DreamBear skrev 2012-02-24 12:15:13 följande:
Ger bara ersättning och har så gjort länge nu. Hade inte bröstmjölk så det räckte.
Men som jag fatta det så ger en långsam glutenintroduktion även vid ersättning ett visst stöd vad gäller glutenallergi. Men jag kanske fatta fel.
Men gröten, kan man göra miniportioner av den?
Känns ju onödigt att göra en stor portion och kasta nästan allt.
Ja en långsam introduktion är såklart bäst, men har läst att det bara är amningen som i forskning har visat sig ge ett visst stöd, ersättning har inte samma effekt.
Hittade här:
"Både EFSA och ESPGHAN anger att livsmedel som innehåller gluten bör
introduceras långsamt under samtidig amning. Det är inte belagt men inte
heller uteslutet att motsvarande gäller även för andra livsmedel. Om
amningen fortsätter under det andra halvåret kan många typer av livsmedel
introduceras under skydd av amning."
"Någon gång mellan vecka 17 och 26 bör små, små mängder mat som innehåller
gluten börja introduceras, helst under samtidig av amning. Små, små mängder mat
som innehåller gluten innebär en liten sked gröt eller välling eller en liten munsbit
bröd några gånger i veckan. Om större mängder gluteninnehållande livsmedel ges
flera gånger per dag kan det bli för mycket gluten under denna tidsperiod (vecka
17 till vecka 26)."
"Även barn som inte ammas har en något minskad risk för utveckling av
celiaki om introduktion av gluten sker med små mängder jämfört med om
det sker med större mängder."
En liten tesked välling, gröt eller en munsbit bröd. Så bör man starta, sedan öka mycket långsamt. Men står inget om att ersättningen ger skydd, det skyddet finns bara genom amningen.