• Svar på tråden Godaste grytan?
  • Körsbär

    Min favorit gryta är en mustig grekisk köttgryta med smak av vin och kanel. Vid namn Stifado.
    Stifado görs vanligtvis på kanin men jag använder rostbiff. Man kan givetvis använda högrev också

    Ingredienser
    800 g rostbiff, färsk
    500 g passerade tomater
    250 g smålök, (ex schalottenlök, pärllök)
    1 kanelstång
    2 lagerblad
    2 köttbuljongtärningar
    5 dl rödvin
    1 dl vatten
    Olivolja att steka i

    Skär köttet i munsbitar, krydda med salt och peppar.
    Stek på hög värme, köttet ska inte genomstekas bara få färg.
    Slå köttet i en stor kastrull.
    Skala löken och stek så den får färg i samma panna som du stekte köttet. Släng därefter ner löken i kastrullen tillsammans med köttet.
    Häll vattnet (1dl) i stekpannan och låt koka upp så du får med dig alla smaker från köttet och löken, häll över i kastrullen.
    Häll i passerade tomater, vin, kanelstång, buljong och lagerblad i kastrullen.
    Låt puttra på svag värme, under lock i ca 40 minuter.
    Smaka av med peppar.
    Servera med ris eller potatis.

  • SötaSarah

    Har faktiskt testat den, helt ok! :) Mitt problem är att jag inte kan putsa hela köttbitar nå bra för att sen göra grytbitar av :/

  • kallasskoj
    SötaSarah skrev 2012-01-25 22:45:05 följande:
    Har faktiskt testat den, helt ok! :) Mitt problem är att jag inte kan putsa hela köttbitar nå bra för att sen göra grytbitar av :/
    Hur svårt är detta?
    Börjar du nu, så om par ggr är det enkelt för dig.

    Det du putsar bort sen, det steker du och kokar i en gryta för sig tills det är mört.
    Sen silar man av köttet och häller i spadet i sin gryta.
    Och sen kan man plocka ur köttet och lägga det i sin gryta, så får man med maximalt med kött.

    Kom ihåg, det är i fettet den goda smaken sitter och kan inte bara slängas.

    Goda grytor på kött är annars kalops(+(skånsk = morötter), Gulasch, biff bourgone/burgunndisk, texas chili.
  • FruLiNi

    4 kg oxkött
    1 msk spiskummin
    1 msk peppar
    3 tsk chili
    1 msk  paprikapulver (stark)
    1 msk salt
    4 st lagerblad
    0.5 st kyckling
    2 st vitlöksklyfta
    2 l vatten
    3 st morötter
    2 st selleristjälkar
    1 st paprika, röd
    1 knippe persilja
    1 tsk oregano
    0.5 dl soja
    2 msk citronsaft
    10 st potatisar
    1 dl vin, rött
    1 dl gula russin


    1. Blötlägg gula russin i cirka 1 timme.


    2. Fräs lök.


    3. Fräs köttet lätt så att det får färg.


    4. Blanda kryddorna i en skål, paprikapulver, chili, svartpeppar, kummin och salt.


    5. Häll i 1 dl vatten och blanda. Rör ner kryddblandningen i löken tillsammans med lagerbladen.


    6. Stek kycklingen i olja


    7. Pressa ner en vitlök i lökgrytan


    8. Häll i 1,5 liter kokande vatten och låt koka i 10-15 minuter.


    9. Tillsätt morötter, persilja, selleri och paprika. Koka tills köttet blivit mjukt.


    10. Lägg i kycklingen i grytan tillsammans med oregano, soja och citron.


    11. Låt koka 5 minuter under lock.


    12. Lägg i potatisen och koka tills de blivit mjuka cirka 15-20 minuter.


    13. Häll i vin och gula russin som legat i blöt.


    14. Grytan är färdig! Servera tillsammans med kokt majskolv.


    När jag gör den här så har jag i MYCKET chili och så använder jag starkt paprikapulver. Grytan ska vara stark!
    Servera med en klick creme fraishe i grytan och ett nybakt bröd till. Så fantastiskt gott!!!
  • tro  hopp  kärlek

    Bryn valfritt kött i bitar
    ca 1 kg
    salta och peppra
    Ta vara på stekskyn och häll allt i en gryta
    ca 5 dl vatten
    Tillsätt oxbuljong  3 st
    Stek lök
    Koka ca 30-45min
    Tillsätt 5 dl grädde
    2 dl cremefraiche
    1 msk dijonsenap provencal
    1 msk svartvinbärsgele
    2 msk soja
    Tillsätt lite god smakrik korv typ ölkorv eller annan stark korv
    några slantade morötter koka 30 min till 
    smaka av med salt och peppar  och red av

  • Duckan

    Boeuf Bourgignogne, recept kan skilja sig lite beroende på var du kollar, men gott blir det alltid.

