Julmustkaka med Cashewnötter
Kaka:
175 g smör
3 dl muscovadosocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 dl mjölk
2½ dl Julmust
Glasyr:
50 g smör/margarin
3 dl florsocker
3 msk kakao
3 msk Julmust
1 dl finhackade saltade cashewnötter
Rivet skal från en lime
Kaka:
Rör smör och socker mjukt, tillsätt äggen ett i taget.
Blanda de torra ingredienserna, häll i dem växelvis med mjölken och
julmust.
Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll smeten i formen och
grädda i 180 grader i ca 40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Glasyr:
Smält smöret och tag det från plattan. Rör ner florsocker, kakao och
julmust. Rör till en jämn glasyr och bred denna över den avsvalnade
kakan.
Garnera med rivet limeskal och finhackade cashewnötter.
Svenska julcupcakes
Cupcakes:
100 g margarin eller smör
2½ dl farinsocker
2 ägg
1½ dl gräddfil eller filmjölk
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk kryddnejlikor
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
Gör såhär:
Rör rumsvarmt margarin eller smör och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i sänder under omrörning.
Rör ner gräddfil eller filmjölk och sist mjölet blandat med kryddor och bikarbonat.
Gräddas i ca 15 min i mitten av ugnen i 200 grader.
Glasyr:
200 g Philadelphiaost
200 g Lindt vit choklad
Rivet skal från en apelsin
Gör såhär:
Blanda ingredienserna till en slät kräm och spritsa på cupcakesen.
Dekorera med röda chokladlinser och en marsipantomte :)
Julmust Cupcakes
1 dl julmust
½ dl smör
½ dl vegetabilisk olja
1/4 dl kakao
22 stora marshmallows
Gör såhär:
Blanda julmust, smör, olja och kakao i en kastrull och låt koka upp.
Ta av från värmen och lägg i marshmallows. Lägg på locket och vänta till marshmallowsen börjar smälta. Rör väl!
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl filmjölk
2 stora ägg
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Tillsätt filmjölk och ägg och blanda väl.
Rör i cola blandningen och häll sedan smeten i muffinsformar.
Grädda sedan i ca 15-20 minuter.
Glasyr
1/4 dl kakao
6 msk julmust
½ dl smör
3 3/4 dl florsocker
1 dl hackade pecannötter
1 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
Lägg julmust och smör i en kastrull och smält under medelvärme, öka sedan så att det börjar koka.
Ta av från värmen och tillsätt florsocker, pecannötter och vaniljsocker. Blanda väl.
Låt svalna tills glasyren är tjock nog att spritsa på cupcakesen.
Garnera med en valfritt julgodis och gärna lite strössel.
Engelska Christmas Cupcakes
1 dl torkade fikon
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
10 st halverade röda cocktailbär
10 st halverade gröna cocktailbär
3 msk konjak
200 gram smör eller margarin
3 dl brun farin eller råsocker
4 ägg
½ tsk malda nejlikor
1 krm malen muskotnöt
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 dl valnötter
1 dl pistagenötter, skalade (valfritt)
Rivet skal av 1 citron
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör såhär:
Skär fikon och aprikoser i grova strimlor eller tärningar. Lägg dem i en liten skål och häll över konjaken. Låt dem stå och dra någon timme - gärna över natten i kylen.
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör matfett och sockret pösigt.
Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.
Blanda i russin, cocktailbär, torkad frukt med konjaken, kryddorna, nötterna och citronskalet.
Blanda mjöl med bakpulvret i en bunke. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och rör ihop till en kaksmet.
Häll smeten i muffinsformar.
Grädda i botten av ugnen 1 timme och 20 minuter.
Ta ut och låt svalna övertäckt.
Glasyr
200 gram vit choklad (helst inte blockchoklad)
200 gram philadelphiaost (naturell)
Röd karamellfärg.
Gör såhär:
Hacka chokladen fint och smält den i vattenbad. Låt svalna lite grann.
Rör ihop chokladen med philadelphiaosten och droppa i röd karamellfärg.
Spritsa på cupcakesen och dekorera med julkonfetti (finns på
shoppingbutiken.se)