• Anonym

    åt oklart ris??

    Har just ätit ris som inte var helt klart och sambon skrämmer mig att magen kan explodera? Är det så , hjälp???

  • Svar på tråden åt oklart ris??
  • Dimitra

    Om du har 70 grader (om jag minns rätt nu) i din mage finns den risken ja, annars inte


    The Dimitra universe.
  • FrkSommar

    Jag tror inte att det är så farligt, lite magknip kan du kanske räkna med men även om riset sväller något i magen så är ju magsäcken ganska töjbar.

    Vet du med dig att det finns något du kan äta eller drick som sätter lite fart på magen så är det väl inte fel, så att riset passerar ut, för att slippa magknip.

    Vet att man säger att magen exploderar på småfåglar om de äter rått ris men ... det är ju en viss skillnad på människor och småfåglar!    

  • Majakattan

    Nej! Jag lovar det kommer INTE att explodera. Det kommer inte att hända någonting alls. Inte ens om du äter riset helt okokt händer det något.

  • Studentpappa

    Jo fy fan det är livsfarligt! Ris som kokat mindre än 8min minuter exploderar med en kraft på exakt 2567MPa om det intas oralt. 

  • SvenGlen
    Anonym skrev 2011-10-27 19:45:39 följande:
    Har just ätit ris som inte var helt klart och sambon skrämmer mig att magen kan explodera? Är det så , hjälp???
    Oj! Det där låter inte ok. Anledningen till att man numer hellre kastar mannagryn på brudpar är för att just riskorn sväller i magen på fåglar som pickar i sig dessa. I värsta fall kan det leda till döden för fåglarna, just pga att magsäcken spricker. Nu är det ju stor skillnad på en liten fågels kräva/magsäck och en människas magsäck, men det ska nog inte underskattas om det var stora mängder ris. Åt han mycket?
    Och kom ihåg: man blir intelligent av fisk!
  • SvenGlen
    Dimitra skrev 2011-10-27 19:48:03 följande:
    Om du har 70 grader (om jag minns rätt nu) i din mage finns den risken ja, annars inte
    Riskorn sväller i vätska, oavsett temperatur.
    Och kom ihåg: man blir intelligent av fisk!
  • Anonym

    det var jag som åt och det blev en del, usch. Min son fick i sig nån sked, men det var väldigt lite, han är 3 år

  • Anonym
    SvenGlen skrev 2011-10-27 19:51:51 följande:
    Riskorn sväller i vätska, oavsett temperatur.
    så det är farligt?
  • Dimitra
    SvenGlen skrev 2011-10-27 19:50:48 följande:
    Oj! Det där låter inte ok. Anledningen till att man numer hellre kastar mannagryn på brudpar är för att just riskorn sväller i magen på fåglar som pickar i sig dessa. I värsta fall kan det leda till döden för fåglarna, just pga att magsäcken spricker. Nu är det ju stor skillnad på en liten fågels kräva/magsäck och en människas magsäck, men det ska nog inte underskattas om det var stora mängder ris. Åt han mycket?
    Jo men visst
    www.faktoider.nu/cgi-bin/visa.cgi&m=24&q=ris&markera=nej
    SvenGlen skrev 2011-10-27 19:51:51 följande:
    Riskorn sväller i vätska, oavsett temperatur.
    Knappast mer än det redan var gjort i kastrullen.
    The Dimitra universe.
  • Ruby01

    Vad jag vet så är inte ris explosivt. Och det har väl expanderat en del redan om du kokat det något eller? Då expanderar det ju inte så mycket mer efter det. Sen, som någon skrev måste det nog vara högre temp. Med gröt däremot är det värre tror jag, havregryn växer i lägre temp, men är inte säker..

  • Dimitra
    SvenGlen skrev 2011-10-27 20:03:30 följande:
    Men Dimitra, har du inte lärt dig att man inte ska tro på allt man läser på nätet?!
    Nu när jag läst i den här tråden har jag insett det
    The Dimitra universe.
Svar på tråden åt oklart ris??