• Pysseltossa

    Hjälp med vegetarisk nyårsmiddag

    Vi kommer att ha ganska många fiskätande vegetarianer hos oss på nyår och skulle därför vilja ha en  vegetarisk (plus fisk) nyårsmeny men har svårt att komma på nåt gott.

    Det enda jag kommit på hittills är lasange med fetaost och spenat vilket inte känns tillräckligt festligt samt laxfileer vilket också känns lite tråkigt.

    Snälla hjälp oss med förslag!

    Förslag på såväl förrätt som huvudrätt mottages tacksamt!

  • Svar på tråden Hjälp med vegetarisk nyårsmiddag
  • Kokomo

    Måste det vara med fisk i? Hade annars tänkt föreslå risotto. Vet inte om du klassar det som tillräckligt festligt men det brukar ju ofta vara det vegetariska alternativet på restauranger iaf.
    Som huvudrätt kan man ju ha bruschetta eller nån soppa t.ex. svamp.

  • GoldDigger

    Åh finns ju massa gott i fiskdisken. Både på maxi och citygross har dom laxrullar med olika fyllningar. Såg även lax tournedos. Mums!

  • FrkSommar

    Har ett secept på Trigerräkor so är hhelt fantastikat!
    Kanske kan användas som förrätt....

    för 4 personer (som förrät)

    400g tigerräkor
    Marineras i     :
    2 dl ostronsås
    1/2 dl soya
    1 dl flytande magarin
    1 pkt finhackat citrongräs
    2 röd chilifrukter
    4 vitlösklyftor
    1 kruka thaibasilika

    Marinera i ca 2 timmar och stek med marinaden i ca 5 minuter. Servera med sallad, aioli och vitlöksbröd.

    Du kommer att spara detta recept tills du dör" Det är sååå gott!!!
    Lax är absolut en bra huvudrätt! Min syster tipsade om att servera den med bakpotatis och det är en toppen idé!!              

  • GoldDigger

    Plankstek med lax är rätt festligt!

  • nea med 2

    oatrullad sjötunga kokt i grädde med pressad potatis. Äter man inte grädde går ju alltid havregrädde/kokosmjölk.

    Färsk lax, en hel sida, på med citronskivor och färska örter och smör. In i ett foliepaket i ugnen. Serveras med något tillbehör.

     

  • Kokomo
    FrkSommar skrev 2011-12-17 22:19:48 följande:
    Har ett secept på Trigerräkor so är hhelt fantastikat!
    Kanske kan användas som förrätt....

    för 4 personer (som förrät)

    400g tigerräkor
    Marineras i     :
    2 dl ostronsås
    1/2 dl soya
    1 dl flytande magarin
    1 pkt finhackat citrongräs
    2 röd chilifrukter
    4 vitlösklyftor
    1 kruka thaibasilika

    Marinera i ca 2 timmar och stek med marinaden i ca 5 minuter. Servera med sallad, aioli och vitlöksbröd.

    Du kommer att spara detta recept tills du dör" Det är sååå gott!!!
    Lax är absolut en bra huvudrätt! Min syster tipsade om att servera den med bakpotatis och det är en toppen idé!!              
    Tigerräkor ska man dock verkligen undvika eftersom de odlas på så sjukt omiljövänligt och vis tyvärr. Du kan läsa mer här: blogg.naturskyddsforeningen.se/redaktionen/2011/08/23/antiscampi/
  • Kimona
    Lax med citron och persiljetäcke

    4 frysta laxfiléer
    2 citroner
    2 lime
    2 tsk flytande honung
    2 msk torkad persilja
    2 tsk mald svartpeppar
    2 tsk rtsalt
    Ströbröd

    Smöra en form eller långpanna. Lägg ut laxfiléerna med lite mellanrum.
    Riv skalet från citron och lime i en skål och tillsätt även saften.
    Blanda i persilja, svartpeppar, honung och örtsalt och häll i ströbröd lite pö om pö tills du fått en fast, men inte torr smet.
    Bred ut på laxen och sätt in i ugnen ca 20 minuter i 200 grader.

    Servera med kokt potatis och valfri kall sås.

    Vegetarisk smörgåstårta

    8 skivor landgångsbröd
        
        
    Fyllning 1:
        
    1½ dl blandade färska örter (välj själv)
    200 g färskost
    1 pressad/riven vitlöksklyfta
    1 finhackad röd paprika
    Rivet skal från en citron
        
    Fyllning 2:
        
    200 g finhackat vegetariskt bacon
    1 finhackad rödlök
    250 g lätt crème fraiche
    3 msk burkmajs
    ½ tsk dijonsenap
    salt och vitpeppar

    400 g mjukost
    Blandade grönsaker

    Blanda ihop de två fyllningarna var för sig.
    Lägg ihop 2 brödskivor intill varandra och bred på hälften av fyllning 1.
    Lägg 2 brödskivor ovanpå och sprid ut fyllning 2.
    Lägg på bröd och sprid ut resterande fyllning 1.
    Lägg på bröd och bred mjukosten ovanpå tårtan.
    Garnera med grönsaker och lägg salladsblad runt hela smörgåstårtan.

    Laxbakelse 4 personer

    8 st skivor toastbröd (typ jättefranska)
    20 st skivor gravad lax
    1 st gurka
    1 st citron
    250 g skalade räkor
    1 st rödlök
    3 msk hackad dill
    2 dl creme fraiche
    2 msk majonäs
    Citronpeppar
    Dillkvistar till garnering

    Gör såhär:

    Blanda creme fraiche, majonäs, dill och citronpeppar.
    Hacka räkorna krovt och löken fint. Blanda.
    Låt stå i kylen under natten.

    Stansa ut eller skär en rund form av varje brödskiva.
    Skiva gurkan tunt (osthyvel är ett tips) och täck bottenskivan.
    Lägg på räkröra och lägg en brödskiva ovanpå.
    Repetera med gurkan och räkröran.
    Klä in det hela med laxskivor. Använd tandpetare om det behövs för att hålla dem på plats.
    Skär citronen i klyftor och garnera varje bakelse med en klyfta och en dillkvist.

    Lime och honungsmarinerad lax med ris och purjo-creme fraiche
    Räcker till 4 personer

    4 laxfiléer, färska eller tinade.
    1 lime
    1 matsked flytande honung
    1/2 deciliter rapsolja
    salt och peppar.

    Blanda rivet limeskal samt juice med oljan och honungen i en plastpåse
    och krydda med salt och peppar. Lägg i laxen och knyt påsen.
    Vänd några gånger och ställ in i kylen minst en timme.

    Ta sedan fram laxen och låt den bli rumsvarm.
    Koka ris (valfri sort)

    Ta ut laxen och stek i smör på medelvärme.
    Under tiden laxen steks och riset kokar, gör den kalla såsen.

    Du behöver:

    4 deciliter creme fraiche
    1/2 liten purjolök (hackad)
    1 tesked hackad persilja
    Salt och peppar.
    Blanda.

    När laxen och riset är färdigt, servera genast.
  • fru knasboll

    Jag ska också ha en vegetarian på middag på nyår och till förrätt funderar jag på att göra chevre chaud-toast med fikonchutney (som man gör själv), supergott! Har inte receptet i huvudet men vill du ha det så kan jag fixa det?

    Har du funderat på pilgrimsmusslor eller hummer till huvudrätt? Jag har inga specifika recept men tror att det fanns en hel del på t ex recept.nu eller alltommat.se.

Svar på tråden Hjälp med vegetarisk nyårsmiddag