Whitetrash86 skrev 2012-02-11 18:40:02 följande:
det är ingen fara.. att drabbas av toxoplasma är väldigt sällsynt. + att du säkert redan har drabbats av det 1 gång och då är immun.
För antar att det inte är första gången du äter något som kan ge toxoplama??
I Sverige är det faktiskt inte så vanligt att man är immun mot toxoplasma. Jag är över 40, har bott utomlands där toxoplasma är vanligt förekommande, ändå har jag aldrig blivit smittad (det vet jag pga blodprov som tas varje månad när man är gravid i dessa länder med hög smittorisk). Vad jag har läst är bara ca 20% av svenska gravida immuna, mot 80% i Sydeuropa.
Om skinkan verkligen var äkta italiensk Parmaskinka så kan TS vara lugn, den lagras i så många månader att alla parasiter dör.
Toxoplasma är extra farligt för fostret under de första tre månaderna. Men då brukar det också leda till missfall. Min kompis fick toxoplasma under första trimestern, hennes läkare (utomlands) sa att om hon inte fick missfall så var fostret förmodligen inte alls smittat. Och babyn föddes frisk.