikligt
    Dra några varv med santa maria chiliexplosion kvarn över laxen.
    stek i ugn och servera med sås gjord av 2 dl cf 3 msk majo 2 msk mangochutney.. 

  • maritasvensson

    Du behöver:
    En kakburk eller liknande i plåt
    En bit hönsnät eller ståltråd
    Träspån, oimpregnerat(sådant man använder i burar för husdjur)


    Obs! Det här kommer att göra köket mycket rökigt, så antingen får du vädra ordentligt eller så gör du bara alltihop på utomhusgrillen. /Jamie Oliver


    Antal portioner: 2


    Ingredienser


    Lax
    2 st laxfilé, ekologisk (à 200 g)
    1 kvist rosmarin, färsk
    några kvistar färsk salvia
    1 st lime, delad på mitten
    Salsa
    1-2 st röda chilifrukter, färska, urkärnade och finhackade
    2-3 st tomater, mogna, mediumstora, urkärnade och tärnade
    0.5 st gurka, skalad och fint tärnad
    1 st lime, pressad saft
    2 st vårlökar, ansade och finskurna
    en liten handfull färska korianderblad, hackade(spara några hela blad)
    1 st avokado, urkärnad, skalad och hackad
    olivolja, extra virgin


    Gör så här


    1. Lax
    Ta fram en gammal kakburk i plåt med lock. Böj till en korg av hönsnät eller ståltråd som når halvvägs ner i botten på burken.


    2. Lägg träspån, rosmarin och salvia i botten och placera korgen ovanpå.


    3. Stick 5-6 hål i locket på plåtburken.


    4. Strö salt över laxfiléerna och gnid in dem med lite olivolja. Lägg laxbitarna i korgen och sätt på locket.


    5. Sätt burken på medelvärme på plattan eller utegrillen och tillaga i 10 minuter. Det kommer att börja ryka ordentligt efter några minuter, så öppna dina fönster och maxa fläkten om du gör detta inomhus!


    6. Salsa
    Medan fisken röks mixar du ihop ingredienserna till salsan, använd så mycket chili som du gillar.


    7. Ta försiktigt burken med lax från värmen, lyft ut laxen och lägg upp på tallrikar.


    8. Skeda över lite av salsan och några hela korianderblad. Ringla över lite extra virgin olivolja och servera med limehalvor och lite extra salsa i en skål på sidan om.


    Varmrökt lax med chilihet salsa



  • knisse
    maritasvensson skrev 2011-09-29 11:20:16 följande:

    Du behöver:
    En kakburk eller liknande i plåt
    En bit hönsnät eller ståltråd
    Träspån, oimpregnerat(sådant man använder i burar för husdjur)


    Obs! Det här kommer att göra köket mycket rökigt, så antingen får du vädra ordentligt eller så gör du bara alltihop på utomhusgrillen. /Jamie Oliver


    Antal portioner: 2


    Ingredienser


    Lax
    2 st laxfilé, ekologisk (à 200 g)
    1 kvist rosmarin, färsk
    några kvistar färsk salvia
    1 st lime, delad på mitten
    Salsa
    1-2 st röda chilifrukter, färska, urkärnade och finhackade
    2-3 st tomater, mogna, mediumstora, urkärnade och tärnade
    0.5 st gurka, skalad och fint tärnad
    1 st lime, pressad saft
    2 st vårlökar, ansade och finskurna
    en liten handfull färska korianderblad, hackade(spara några hela blad)
    1 st avokado, urkärnad, skalad och hackad
    olivolja, extra virgin


    Gör så här


    1. Lax
    Ta fram en gammal kakburk i plåt med lock. Böj till en korg av hönsnät eller ståltråd som når halvvägs ner i botten på burken.


    2. Lägg träspån, rosmarin och salvia i botten och placera korgen ovanpå.


    3. Stick 5-6 hål i locket på plåtburken.


    4. Strö salt över laxfiléerna och gnid in dem med lite olivolja. Lägg laxbitarna i korgen och sätt på locket.


    5. Sätt burken på medelvärme på plattan eller utegrillen och tillaga i 10 minuter. Det kommer att börja ryka ordentligt efter några minuter, så öppna dina fönster och maxa fläkten om du gör detta inomhus!


    6. Salsa
    Medan fisken röks mixar du ihop ingredienserna till salsan, använd så mycket chili som du gillar.


    7. Ta försiktigt burken med lax från värmen, lyft ut laxen och lägg upp på tallrikar.


    8. Skeda över lite av salsan och några hela korianderblad. Ringla över lite extra virgin olivolja och servera med limehalvor och lite extra salsa i en skål på sidan om.


    Varmrökt lax med chilihet salsa




    wow jag vet vad vi äter till midag i kväll
  • ljuvliga

    tack snälla allihop! Allt låter jättegott.
    Blev en variant av laxfilé i ugn igår, tog det jag hade hemma helt enkelt. Blev supergott.
    Men har mer laxfilé i frysen så det blir att testa på era recept framöver :)


    maritasvensson skrev 2011-09-29 11:20:16 följande:

    Du behöver:
    En kakburk eller liknande i plåt
    En bit hönsnät eller ståltråd
    Träspån, oimpregnerat(sådant man använder i burar för husdjur)


    Obs! Det här kommer att göra köket mycket rökigt, så antingen får du vädra ordentligt eller så gör du bara alltihop på utomhusgrillen. /Jamie Oliver


    Antal portioner: 2


    Ingredienser


    Lax
    2 st laxfilé, ekologisk (à 200 g)
    1 kvist rosmarin, färsk
    några kvistar färsk salvia
    1 st lime, delad på mitten
    Salsa
    1-2 st röda chilifrukter, färska, urkärnade och finhackade
    2-3 st tomater, mogna, mediumstora, urkärnade och tärnade
    0.5 st gurka, skalad och fint tärnad
    1 st lime, pressad saft
    2 st vårlökar, ansade och finskurna
    en liten handfull färska korianderblad, hackade(spara några hela blad)
    1 st avokado, urkärnad, skalad och hackad
    olivolja, extra virgin


    Gör så här


    1. Lax
    Ta fram en gammal kakburk i plåt med lock. Böj till en korg av hönsnät eller ståltråd som når halvvägs ner i botten på burken.


    2. Lägg träspån, rosmarin och salvia i botten och placera korgen ovanpå.


    3. Stick 5-6 hål i locket på plåtburken.


    4. Strö salt över laxfiléerna och gnid in dem med lite olivolja. Lägg laxbitarna i korgen och sätt på locket.


    5. Sätt burken på medelvärme på plattan eller utegrillen och tillaga i 10 minuter. Det kommer att börja ryka ordentligt efter några minuter, så öppna dina fönster och maxa fläkten om du gör detta inomhus!


    6. Salsa
    Medan fisken röks mixar du ihop ingredienserna till salsan, använd så mycket chili som du gillar.


    7. Ta försiktigt burken med lax från värmen, lyft ut laxen och lägg upp på tallrikar.


    8. Skeda över lite av salsan och några hela korianderblad. Ringla över lite extra virgin olivolja och servera med limehalvor och lite extra salsa i en skål på sidan om.


    Varmrökt lax med chilihet salsa




    Det där lät intressant :) Men undrar om det funkar med en riktig "rök-låda" (eller vad dom nu kallas). Min pappa brukar nämligen varmröka lax och har en speciell låda för det. Kanske går att låna hans?
Svar på tråden laxfilé recept