Rött kött?
Tänkte äta en bit oxfile till middag ikväll, hur farligt är det att äta den blodig?
Tänkte äta en bit oxfile till middag ikväll, hur farligt är det att äta den blodig?
nötkött är ok att äta blodigt men fläskkött måste vara genomstekt :)
Jo det vet jag men är det nån fara att äta blodigt kött när man är gravid?
Från kostråden:
"Rått kött från lamm, gris och vilt kan innehålla toxoplasmaparasiter. Toxoplasma dör när den hettas upp till 65ºC, det vill säga när köttet är genomstekt eller genomkokt. Nötkött innehåller sällan toxoplasma och därför är det inte lika viktigt att genomsteka helt nötkött. Helt lamm och viltkött som har varit fryst behöver inte heller genomstekas, eftersom parasiten dör vid djupfrysning. Köttfärs däremot bör alltid genomstekas, på grund av risk för skadliga bakterier."
www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Parasiter/Parasiter-i-kott/Toxoplasma-gondii/
Tack
Så länge ytan är stekt så är nöt okej att äta blodig. Nöt är det enda köttet som inte är farligt att äta blodigt så länge all yta är stekt.
Rått kött, till exempel carpaccio, ska undvikas.
Nötkött behöver inte helstekas, så röd oxfilé kan du äta med gott samvete.
Köttfärs, fläskkött, fågel samt lamm och vilt som inte varit frusen ska helstekas.
Nej det är denna gång då sambon fyller 30 imorrn å vi tänkte festa till det ikväll med lite oxfile
Tack för alla svar