  • SötaSarah
    FruLiNi skrev 2012-01-26 11:09:26 följande:
    4 kg oxkött
    1 msk spiskummin
    1 msk peppar
    3 tsk chili
    1 msk  paprikapulver (stark)
    1 msk salt
    4 st lagerblad
    0.5 st kyckling
    2 st vitlöksklyfta
    2 l vatten
    3 st morötter
    2 st selleristjälkar
    1 st paprika, röd
    1 knippe persilja
    1 tsk oregano
    0.5 dl soja
    2 msk citronsaft
    10 st potatisar
    1 dl vin, rött
    1 dl gula russin

    1. Blötlägg gula russin i cirka 1 timme.


    2. Fräs lök.


    3. Fräs köttet lätt så att det får färg.


    4. Blanda kryddorna i en skål, paprikapulver, chili, svartpeppar, kummin och salt.


    5. Häll i 1 dl vatten och blanda. Rör ner kryddblandningen i löken tillsammans med lagerbladen.


    6. Stek kycklingen i olja


    7. Pressa ner en vitlök i lökgrytan


    8. Häll i 1,5 liter kokande vatten och låt koka i 10-15 minuter.


    9. Tillsätt morötter, persilja, selleri och paprika. Koka tills köttet blivit mjukt.


    10. Lägg i kycklingen i grytan tillsammans med oregano, soja och citron.


    11. Låt koka 5 minuter under lock.


    12. Lägg i potatisen och koka tills de blivit mjuka cirka 15-20 minuter.


    13. Häll i vin och gula russin som legat i blöt.


    14. Grytan är färdig! Servera tillsammans med kokt majskolv.


    När jag gör den här så har jag i MYCKET chili och så använder jag starkt paprikapulver. Grytan ska vara stark!
    Servera med en klick creme fraishe i grytan och ett nybakt bröd till. Så fantastiskt gott!!!
    Lät himla gott! Jag gillar inte superstark mat men man får väl ha i det starka med måtta då ist! :) Ska testas!
    Leon 110629 ♥ lillahjarta.blogg.se
  • SötaSarah
    kallasskoj skrev 2012-01-26 07:51:12 följande:
    Hur svårt är detta?
    Börjar du nu, så om par ggr är det enkelt för dig.

    Det du putsar bort sen, det steker du och kokar i en gryta för sig tills det är mört.
    Sen silar man av köttet och häller i spadet i sin gryta.
    Och sen kan man plocka ur köttet och lägga det i sin gryta, så får man med maximalt med kött.

    Kom ihåg, det är i fettet den goda smaken sitter och kan inte bara slängas.

    Goda grytor på kött är annars kalops(+(skånsk = morötter), Gulasch, biff bourgone/burgunndisk, texas chili.
    Hehe ja bara att jag har ingen aning hur an gör! ;) Får nog be mamma visa mig. Smart att ta vara påa llt! :) Jag som är lite anti att äta fettbitar, spyr nästan bara jag känner att jag tuggar på sånt haha
    Leon 110629 ♥ lillahjarta.blogg.se
  • Hickupp

    Hittade detta i en blogg och har testat det och det blir jättegott:


    Rödvinsgryta i lergryta


     


    *blötlägg grytan*


    1,3 kg Högrev


    1-2 lökar


    1-2 morötter


    3-4 klyftor vitlök


    6-8 championer


    1 buljongtärning


    ca 2 dl rödvin


    ca 2 dl vatten


    1 burk krossade tomater


    Timjan, salt, kryddpeppar 10-12 st, cayennepeppar


    Soya


    grädde


    Maizena


    Skiva morötter o lök i ganska tjocka skivor. Krossa vitlökarna lätt. Lägg i grytan. Dela köttet i grytbitar o lägg ner, smula över en buljongtärning. Krydda med de olika kryddorna. Häll över rödvin, vatten o krossad tomat. Jag stoppade ner i kniv o bara lyfte litelätt på olika ställen i köttet så allt rann ner.


    In i kall ugn o ställ ugnen på 200 grader. OBS ej varmare. Efter knappt 3h tog jag ut grytan, smakade av och hällde ner championer, maizena (vispade lätt), grädde och soya. Snabbt in i ugnen igen i ca 60 min.

Svar på tråden Godaste grytan?