• NoomiPernilla

    "Råkat" äta gorgonzola vecka 29

    hej

    Åt gorgonzola idag i en sallad utan att tänka mig för, nu är jag mkt orolig...
    Någon som vet mera?

     

  • Svar på tråden "Råkat" äta gorgonzola vecka 29
  • Coyote

    slv.se kan du läsa precis allt du behöver veta om mat när du är gravid.

  • whitetrach86

    asså det som man ska akta sig för är ju listeria bakterien... men den kommer oftast bara när osten börjar bli gammal och kan inte tänka mig att dom skulle servera gammal ost, sen är det VÄLDIGT ovanligt att man åker på listeria.. så tycker inte att du ska oroa dig.

    detta gäller inte om man värmer upp osten till kokpunkten! 

  • Coyote

    Man ska inte äta gorgonzola när man är gravid, om den inte är upphettad till bubblande het. Det man riskerar är att få i sig listeria, men risken för detta är väldigt liten i Sverige.

  • La Lola

    Gjort är gjort.
    Risken för listeria är dock liten.


    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • whitetrach86
    La Lola skrev 2012-01-16 20:13:52 följande:
    Gammal eller inte. Det finns en listeriarisk iaf.

    " Även ost gjord på pastöriserad mjölk kan innehålla listeria, eftersom osten kan ha förorenats under tillverkningen."

    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier.../
    "I Sverige rapporteras årligen 40-70 fall av listeriainfektion, varav vanligen 1-5 drabbar gravida kvinnor."

    http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Listeria-monocytogenes/Listeria-monocytogenes/

    så tycker ändå inte att TS behöver vara orolig...
  • La Lola
    whitetrach86 skrev 2012-01-16 20:20:59 följande:
    "I Sverige rapporteras årligen 40-70 fall av listeriainfektion, varav vanligen 1-5 drabbar gravida kvinnor."

    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier.../

    så tycker ändå inte att TS behöver vara orolig...
    Nä jag skrev att risken är liten.
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
Svar på tråden "Råkat" äta gorgonzola vecka 29