• Augustimamman

    Dölja graviditeten i jul, tips?

    Denna julen ska jag spendera med min sambo, min bror med svägerska och nykläckt pojke hemma hos min mamma. Min mamma bor en bit iväg så vi blir där några dagar. Jag vet att samtliga har hökögon på mig just nu. Mamma berättade igår att hon köpt mitt favoritvin...

    Jag går in i vecka 8 på julafton och känner inte så mycket för att berätta så tidigt. Är det bara att gilla läget eller hur tusan ska jag lyckas dölja det här?! 

  • Svar på tråden Dölja graviditeten i jul, tips?
  • irruz

    Var i samma sits förra året på midsommarafton, fast då var det vi som höll i kalaset :) var i vecka 8 o vi valde faktiskt att berätta för deltagarna.. Vilken julklapp det skulle bli för din familj!! Annars kan du alltid skylla på att du äter pencilin för ngt, en visdomstand kanske? O så tar du ett glas vin "iaf" o låter din sambo smutta i sig det när ingen ser ;)

  • Dubbaj

    Gratulerar till magen.

    Jag berättade förra julen att jag var gravid, vecka 12 på julafton. Det gick inte att dölja, fast jag ville inte dölja det heller. 

    Kör på som vanligt.

  • Dubbaj

    Alltså, du får ju undvika lax, ost, alkohol osv. Det är ju inte att köra på som vanligt iofs.

  • Dimitra
    Dubbaj skrev 2011-12-07 08:36:58 följande:
    Alltså, du får ju undvika lax, ost, alkohol osv. Det är ju inte att köra på som vanligt iofs.
    Lax och ost? Är ett fåtal ostar man ska undvika, de flesta andra som brukar stå på julbordet är ju ok. Lax är också ok.

    TS - ta vin i glaset, skåla som vanligt och var ditt soliga jag. Folk är så självupptagna att de inte kommer att märka att du knappt ens fuktar läpparna med vinet. Helt obemärkt och av "misstag" råkar du byta glas med sambon ibland
    The Dimitra universe.
  • irruz

    från barntotal.se


    Vad går bra att äta?


    Många rätter går bra att äta.


    Det är inga problem att äta varm mat, om den serveras rykande het, eftersom både listeria och toxoplasma dör vid temperaturer över +70 grader C. Känn efter att maten är riktigt genomvarm – ljummen är inte bra nog. Sillinläggningar är riskfria eftersom parasiter och bakterier inte kan överleva i den sura miljön. Julskinka går också bra att äta om den förvaras i rätt temperatur.

    Vad bör jag helt undvika att äta?


    Ät aldrig:


    rått eller gravat kött gravad fågel dessertostar som Brie, Camembert, Gorgonzola, Vacherol och Livarot fisk som abborre, gädda, gös, lake och ål lever inklusive lever från lake och torsk.

    Var försiktig med


    Följande livsmedel kan gå bra att äta men är extra känsliga för att angripas av bakterier:


    kall mat så som syltor, patéer, pastejer och annan så kallad delikatessmat gravad och rökt fisk om du inte vet att den är nygravad eller nyrökt kalla korvar även desserter kan innehålla bakterier; ris à la Malta är en klassisk bakteriehärd  
  • Augustimamman

    Dimitra: Oh smart där!! :) jag är så himla himla dålig på att ljuga så nån pencilinhistoria eller liknande lyckas jag nog inte få igenom. Funderar på om jag ändå ska berätta för mamma så hon kan köpa alkoholfritt vin och hjälpa mig att åtminstone dölja det för resten av sällskapet. Alltid något.

    Hade ju varit en fin julklapp men jag har inte ens hunnit med mitt första besök på mvc då så det känns inte helt bra.

    Får man förresten äta gravad lax? Kom på att jag "beställt" det till julbordet... :S

  • Sweet life
    irruz skrev 2011-12-07 08:52:55 följande:
    från barntotal.se

    Vad går bra att äta?


    Många rätter går bra att äta.


    Det är inga problem att äta varm mat, om den serveras rykande het, eftersom både listeria och toxoplasma dör vid temperaturer över +70 grader C. Känn efter att maten är riktigt genomvarm – ljummen är inte bra nog. Sillinläggningar är riskfria eftersom parasiter och bakterier inte kan överleva i den sura miljön. Julskinka går också bra att äta om den förvaras i rätt temperatur.

    Vad bör jag helt undvika att äta?


    Ät aldrig:


    rått eller gravat kött gravad fågel dessertostar som Brie, Camembert, Gorgonzola, Vacherol och Livarot fisk som abborre, gädda, gös, lake och ål lever inklusive lever från lake och torsk.

    Var försiktig med


    Följande livsmedel kan gå bra att äta men är extra känsliga för att angripas av bakterier:


    kall mat så som syltor, patéer, pastejer och annan så kallad delikatessmat gravad och rökt fisk om du inte vet att den är nygravad eller nyrökt kalla korvar även desserter kan innehålla bakterier; ris à la Malta är en klassisk bakteriehärd  
    Varför inte använda sig av en korrekt källa? SLV.se?

