• galileogalilei

    Lönespecialist och löneadministratör - info tack!

    Jag är lite smånyfiken på att plugga till lönespecialist/löneadministratör men skulle vilja veta mer om det.
    Finns det någon här som jobbar som det?
    Vilka är era arbetsuppgifter?
    Ingår det mycket administrativ tjänst? etc. etc. etc.
     

  • Svar på tråden Lönespecialist och löneadministratör - info tack!
  • Erki

    Jag arbetar med löner åt andra företag. Så kallad outsoursing och har gjort det i drygt 6 år nu på samma ställe.
    Jag trivs jättebra, har massor artärs hela tiden och det är fruktansvärt utvecklande. Jag lär mig fortfarande nya saker varje vecka.
    Vi arbetar med alla möjliga avtal och har kunder från olika länder med anställda i Sverige.
    Arbetsuppgifterna är allt från kontakt och upplägg med nya kunder (vi söker inte nya utan de kommer på rekommendation) till kontakt med advokater om danska semesterregler o lagar eller göra uträkningar i exel som företagen efterfrågar.
    Om det är mycket administrativt? Tja, det är väl typ det man gör hela dagarna :)

    Viktigt är att man har servicekänsla och kan hantera när det ringer anställda som inte förstår varför lönen ser ut som den gör eller att kunna förklara för företaget att dom inte kan strunta i att betala ut semester för att dom tycker det? :)
    Men jag har nog aldrig trivts så bra med ett arbete som detta.
    Ps, man bör kunna hantera stress väldigt bra också då det ofta blir rätt stressigt att hinna med allt.

  • Gladskit

    Lönefunktioner finns ju på de flesta företag, eller hos outsourcingbolag i vissa fall. Oavsett vad måste nån göra jobbet och till det behövs utbildade människor. Dessutom ligger snittåldern ganska högt så det är helt klart något att satsa på!

    Jag har examen som lönespecialist sedan några år och trivs jättebra med mitt yrkesval. Jag kom in både på PAO-programmet och Lönespecialist-utbildningen och valde den senare pga att jag ville komma ut och arbeta med något direkt plus att det ingick praktik. Min utbildning innehöll en del arbetsrätt och personalekonomi, ämnen som jag är väldigt intresserad av. Men jämfört med att läsa till personalvetare och lägga minst tre år på teoretiska studier så tänker jag att jag kan komplettera och läsa de ämnena vid sidan om mitt ordinarie jobb senare om och när jag vill. Då har jag lönebiten i grunden och den tycker jag är viktig även inom andra delar av HR-området.

    Sedan jag blev klar har jag dels arbetat som konsult, dels som chefsstöd i lönefrågor. Alltså både med ren löneadministration och med andra saker, lönerelaterat personalarbete kanske man kan kalla det. Administrerar gör man mest hela dagarna

    I mina arbetsuppgifter idag ingår bla. registrera nyanställda, rätta/kontrollera löner, uppdatera systemet utifrån avtalsförändringar och nya lagar, utbilda användare i systemet, vara ett stöd för anställda och chefer i lönefrågor, skriva arbetsgivarintyg, rapportera till Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan och annat sånt, göra kontoavstämningar, uppdatera konteringar mm så att lönerna går rätt i bokföringen plus massa annat. Ingen dag är den andra lik och jag har både tid och möjlighet att sätta mig in i nya saker som händer och som jag lär mig massor av.

  • telna

    Jag är intresserad av Iterums lönespecialistutbildning på distans, och måste i så fall läsa till företagsekenomi för att bli behörig. Lite funderingar har jag, är det svårt att komma in? Ung var ligger lönen för lönespecialister? Är det lätt att få jobb utanför storstäderna?

  • Gladskit
    telna skrev 2012-03-10 14:21:33 följande:
    Jag är intresserad av Iterums lönespecialistutbildning på distans, och måste i så fall läsa till företagsekenomi för att bli behörig. Lite funderingar har jag, är det svårt att komma in? Ung var ligger lönen för lönespecialister? Är det lätt att få jobb utanför storstäderna?
    Jag gick på Iterum fast inte distansen, utan den på plats.
    När jag sökte -07 så var det personlig intervju som gällde. Idag tror jag man får göra nån sorts test också.
    Utbildningarna i sig innehåller samma moment men jag tycker ändå inte riktigt att distansutbildningen och "klassrumsvarianten" är helt jämförbara. Även om du har forum att diskutera på så kan man inte komma ifrån att du tränger djupare in i respektive ämne och får mer förståelse när du dagligen diskuterar olika frågor tillsammans med andra.

    Företagsekonomi läser man även under utbildningen och den kursen var i princip från noll så jag tyckte det var onödigt med företagsekonomi som behörighetskrav. Det var en upprepning av det jag läste i gymnasiet tyckte jag, fast kanske mer riktat mot lön då.
    Personal som sköter löner behövs ju på alla företag, antingen har man en egen administratör eller så köper man tjänsten. Jag fick 23000 i ingångslön på mitt första jobb när jag precis var klar men tjänar bättre idag
  • Panki

    Tack för era tips, jag ska utbilda mig till Lönespecialist är planen

Svar på tråden Lönespecialist och löneadministratör - info tack!