• Anna Paulita

    Tips på kaka till kaffet på julafton...

    Jag är ombedd att göra en kaka till kaffet på julafton men känner mig lite osäker på vad jag ska göra, någon med något tips på en supergod kaka till kaffet....?


  • Svar på tråden Tips på kaka till kaffet på julafton...
  • IsDimma

    Sockerkaka med saffran kanske? Det minns jag att min mamma brukade göra när jag var liten.

  • Eber

    saffranspannkaka?
    mjuk pepparkaka med frosting?

  • Josefine1989

    Klenäter. SUPERgoda verkligen

  • Anna Paulita

    Njae, något mer utmanande. Sockerkaka känns lite trisst. :P Pepparkaka lika så....Och saffranspannkaka känns väl mäktigt efter en julmiddag... :/

    Oj, vad kräsen jag låter....och ja, lite är det väl så. :/ :P
     


  • Eber

    vi brukar inte ha kaka till kaffet efter julmaten...
    vi har massa praliner och julgodis istället Skrattande

    men hur hade du tänkt dig, vilken typ av kaka brukar ni ha?

  • Kimona
    Julmustkaka med Cashewnötter

    Kaka:

    175 g smör
    3 dl muscovadosocker
    2 ägg
    4 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    3 msk kakao
    1 dl mjölk
    2½ dl Julmust

    Glasyr:

    50 g smör/margarin
    3 dl florsocker
    3 msk kakao
    3 msk Julmust
    1 dl finhackade saltade cashewnötter
    Rivet skal från en lime

    Kaka:
    Rör smör och socker mjukt, tillsätt äggen ett i taget.
    Blanda de torra ingredienserna, häll i dem växelvis med mjölken och
    julmust.
    Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll smeten i formen och
    grädda i 180 grader i ca 40 minuter.
    Stjälp upp kakan och låt den svalna.

    Glasyr:
    Smält smöret och tag det från plattan. Rör ner florsocker, kakao och
    julmust. Rör till en jämn glasyr och bred denna över den avsvalnade
    kakan.
    Garnera med rivet limeskal och finhackade cashewnötter.

    Svenska julcupcakes

    Cupcakes:

    100 g margarin eller smör
    2½ dl farinsocker
    2 ägg
    1½ dl gräddfil eller filmjölk
    3 dl vetemjöl
    1 msk kanel
    1 tsk kryddnejlikor
    1 tsk ingefära
    1 tsk bikarbonat

    Gör såhär:

    Rör rumsvarmt margarin eller smör och socker poröst.
    Tillsätt ett ägg i sänder under omrörning.
    Rör ner gräddfil eller filmjölk och sist mjölet blandat med kryddor och bikarbonat.
    Gräddas i ca 15 min i mitten av ugnen i 200 grader.

    Glasyr:

    200 g Philadelphiaost
    200 g Lindt vit choklad
    Rivet skal från en apelsin

    Gör såhär:

    Blanda ingredienserna till en slät kräm och spritsa på cupcakesen.
    Dekorera med röda chokladlinser och en marsipantomte :)

    Julmust Cupcakes

    1 dl julmust
    ½ dl smör
    ½ dl vegetabilisk olja
    1/4 dl kakao
    22 stora marshmallows

    Gör såhär:

    Blanda julmust, smör, olja och kakao i en kastrull och låt koka upp.
    Ta av från värmen och lägg i marshmallows. Lägg på locket och vänta till marshmallowsen börjar smälta. Rör väl!

    2 dl vetemjöl
    2 dl strösocker
    1 tsk bakpulver
    1 tsk vaniljsocker
    1 dl filmjölk
    2 stora ägg

    Gör såhär:

    Sätt ugnen på 175 grader.
    Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Tillsätt filmjölk och ägg och blanda väl.
    Rör i cola blandningen och häll sedan smeten i muffinsformar.
    Grädda sedan i ca 15-20 minuter.

    Glasyr

    1/4 dl kakao
    6 msk julmust
    ½ dl smör
    3 3/4 dl florsocker
    1 dl hackade pecannötter
    1 tsk vaniljsocker

    Gör såhär:

    Lägg julmust och smör i en kastrull och smält under medelvärme, öka sedan så att det börjar koka.
    Ta av från värmen och tillsätt florsocker, pecannötter och vaniljsocker. Blanda väl.
    Låt svalna tills glasyren är tjock nog att spritsa på cupcakesen.
    Garnera med en valfritt julgodis och gärna lite strössel.

    Engelska Christmas Cupcakes

    1 dl torkade fikon
    1 dl russin
    1 dl torkade aprikoser
    10 st halverade röda cocktailbär
    10 st halverade gröna cocktailbär
    3 msk konjak
    200 gram smör eller margarin
    3 dl brun farin eller råsocker
    4 ägg
    ½ tsk malda nejlikor
    1 krm malen muskotnöt
    2 tsk kanel
    1 tsk ingefära
    1 dl valnötter
    1 dl pistagenötter, skalade (valfritt)
    Rivet skal av 1 citron
    3½ dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver

    Gör såhär:

    Skär fikon och aprikoser i grova strimlor eller tärningar. Lägg dem i en liten skål och häll över konjaken. Låt dem stå och dra någon timme - gärna över natten i kylen.
    Sätt ugnen på 150 grader.
    Rör matfett och sockret pösigt.
    Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.
    Blanda i russin, cocktailbär, torkad frukt med konjaken, kryddorna, nötterna och citronskalet.
    Blanda mjöl med bakpulvret i en bunke. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och rör ihop till en kaksmet.
    Häll smeten i muffinsformar.
    Grädda i botten av ugnen 1 timme och 20 minuter.
    Ta ut och låt svalna övertäckt.

    Glasyr

    200 gram vit choklad (helst inte blockchoklad)
    200 gram philadelphiaost (naturell)
    Röd karamellfärg.

    Gör såhär:

    Hacka chokladen fint och smält den i vattenbad. Låt svalna lite grann.
    Rör ihop chokladen med philadelphiaosten och droppa i röd karamellfärg.
    Spritsa på cupcakesen och dekorera med julkonfetti (finns på shoppingbutiken.se)
  • knisse

    safranspannacotta värt att döda för!


    Ibland snavar människorna över en sanning, men de flesta reser sig och skyndar vidare som om ingenting hade hänt.
  • Anna Paulita
    Eber skrev 2011-12-19 22:19:58 följande:
    vi brukar inte ha kaka till kaffet efter julmaten...
    vi har massa praliner och julgodis istället Skrattande

    men hur hade du tänkt dig, vilken typ av kaka brukar ni ha?

    Jag tycker också det är overkill. speciellt när det ska göras efterrätt också. Men nu är jag ju ombedd så då är det bara att göra. :P Vi brukar just ingenting. men jag tänker mig ingen småkaka direkt.
Svar på tråden Tips på kaka till kaffet på julafton...