• meldeah

    Huuuuur lyckas man med mandelskorpor?

    Hur i hela fridens namn lyckans man med mandelskorpor?
    Tänkte ge mig på premiärbakning av sådana idag, men det slutade med att jag slängde degen i soporna och gjorde en kladdkaka med mandel istället..

    Oavsett hur mycket mjöl jag än hade så slutade dem inte kladda. Hade 300 g till själva degen och sedan försökte jag ha på mer och mer, men tyckte bara att det kladdade mer och mer.

    HUR lyckas man!?

  • Svar på tråden Huuuuur lyckas man med mandelskorpor?
  • meldeah
    Nånting skrev 2011-12-12 09:30:42 följande:
    För att kunna svara på det behövs hela ditt recept.
    80 skorpor:
    3 st medelstora ägg
    2 dl socker
    0.25 tsk salt
    1 msk finrivet apelsinskal
    0.5 tsk bittermandelessens (kan uteslutas)
    1 dl olivolja
    300 g vetemjöl (knappt 6 dl)
    1 tsk bakpulver
    200 g hel mandel
    1.5 dl vetemjöl
    1 st ägg till brödglans
    1 tsk socker till brödglans
    1 msk vatten till brödglans
    ventilera mera skrev 2011-12-12 09:31:32 följande:
    Vilken sorts mandelskorpor? Typ biscotti?
    Ja, precis :) Lär ju ta några år innan jag har tålamodet att försöka igen.. Men kan ju vara bra att vara förberedd till den gången ;D
  • meldeah

    Resten av receptet..


    1. Sätt ugnen på 190 grader.


    2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt salt, apelsinskal, bittermandelessens, olja och sist vetemjöl som först blandats med bakpulver.


    3. Arbeta ihop degen. Tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda in de hela mandlarna och lite extra mjöl (om det behövs).


    4. Dela degen i 3-­4 delar. Forma till rullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Blanda ihop ingredienserna till brödglanset och pensla rullarna generöst.


    5. Grädda skorporna mitt i ugnen i 25­-30 minuter. Låt längderna svalna cirka 15 minuter och skär dem sedan med riktigt vass kniv i knappt 3 centimeter tjocka skivor.


    6. Lägg skorporna på plåtar med bakplåtspapper med snittytan uppåt. Torka till skorporna i 100 grader ugnsvärme i 40­-60 minuter. Låt helst skorporna mogna i smaken till dagen därpå.

  • Nånting

    Hmm, det ser ju helt rimligt ut med mängder och så. Jämförde med ett recept jag brukar följa och mitt är t.o.m. mindre mjöl i men blir ändå rätt fast deg. Skillnaden är bara att jag inte vispar äggen alls. bara rör ihop det i maskinen. Jag slänger i mandlarna i maskinen också. Degen blir ganska fast, men visst kladdig. Jag brukar mjöla bordet och snabbt rulla ut till längder. Mjöla händerna lätt innan du rullar den. Skillnaden mot svenska småskorpor är att det inte är något fett i degen och det gör att den blir klibbigare.

    Älskar själv biscotti och testade massor av recept innan jag hittade favoriten. Man vill ju inte gå och köpa dyra skorpor i affären när man kan baka själv.
    www.kokaihop.se/recept/biscotti---italienska-skorpor

  • meldeah
    Nånting skrev 2011-12-12 18:34:40 följande:
    Hmm, det ser ju helt rimligt ut med mängder och så. Jämförde med ett recept jag brukar följa och mitt är t.o.m. mindre mjöl i men blir ändå rätt fast deg. Skillnaden är bara att jag inte vispar äggen alls. bara rör ihop det i maskinen. Jag slänger i mandlarna i maskinen också. Degen blir ganska fast, men visst kladdig. Jag brukar mjöla bordet och snabbt rulla ut till längder. Mjöla händerna lätt innan du rullar den. Skillnaden mot svenska småskorpor är att det inte är något fett i degen och det gör att den blir klibbigare.

    Älskar själv biscotti och testade massor av recept innan jag hittade favoriten. Man vill ju inte gå och köpa dyra skorpor i affären när man kan baka själv.
    www.kokaihop.se/recept/biscotti---italienska-...
    Ja, alltså.. Den här degen var så degig att den inte ens gick att få från händerna. Mjölpåsen var hur degig som helst, för att jag försökte få ut mer. Mjölade bordet och händerna, men det gick ändå åt helvete. Haha.. Sedan hade jag en skitförbannad katt som var sur för att hon inte fick gå in till sambon i sovrummet, så tålamodet försvann lite på hennes skrikande också..

    Men ja, slutade med att jag slängde degen och gjorde en kladdkaka med rostade mandlar istället. Haha, så sur var jag ;D

    Nä, precis. Vi har fått värsta cravings efter biscotti men de är ju svindyra i butik och det känns roligare om man lyckas själv.
  • meldeah

    Jag la receptet nu under ett bokmärke, så får vi se om mitt tålamod kommer tillbaka..

  • Nånting

    Synd att du slängde den, du kunde säkert klickat ut den och bakat ändå. Arbetade du ihop degen med händerna? Tror det är bäst i en maskin med vinge, eller kanske med elvispen.

  • meldeah
    Nånting skrev 2011-12-12 19:58:51 följande:
    Synd att du slängde den, du kunde säkert klickat ut den och bakat ändå. Arbetade du ihop degen med händerna? Tror det är bäst i en maskin med vinge, eller kanske med elvispen.
    Arbetade ihop degen med elvisp först och sedan med händerna. Det gick inte att göra  något med den då den var för kladdig och mitt tålamod hade försvunnit, i och med att kattfan drog igång och tokskrek när sambon försökte sova med stängd sovrumsdörr i en halvtimme..
  • Eleonor01

    Dessa kan man inte misslyckas med! :)

    Saffrans biscotti

    100 g Smör
    1 - 2 kuvert saffran a 0,5 g
    50 g grovhackad skalad mandel
    2 ägg
    1½ dl socker
    5 dl mjöl
    1½ tsk bakpulver
    1 dl russin (om man gillar det)

    Ägg+socker vispas
    Smält smör+saffran
    Torra ingredienser blandas samman.
    Tre längder platta till
    10 min 200grader
    Skär i bitar, vänd upp den skurna sidan.
    5 min 175 grader
    Vänd dem
    5 min 175 grader
    Stäng an ugnen å sett en slev emellan tills de har torkat

Svar på tråden Huuuuur lyckas man med mandelskorpor?