I rena surdegsbröd behövs ingen jäst. Men det finns också recept som innehåller både och. Har surdegen växt och bubblat sig så är den vid liv.
Det verkar vara en ren råg surdeg du har där. Som jag tolkar receptet. Då får du ge dig på jakt efter ett surdegsbrödsrecept. Där tar du den mängden av din surdeg och tillsätter den mängd som receptet anger.
Jag brukar göra det här, om man gillar frukt och nötter
Aprikos och hasselnötsbröd
Brödet får en angenäm sötma av torkade aprikoser och russin, verkligen gott. Linfrö, solrosfrö, kross eller korn och dinkel bidrar till ett lägre GI. Receptet är framtaget av brödexperten Peter Alm.
2,5 dl vatten 25 g jäst 10 g rårörsocker 15 g salt 2 dl surdeg 80 g dinkelmjöl siktat 60 g grovt rågmjöl 150 g durumvete 50 g linfrö 50 g solrosfrö 50 g r ågkross 70 g hasselnötter (hackade) 70 g torkade aprikoser (hackade) 35 g russin Ljumma vattnet till 37 grader och blanda i jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser förutom hasselnötterna, aprikoserna och russinen i omgångar, bearbeta till en jämn och smidig deg, tillsätt resterande ingredienser precis i slutet och arbeta in ordentligt. Låt degen jäsa under bakduk 45-60min. Dela sedan degen i två delar, forma till limpor, rulla i mjöl och låt jäsa på mjölad bakduk i ca 60min. Låt skarven på limporna vara uppåt och täck med ytterligare en bakduk. Sätt ugnen på 250 grader och låt bakplåten vara i ugnen undertiden den hettas upp så den är riktigt varm när det är dags att baka brödet. När brödet är färdigtjäst så flytta det försiktigt med en stor stekspade eller liknande från bakduken till den varma plåten sätts i mitten av ugnen, efter ca: 3 min så sänks värmen till ca: 230 grader. Total baktid ligger på ca: 25 min, kontrollera att brödet är färdigt genom att knacka på undersidan, om det låter ihåligt så är det färdigt.
Annars finns det mängder av recept på
paindemartin.
blogspot.com/
eller hans nya blogg litemer.paindemartin.se/
Lycka till!