Du kan göra rödvinsgryta på den om du vill?
Min Boeuf Bourguignon:
Ta fram en rejält stor gryta och olja eller smöra lite i botten.
Sätt på stekpannan:
Dela ca 1 kg kött i tärningar 2x2 cm, bryn dem i omgångar i smör lite slarvigt men så de får färg, på med lite vitpeppar och salt, lägg till sidan.
Skala 2-3 morötter och bara dela dem i bitar 2-3 cm långa.
Bryn 200-250 g små hela champinjoner (eller klyftade större), salta och peppra även på dessa.
Tag vad lök du har, antingen 2 mellanstora gula eller sorterade smålökar, klyfta större lökar och halvera de små. Bryn även dem på medel/svag värme så de blir lite glansiga. Tag ett halvt dricksglas vatten och koka ur stekpannan med så den fina skyn följer med ner i grytan.
Varva ner alla ingredienser+ steksky från pannan i stora grytan, släng i pressad vitlök efter smak (2-3 klyftor gillar vi), 2 lagerblad, några hela vitpepparkorn om du vill ha mer krydda, och sen häller du i 1/3- 0.5 flaska rött vin, av en kraftigare sort. Släng ner 1.5 eller 2 tärningar Knorr mörk oxbuljong (eller kött) och fyll upp med vatten tills ingredienserna är nästan helt täckta, enstaka bitar kan sticka upp lite.
Koka upp och låt småkoka under lock i minst 75 minuter, rör om nån gång emellanåt så det inte bottenbränner och så att det som sticker upp rörs ner. Smaka av och se hur det blev. Serveras med ris och sallad, eller om man vill kanske med pressad potatis.
Grytan är godast på andra eller tredje dagen, perfekt bjudmat att förbereda och kan frysas.
Originalrätten innehåller rökt sidfläsk också men det hoppar jag.
---