Lax med citron och persiljetäcke
4 frysta laxfiléer
2 citroner
2 lime
2 tsk flytande honung
2 msk torkad persilja
2 tsk mald svartpeppar
2 tsk rtsalt
Ströbröd
Smöra en form eller långpanna. Lägg ut laxfiléerna med lite mellanrum.
Riv skalet från citron och lime i en skål och tillsätt även saften.
Blanda i persilja, svartpeppar, honung och örtsalt och häll i ströbröd lite pö om pö tills du fått en fast, men inte torr smet.
Bred ut på laxen och sätt in i ugnen ca 20 minuter i 200 grader.
Servera med kokt potatis och valfri kall sås.
Vegetarisk smörgåstårta
8 skivor landgångsbröd
Fyllning 1:
1½ dl blandade färska örter (välj själv)
200 g färskost
1 pressad/riven vitlöksklyfta
1 finhackad röd paprika
Rivet skal från en citron
Fyllning 2:
200 g finhackat vegetariskt bacon
1 finhackad rödlök
250 g lätt crème fraiche
3 msk burkmajs
½ tsk dijonsenap
salt och vitpeppar
400 g mjukost
Blandade grönsaker
Blanda ihop de två fyllningarna var för sig.
Lägg ihop 2 brödskivor intill varandra och bred på hälften av fyllning 1.
Lägg 2 brödskivor ovanpå och sprid ut fyllning 2.
Lägg på bröd och sprid ut resterande fyllning 1.
Lägg på bröd och bred mjukosten ovanpå tårtan.
Garnera med grönsaker och lägg salladsblad runt hela smörgåstårtan.
Laxbakelse 4 personer
8 st skivor toastbröd (typ jättefranska)
20 st skivor gravad lax
1 st gurka
1 st citron
250 g skalade räkor
1 st rödlök
3 msk hackad dill
2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
Citronpeppar
Dillkvistar till garnering
Gör såhär:
Blanda creme fraiche, majonäs, dill och citronpeppar.
Hacka räkorna krovt och löken fint. Blanda.
Låt stå i kylen under natten.
Stansa ut eller skär en rund form av varje brödskiva.
Skiva gurkan tunt (osthyvel är ett tips) och täck bottenskivan.
Lägg på räkröra och lägg en brödskiva ovanpå.
Repetera med gurkan och räkröran.
Klä in det hela med laxskivor. Använd tandpetare om det behövs för att hålla dem på plats.
Skär citronen i klyftor och garnera varje bakelse med en klyfta och en dillkvist.
Lime och honungsmarinerad lax med ris och purjo-creme fraiche
Räcker till 4 personer
4 laxfiléer, färska eller tinade.
1 lime
1 matsked flytande honung
1/2 deciliter rapsolja
salt och peppar.
Blanda rivet limeskal samt juice med oljan och honungen i en plastpåse
och krydda med salt och peppar. Lägg i laxen och knyt påsen.
Vänd några gånger och ställ in i kylen minst en timme.
Ta sedan fram laxen och låt den bli rumsvarm.
Koka ris (valfri sort)
Ta ut laxen och stek i smör på medelvärme.
Under tiden laxen steks och riset kokar, gör den kalla såsen.
Du behöver:
4 deciliter creme fraiche
1/2 liten purjolök (hackad)
1 tesked hackad persilja
Salt och peppar.
Blanda.
När laxen och riset är färdigt, servera genast.