Godaste grytan?
Jag behöver recept på gooooda grytor! :) Både md grytbitar av nöt och fläsk! :)
Jag behöver recept på gooooda grytor! :) Både md grytbitar av nöt och fläsk! :)
Min favorit gryta är en mustig grekisk köttgryta med smak av vin och kanel. Vid namn Stifado.
Stifado görs vanligtvis på kanin men jag använder rostbiff. Man kan givetvis använda högrev också
Ingredienser
800 g rostbiff, färsk
500 g passerade tomater
250 g smålök, (ex schalottenlök, pärllök)
1 kanelstång
2 lagerblad
2 köttbuljongtärningar
5 dl rödvin
1 dl vatten
Olivolja att steka i
Skär köttet i munsbitar, krydda med salt och peppar.
Stek på hög värme, köttet ska inte genomstekas bara få färg.
Slå köttet i en stor kastrull.
Skala löken och stek så den får färg i samma panna som du stekte köttet. Släng därefter ner löken i kastrullen tillsammans med köttet.
Häll vattnet (1dl) i stekpannan och låt koka upp så du får med dig alla smaker från köttet och löken, häll över i kastrullen.
Häll i passerade tomater, vin, kanelstång, buljong och lagerblad i kastrullen.
Låt puttra på svag värme, under lock i ca 40 minuter.
Smaka av med peppar.
Servera med ris eller potatis.
Har faktiskt testat den, helt ok! :) Mitt problem är att jag inte kan putsa hela köttbitar nå bra för att sen göra grytbitar av :/
Favorit
4 kg oxkött
1 msk spiskummin
1 msk peppar
3 tsk chili
1 msk paprikapulver (stark)
1 msk salt
4 st lagerblad
0.5 st kyckling
2 st vitlöksklyfta
2 l vatten
3 st morötter
2 st selleristjälkar
1 st paprika, röd
1 knippe persilja
1 tsk oregano
0.5 dl soja
2 msk citronsaft
10 st potatisar
1 dl vin, rött
1 dl gula russin
1. Blötlägg gula russin i cirka 1 timme.
2. Fräs lök.
3. Fräs köttet lätt så att det får färg.
4. Blanda kryddorna i en skål, paprikapulver, chili, svartpeppar, kummin och salt.
5. Häll i 1 dl vatten och blanda. Rör ner kryddblandningen i löken tillsammans med lagerbladen.
6. Stek kycklingen i olja
7. Pressa ner en vitlök i lökgrytan
8. Häll i 1,5 liter kokande vatten och låt koka i 10-15 minuter.
9. Tillsätt morötter, persilja, selleri och paprika. Koka tills köttet blivit mjukt.
10. Lägg i kycklingen i grytan tillsammans med oregano, soja och citron.
11. Låt koka 5 minuter under lock.
12. Lägg i potatisen och koka tills de blivit mjuka cirka 15-20 minuter.
13. Häll i vin och gula russin som legat i blöt.
14. Grytan är färdig! Servera tillsammans med kokt majskolv.
Bryn valfritt kött i bitar
ca 1 kg
salta och peppra
Ta vara på stekskyn och häll allt i en gryta
ca 5 dl vatten
Tillsätt oxbuljong 3 st
Stek lök
Koka ca 30-45min
Tillsätt 5 dl grädde
2 dl cremefraiche
1 msk dijonsenap provencal
1 msk svartvinbärsgele
2 msk soja
Tillsätt lite god smakrik korv typ ölkorv eller annan stark korv
några slantade morötter koka 30 min till
smaka av med salt och peppar och red av
Boeuf Bourgignogne, recept kan skilja sig lite beroende på var du kollar, men gott blir det alltid.
1. Blötlägg gula russin i cirka 1 timme.
2. Fräs lök.
3. Fräs köttet lätt så att det får färg.
4. Blanda kryddorna i en skål, paprikapulver, chili, svartpeppar, kummin och salt.
5. Häll i 1 dl vatten och blanda. Rör ner kryddblandningen i löken tillsammans med lagerbladen.
6. Stek kycklingen i olja
7. Pressa ner en vitlök i lökgrytan
8. Häll i 1,5 liter kokande vatten och låt koka i 10-15 minuter.
9. Tillsätt morötter, persilja, selleri och paprika. Koka tills köttet blivit mjukt.
10. Lägg i kycklingen i grytan tillsammans med oregano, soja och citron.
11. Låt koka 5 minuter under lock.
12. Lägg i potatisen och koka tills de blivit mjuka cirka 15-20 minuter.
13. Häll i vin och gula russin som legat i blöt.
14. Grytan är färdig! Servera tillsammans med kokt majskolv.
lena-makeaheadfood.blogspot.com/2011/10/mustig-hostig-kottgryta.html
Den här med bacon, rödvin och annat gott är en favorit hos oss.
Hittade detta i en blogg och har testat det och det blir jättegott:
Rödvinsgryta i lergryta
*blötlägg grytan*
1,3 kg Högrev
1-2 lökar
1-2 morötter
3-4 klyftor vitlök
6-8 championer
1 buljongtärning
ca 2 dl rödvin
ca 2 dl vatten
1 burk krossade tomater
Timjan, salt, kryddpeppar 10-12 st, cayennepeppar
Soya
grädde
Maizena
Skiva morötter o lök i ganska tjocka skivor. Krossa vitlökarna lätt. Lägg i grytan. Dela köttet i grytbitar o lägg ner, smula över en buljongtärning. Krydda med de olika kryddorna. Häll över rödvin, vatten o krossad tomat. Jag stoppade ner i kniv o bara lyfte litelätt på olika ställen i köttet så allt rann ner.
In i kall ugn o ställ ugnen på 200 grader. OBS ej varmare. Efter knappt 3h tog jag ut grytan, smakade av och hällde ner championer, maizena (vispade lätt), grädde och soya. Snabbt in i ugnen igen i ca 60 min.
Favorit!