• Malinison

    Rött kött?

    Tänkte äta en bit oxfile till middag ikväll, hur farligt är det att äta den blodig?

  • Svar på tråden Rött kött?
  • CarGus

    nötkött är ok att äta blodigt men fläskkött måste vara genomstekt :)

  • Malinison

    Jo det vet jag men är det nån fara att äta blodigt kött när man är gravid?

  • La Lola

    Från kostråden:
    "Rått kött från lamm, gris och vilt kan innehålla toxoplasmaparasiter. Toxoplasma dör när den hettas upp till 65ºC, det vill säga när köttet är genomstekt eller genomkokt. Nötkött innehåller sällan toxoplasma och därför är det inte lika viktigt att genomsteka helt nötkött. Helt lamm och viltkött som har varit fryst behöver inte heller genomstekas, eftersom parasiten dör vid djupfrysning. Köttfärs däremot bör alltid genomstekas, på grund av risk för skadliga bakterier."

    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Parasiter/Parasiter-i-kott/Toxoplasma-gondii/


    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • JQs

    Så länge ytan är stekt så är nöt okej att äta blodig. Nöt är det enda köttet som inte är farligt att äta blodigt så länge all yta är stekt.


  • k girl

    Rått kött, till exempel carpaccio, ska undvikas.
    Nötkött behöver inte helstekas, så röd oxfilé kan du äta med gott samvete.
    Köttfärs, fläskkött, fågel samt lamm och vilt som inte varit frusen ska helstekas.

  • CarGus
    Malinison skrev 2011-12-17 10:27:58 följande:
    Jo det vet jag men är det nån fara att äta blodigt kött när man är gravid?
    Det kan ju eventuellt innehålla bakterier, men det är ovanligt. Vill du vara på den säkra sidan så ska du låta bli, men jag tror inte att det är någon fara med lite rött nötkött såvida du inte äter det flera gånger under graviditeten.
     
  • Malinison

    Nej det är denna gång då sambon fyller 30 imorrn å vi tänkte festa till det ikväll med lite oxfile Flört
    Tack för alla svarGlad

  • k girl
    CarGus skrev 2011-12-17 10:32:28 följande:
    Det kan ju eventuellt innehålla bakterier, men det är ovanligt. Vill du vara på den säkra sidan så ska du låta bli, men jag tror inte att det är någon fara med lite rött nötkött såvida du inte äter det flera gånger under graviditeten.
    Hur tänker du nu?
  • La Lola
    CarGus skrev 2011-12-17 10:32:28 följande:
    Det kan ju eventuellt innehålla bakterier, men det är ovanligt. Vill du vara på den säkra sidan så ska du låta bli, men jag tror inte att det är någon fara med lite rött nötkött såvida du inte äter det flera gånger under graviditeten.
    Vilka bakterier tänker du på nu?
    Och varför ska hon inte äta nötkött oftare än så?

    Jag lägger in faktan från kostråden igen:
    "Rått kött från lamm, gris och vilt kan innehålla toxoplasmaparasiter. Toxoplasma dör när den hettas upp till 65ºC, det vill säga när köttet är genomstekt eller genomkokt. Nötkött innehåller sällan toxoplasma och därför är det inte lika viktigt att genomsteka helt nötkött. Helt lamm och viltkött som har varit fryst behöver inte heller genomstekas, eftersom parasiten dör vid djupfrysning. Köttfärs däremot bör alltid genomstekas, på grund av risk för skadliga bakterier."
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
Svar på tråden Rött kött?