• Lattjo

    Koka kidneybönor

    Jag provade nyss att koka kidneybönor för första gången då jag hittade en påse bönor som jag av någon outgrundlig anledning köpt hem :) Jag la dom i blöt i 10 timmar som det stod och hade så mycklet vatten och salt som jag skulle och lät dom koka på svag värme i 60 minuter. Då var dom fortfarande lite hårda så dom fick fortsätta att koka. I sammanlagt 95 minuter men fortfarande är dom lite hårda (typ krispiga). Blir dom kanske inte så mjuka som dom man köper på burk blir, är det det som är felet, att jag helt enkelt är van vid burkbönor som är mjuka?

    Jag skulle ju tycka att det var kul att göra av med påsen jag har iaf så hjälp mig. Vad kan ha gått fel eller ska dom helt enkelt vara så när man kokar dom själv?

  • Svar på tråden Koka kidneybönor
  • Paisley
    Lattjo skrev 2012-01-03 19:34:35 följande:
    Jag provade nyss att koka kidneybönor för första gången då jag hittade en påse bönor som jag av någon outgrundlig anledning köpt hem :) Jag la dom i blöt i 10 timmar som det stod och hade så mycklet vatten och salt som jag skulle och lät dom koka på svag värme i 60 minuter. Då var dom fortfarande lite hårda så dom fick fortsätta att koka. I sammanlagt 95 minuter men fortfarande är dom lite hårda (typ krispiga). Blir dom kanske inte så mjuka som dom man köper på burk blir, är det det som är felet, att jag helt enkelt är van vid burkbönor som är mjuka?

    Jag skulle ju tycka att det var kul att göra av med påsen jag har iaf så hjälp mig. Vad kan ha gått fel eller ska dom helt enkelt vara så när man kokar dom själv?
    Man ska inte ha i salt när man kokar bönor, de blir inte lika bra då. Salta gör man sedan i rätten man ska ha dem i. Det är viktigt att kidneybönor är färdiga inuti eftersom de är giftiga råa.
  • Lattjo
    Paisley skrev 2012-01-03 19:38:17 följande:
    Man ska inte ha i salt när man kokar bönor, de blir inte lika bra då. Salta gör man sedan i rätten man ska ha dem i. Det är viktigt att kidneybönor är färdiga inuti eftersom de är giftiga råa.
    Okej då kokar jag en ny omgång utan salt då. Men det står på påsen att man ska ha i ½ tsk salt/ 5 dl vatten men jag är absolut villig att prova utan. Ska dom alltså vara helt mjuka, så som i burkarna för att inte vara giftiga? För då kastar jag allt och börjar om, känner inte för att bli förgiftad ;)
  • Paisley

    Ja de ska vara mjuka. Alltså du behöver ju inte kasta dem om du råkade ha salt, men det blir bättre utan till nästa gång. Låt dem ta tid på sig, glöm bort klockan. Ha inte en så stor kastrull så tar det mindre tid. Det är värt den extra tiden för de blir godare än de på burk.

  • Lattjo
    Paisley skrev 2012-01-03 19:45:51 följande:
    Ja de ska vara mjuka. Alltså du behöver ju inte kasta dem om du råkade ha salt, men det blir bättre utan till nästa gång. Låt dem ta tid på sig, glöm bort klockan. Ha inte en så stor kastrull så tar det mindre tid. Det är värt den extra tiden för de blir godare än de på burk.
    Jag får prova att koka igen då. Nya tag imorgon :) Tack för hjälpen!
Svar på tråden Koka kidneybönor