Hur gör man gravad lax?
Skall ha ha garavd lax fär första ggn i år å undrar hur gör man det???hur tillagar man det? finns det att köpa färdig? någon som har något tips om någon god röra man kan ha på?
Skall ha ha garavd lax fär första ggn i år å undrar hur gör man det???hur tillagar man det? finns det att köpa färdig? någon som har något tips om någon god röra man kan ha på?
Gräver ner den me en massa salt i en sopsäck och tar upp den kvällen före julafton :P
Frys den minst 2 dygn innan. Sen ha på dill och grovsalt tror ja man brukar ha, sen på med plast runt om och lägg något över så det håller tätt. Har för mig att ja brukar göra så. Viktigast är att den vart fryst :)
Här är den norska fiskskolan!
www.norskfisk.se/Fiskskolan/Steg-foer-steg/Tillagning/Gravlax
Man faktiskt, det var ju en bra och detaljerad instruktion.
Det är skitenkelt.
Häll lika delar salt och socker (eller eventuellt dubbelt så mycket socker som salt) över laxsidorna (snåla inte med saltet och sockret, utan släng på ett par deciliter). Gnugga in det försiktigt i köttet. Häv på grovmalen vitpeppar och hackad dill. Lägg laxsidorna med köttytorna mot varandra och släng in det i kylen några dagar. Vänd på dem någon gång om dagen.
Det finns att köpa färdig t ex på Ica :) Oftast i stora platta paket så man ka nse ungefär hur många skivor det är :) Brukar vara dill på kanterna liksom =)
Gott att grava med tex gin också
Håller med trettioplus om att det är jättelätt att grava lax. Tom lättare än i instruktionen från Bimsan - jag tycker inte man behöver fjälla laxen,man serverar den ju ändå utan skinn?!?
Rör bara ihop salt, socker, dill och vitpeppar och bädda ner laxen i det i ett par dygn så är den färdig. Själv tycker jag det blir godast med lite mer salt och peppar, men det är ju olika.
Det jobbigaste med gravlax är att vispa ihop hovmästarsåsen, men smaken på hemmagjord sås gör det mödan värt
Bästa receptet. Blir också mycket vacker att servera tack vare rödbetorna. http://www.jamieoliver.com/magazine/recipes-view.php?title=gorgeous-beetroot-gravadlax
Brukar skippa vodkan och så tar jag min egen julsenap istället för dijonsenapen. Använder min senap i såsen också. Såsen är sagolik!
Den här laxen och såsen tar alltid slut först på julbordet här.