• mammatill3busungar

    Hur gör man gravad lax?

    Skall ha ha garavd lax fär första ggn i år å undrar hur gör man det???hur tillagar man det? finns det att köpa färdig? någon som har något tips om någon god röra man kan ha på?

  • Svar på tråden Hur gör man gravad lax?
  • Josefiine

    Frys den minst 2 dygn innan. Sen ha på dill och grovsalt tror ja man brukar ha, sen på med plast runt om och lägg något över så det håller tätt. Har för mig att ja brukar göra så. Viktigast är att den vart fryst :)

  • trettioplus

    Det är skitenkelt.

    Häll lika delar salt och socker (eller eventuellt dubbelt så mycket socker som salt) över laxsidorna (snåla inte med saltet och sockret, utan släng på ett par deciliter). Gnugga in det försiktigt i köttet. Häv på grovmalen vitpeppar och hackad dill. Lägg laxsidorna med köttytorna mot varandra och släng in det i kylen några dagar. Vänd på dem någon gång om dagen.


    Att bära polotröja är som att bli strypt av en mycket svag människa
  • roffe

    Det finns att köpa färdig t ex på Ica :)  Oftast i stora platta paket så man ka nse ungefär hur många skivor det är :) Brukar vara dill på kanterna liksom =) 

  • trettioplus
    roffe skrev 2011-12-01 15:12:30 följande:
    Det finns att köpa färdig t ex på Ica :)  Oftast i stora platta paket så man ka nse ungefär hur många skivor det är :) Brukar vara dill på kanterna liksom =) 
    Men bara hälften så gott som att göra egen
    Att bära polotröja är som att bli strypt av en mycket svag människa
  • brummagumman

    Gott att grava med tex gin också

  • roffe
    trettioplus skrev 2011-12-01 15:14:51 följande:
    Men bara hälften så gott som att göra egen
    Det stämmer säkert :) Är den enda i hushållet som gillar lax så hittills har det inte blivit aktuellt att göra egen.
    Ska nog göra det till påsk iallafall :)  Orkar nog inte till i jul hehe :)
  • amia01

    Håller med trettioplus om att det är jättelätt att grava lax. Tom lättare än i instruktionen från Bimsan - jag tycker inte man behöver fjälla laxen,man serverar den ju ändå utan skinn?!? 
    Rör bara ihop salt, socker, dill och vitpeppar och bädda ner laxen i det i ett par dygn så är den färdig. Själv tycker jag det blir godast med lite mer salt och peppar, men det är ju olika.
     
    Det jobbigaste med gravlax är att vispa ihop hovmästarsåsen, men smaken på hemmagjord sås gör det mödan värt

Svar på tråden Hur gör man gravad lax?