    Laxen äter jag med gott samvete om jag vet när den är gravad och om förpackningsdatum står på vacumförpackningen och då endast om den är nyförpackad. Nu gravar jag ju själv....
  • Sweet life
    Augustimamman skrev 2011-12-07 08:55:19 följande:
    Dimitra: Oh smart där!! :) jag är så himla himla dålig på att ljuga så nån pencilinhistoria eller liknande lyckas jag nog inte få igenom. Funderar på om jag ändå ska berätta för mamma så hon kan köpa alkoholfritt vin och hjälpa mig att åtminstone dölja det för resten av sällskapet. Alltid något.

    Hade ju varit en fin julklapp men jag har inte ens hunnit med mitt första besök på mvc då så det känns inte helt bra.

    Får man förresten äta gravad lax? Kom på att jag "beställt" det till julbordet... :S
    Nej, för varje normalt funtad människa vet att det inte ÄR några problem att dricka alkohol tillsammans med pencillin eftersom det inte tar bort effekten av medicinen... Däremot är alkohol aldrig någon positiv effekt på ett tillfrisknande...

    Ja, du får äta gravad lax om du vill.. Du FÅR äta allt du vill, man behöver inte följa rekomendationerna. De är inga lagar...
    Men se till att den är nygravad och nyförpackad om den köps i vacumförpackning på affären!
  • Augustimamman

    Dammit!! Känns mer och mer hopplöst med julen. Mamma har som sagt köpt mitt favoritvin och baileys för min skull. Jag har beställt gravad lax (och eftersom mätkningarna inte är lika specifika som i sverige, ska fira i england, så är jag inte säker på att jag vågar äta det heller) Kom dessutom på att mamma sa att vi ska ha ostbricka på juldagen så nu känns det ju kört. Folk kommer väl lägga ihop 1+1 liksom... :(

  • Sweet life
    Augustimamman skrev 2011-12-07 09:06:17 följande:
    Dammit!! Känns mer och mer hopplöst med julen. Mamma har som sagt köpt mitt favoritvin och baileys för min skull. Jag har beställt gravad lax (och eftersom mätkningarna inte är lika specifika som i sverige, ska fira i england, så är jag inte säker på att jag vågar äta det heller) Kom dessutom på att mamma sa att vi ska ha ostbricka på juldagen så nu känns det ju kört. Folk kommer väl lägga ihop 1+1 liksom... :(
    Då är det nog lika bra att berätta... Det är ju närmsta familjen antar jag?
    Dem berättade jag för på en gång, mest för att ha ett stöd OM det skulle gå fel och bli ett missfall igen...
  • Dimitra
    irruz skrev 2011-12-07 08:52:55 följande:
    från barntotal.se

    Vad går bra att äta?


    Många rätter går bra att äta.


    Det är inga problem att äta varm mat, om den serveras rykande het, eftersom både listeria och toxoplasma dör vid temperaturer över +70 grader C. Känn efter att maten är riktigt genomvarm – ljummen är inte bra nog. Sillinläggningar är riskfria eftersom parasiter och bakterier inte kan överleva i den sura miljön. Julskinka går också bra att äta om den förvaras i rätt temperatur.

    Vad bör jag helt undvika att äta?


    Ät aldrig:


    rått eller gravat kött gravad fågel dessertostar som Brie, Camembert, Gorgonzola, Vacherol och Livarot fisk som abborre, gädda, gös, lake och ål lever inklusive lever från lake och torsk.

    Var försiktig med


    Följande livsmedel kan gå bra att äta men är extra känsliga för att angripas av bakterier:


    kall mat så som syltor, patéer, pastejer och annan så kallad delikatessmat gravad och rökt fisk om du inte vet att den är nygravad eller nyrökt kalla korvar även desserter kan innehålla bakterier; ris à la Malta är en klassisk bakteriehärd  
    Gillar man barntotal.se kan man gå in på den här sidan: www.barntotal.se/faktabank_foer_dig_som_aer_gravid/mat/aet_raett_och_saekert_under_graviditeten/ Där finns samma info som på SLV, inte något eget hittepå
    Augustimamman skrev 2011-12-07 09:06:17 följande:
    Dammit!! Känns mer och mer hopplöst med julen. Mamma har som sagt köpt mitt favoritvin och baileys för min skull. Jag har beställt gravad lax (och eftersom mätkningarna inte är lika specifika som i sverige, ska fira i england, så är jag inte säker på att jag vågar äta det heller) Kom dessutom på att mamma sa att vi ska ha ostbricka på juldagen så nu känns det ju kört. Folk kommer väl lägga ihop 1+1 liksom... :(
    Åh vad typiskt
    The Dimitra universe.
  • Augustimamman

    Tack för tipsen iaf. Det där med att skifta glas kan ju bli användbart vid flera tillfällen. :)

Svar på tråden Dölja graviditeten i jul, tips?