• Äldre 16 Oct 22:35
    1622 visningar
    3 svar
    3
    1622

    Adoption och depression??

    Är det någon som har någon erfarenhet om hur utredarna ser på att adoptera trots att man har en depression?

    Min depression "bröt ut" för ca 10 år sedan och jag har sedan dess tagit antidepressiva mediciner dagligen. Jag fungerar normalt nuförtiden men kan fortfarande drabbas av mindre "svackor" där jag mår lite dåligt. Jag har med tiden blivit väldigt bra på att känna av detta tidigt och vet ofta hur jag ska vända dem. Klarar av att sköta hem, jobb och katter under dessa perioder så jag skulle inte vilja påstå att det påverkar mitt liv speciellt mycket.

    Fick för ett tag sedan veta att jag inte kommer att kunna få genetiska barn och vi funderar nu på att adoptera. Ska börja föräldrautbildning till våren. Jag är dock livrädd för att handläggarna kommer att bedöma min förmåga utifrån min depression. Trots att vi är på 2000-talet känns det som om kunskapen kring depressioner är väldigt begränsad.

    Tacksam för svar och erfarenheter från andra!

  • Svar på tråden Adoption och depression??
  • Nystar­t
    Äldre 16 Oct 23:00
    #1

    Hej!

    Jag är ingen erfarenhet av depressioner och adoption, men jag vill bara betona att det finns två aspekter. Dels gör hemutredarna i kommunen sin bedömning - och det  kan vara så att de har både kunskap om och en "modern" syn på depression och kan göra en adekvat bedömning utfrån dina specialistläkarintyg.  MEN! Sedan ska man ju passa in på de olika ländernas krav och de kan vara hårdare än den svenska bedömningen. Många länder accepterar ingen vare sig psykisk eller fysisk ohälsa (även om det var tidigare i livet) och har överhuvdtaget andra synsätt än i Sverige. Surfa runt på de olika organisationernas sidor och MIA för att få reda på mer.

  • Äldre 16 Oct 23:09
    #2

    Tack för snabbt svar och kloka tankar!

    Har läst en massa på MIA och vissa länder kan jag på en gång stryka. Det finns en hel del länder där det är lite gråzon, t.ex. säger en del "inga psykiska sjukdomar" vilket inte behöver innefatta depressioner, andra säger "inga kroniska sjukdomar" och vad detta innebär är ju inte helt tydligt...

    Svårt att veta!

  • dubbel­mamma0­310
    Äldre 17 Oct 20:41
    #3

    jag förstår dina tankar. Jag har ätit antideppressiva medel emellanåt i perioder, så jag har haft samma tankar som du. Våra hemutredningar har hamnat lagom långt emellan mina svackor så min läkare har inte tyckt att det varit relevant att ta upp. Börja med att prata med din läkare vad den tycker och hur den ställer sig till att formulera sig i frågan. Om det kommer fram att du haft depression så behöver läkaren skriva ett intyg, så ta reda på hur den kan tänka sig att skriva det intyget.

    Lycka till!

Svar på tråden Adoption och depression??