från barntotal.se
Vad går bra att äta?
Många rätter går bra att äta.
Det är inga problem att äta varm mat, om den serveras rykande het, eftersom både listeria och toxoplasma dör vid temperaturer över +70 grader C. Känn efter att maten är riktigt genomvarm – ljummen är inte bra nog. Sillinläggningar är riskfria eftersom parasiter och bakterier inte kan överleva i den sura miljön. Julskinka går också bra att äta om den förvaras i rätt temperatur.
Vad bör jag helt undvika att äta?
Ät aldrig:
rått eller gravat kött gravad fågel dessertostar som Brie, Camembert, Gorgonzola, Vacherol och Livarot fisk som abborre, gädda, gös, lake och ål lever inklusive lever från lake och torsk.
Var försiktig med
Följande livsmedel kan gå bra att äta men är extra känsliga för att angripas av bakterier:
kall mat så som syltor, patéer, pastejer och annan så kallad delikatessmat gravad och rökt fisk om du inte vet att den är nygravad eller nyrökt kalla korvar även desserter kan innehålla bakterier; ris à la Malta är en klassisk bakteriehärd