Någon som har recept på inbakad fläskfile
Sån som man bakar in i smördeg typ??
Sån som man bakar in i smördeg typ??
ta fläskfile..skär snitt i den, nästan rakt igenom men ändå inte..
rulla ut smördegen och lägg i en form,,ner med fläskfilén.
Gör en röra på vitlöksost (créme bounjour), matlagningsgrädde och en pressad vitlök.
Häll över fläskfilén,,vik upp kanterna på smördegen så röran inte rinner ut,,baka in allt och in i ugnen på 200 grader i ca 40 min.
skulle skriva ungefär som catha82 men även med smörstekta champinjoner i
Eller skär skivor, typ 1 cm tjocka, av filén o krydda o stek...Sen lägger du några bitar i varje smördegsknyte o tex lägger svampstuvning på innan du viker igen knytena.
Lägg upp o ner på en plåt och swich in i ugnen en stund.
Måste man inte steka fläskfilen lite först?
om du vill ha en knaprigare yta kan du bryna den först snabbt runt om..
ett lyxigare recept...
Smördegsinbakad fläskfilé med portvinssås
Det här behövs till 6-8 pers:
Ca 900 g fläskfilé
1,5 tsk salt
nymalen vitpeppar
4 plattor fryst smördeg eller en rundel
1 uppvispat ägg till pensling
2 msk smör till stekning
Fyllning:
Ca 2 msk smör
1 dl finhackad gul lök
300 g färska finhackade champinjoner
250 g rökt skinka i små tärningar
4 msk tomatpuré + 2 vitlöksklyftor
1 tsk salt + nymalen vitpeppar
2 äggulor + 1/2-1 dl vitt rivet bröd
Tillbehör:
Lättkokta grönsaker samt kokt ris eller pressad potatis.
Gör så här:
Fräs löken och svampen i smöret till fyllningen.
Låt all vätska koka in.
Tillsätt skinkan och tomatpurén och fräs ca 5 min.
Smaksätt med salt, peppar och vitlök.
Tag pannan från värmen, tillsätt äggulorna och brödet, blanda väl och låt massan kallna.
Putsa och krydda filéerna.
Bryn dem runt om i smöret och låt kallna.
Lägg ut de tinade smördegsplattorna på väl mjölat bakbord.
Se till att plattorna kommer lite omlott.
Kavla ihop dem till en stor platta ca 40x45 cm.
Bred ut knappt hälften av fyllningen på den ena halvan av degplattan.
Lägg på de tre eller fyra filéerna med spetsarna omlott mot varandra så att det hela blir jämntjockt.
Täck filéerna med den resterande fyllningen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla degplattans kant runt om med äggvispet.
Vik över degen och rulla ihop till en rulle.
Vik in degen i båda ändar och nyp ihop så att den blir tät.
Lägg rullen med skarven nedåt på en ugnsplåt.
Pensla rullen med ägget och grädda den i mitten av ugnen 25 min.
Skär upp filén i 2 cm tjocka skivor.
Portvinssås
Det här behövs till 6-8 personer:
3 + 3 msk smör
2-3 msk finhackad charlottenlök
½ tsk grovkrossad vitpeppar
3 msk matlagningsmjöl
3 dl rött portvin
4 dl grönsaksbuljong (tärning)
1 ½ msk kinesisk soja
3 msk konc. Kalvfond
ev salt
Gör så här:
Fräs lök och peppar lätt i ca 3 msk smör utan att det får färg.
Pudra över mjöl, blanda väl och späd med vin och buljong i omgångar under uppkok och vispning.
Tillsätt soja och kalvfond och låt såsen koka stilla i ca 10 minuter.
Sila såsen och blanka av med ca 3 msk smör.
Tack för alla tips... vilken god kvällsmat vi kommer få!
Ursäkta om jag lånar tråden, men jag tänkte fråga catha82 och linda82 vad ni brukar servera fläskfilén med och om ni brukar ha sås till?
Koka upp..
Krossade tomater
Vitlök
Finhackad purjo
salt och peppar
... tills det inte är så rinnigt längre.
Lägg i smördeg alt. filodeg och lägg fläskfilémedaljoner uppepå.
Baka in i portionsknyten (ca 10x10 cm)
Ät med sallad och pepparsås
jag har ett recept.
Helstek en fläskfile nästan färdig, krydda med lite salt och peppar. Ta upp filen och skär den i skivor. Skiva färska champinjoner och stek dom. Tillsätt creme fraiche och salta och peppra. Lägg lite av champinjonröran på smördegen. Lägg på fileskivorna och lägg resten av champinjonröran ovanpå filen. Vik i hop degen, pensla med ägg och in i ugnen i ca 35 minuter. Servera med en gorgonzolasås och ris och en sallad.
Gorgonzolasåsen
Blanda creme fraiche och gorgonzolaosten i en gryta, och salta och peppra. Kan hälla i lite grädde om man vill åxå.
Detta är sååå supergott!!!!!!