• Anonym

    Fler som aldrig på tagna på allvar i sjukvården pga (gammal) psykiatrisk diagnos??

    Jag är riktigt irriterad pga en sak och skulle vilja veta om jag är den enda i den här situationen. Jag blev allvarligt psykiskt sjuk när jag var 12, när jag var 18 fick jag diagnoserna borderline personlighetsstörning, bipolär störning och lite senare även ADHD. Mådde verkligen extremt dåligt, har gjort en massa självmordsförsök, 10-11 års självskadebeteende, tablettmissbruk, tvångsinläggningar med extravak på psyk, har ätit jättestaka mediciner, fått ECT osv.

    Jag mår bra nu och har gjort det ett bra tag, men det känns som att den här bakgrunden aldrig kommer sluta förstöra för mig :( Äter väldigt få mediciner och visst, jag har kvar ADHD symptom, liiite bipolära symptom, men har absolut inga självmordstankar, självskadebeteendet är bortblåst, jag mår bra, är lycklig och nöjd med livet. Uppfyller inte ett enda symptom för borderline, men diagnosen är fortfarande kvar i min journal. Problemet är bara att jag är gravid och har fått hyperemesis (extremt graviditetsillamående), vilket tydligen är svårt för vem som helst för att man inte blir tagen på allvar, men för mig är det tusen gånger värre! :( Jag har blivit så otroligt dåligt bemött av vården, det är extremt få som trott på mig, trots att jag legat och kräkts mellan 10-20 ggr per dag, inte fått i mig någon mat, varit helt uttorkad, fått svår anemi, osv. Är i åttonde månaden nu och problemen är kvar... Jag kan ligga på golvet i flera timmar och bara kräkas så jag spräcker blodkärl i hela ansiktet, spyr upp blod och bara sitter och darrar och är likblek i ansiktet. Jag har knappt kunnat lämna lägenheten på hela graviditeten, får nästan inte i mig mat eller dricka.. Det har påverkat mig psykiskt, det tog lång tid innan jag började känna mig glad över graviditeten (som var planerad), och jag känner mig så hemskt ensam när sambon är på jobbet, sonen är på dagis, och jag ligger hemma och spyr och knappt kan röra mig :( Gråter ofta för att jag inte orkar med det här längre, jag vill bara ha mitt normala liv tillbaka.

    Det värsta är att så fort jag söker hjälp för detta så kollar de min journal, ser mina psykiatriska diagnoser, och säger att allt beror på dem. Om jag gråter för att jag legat och spytt hela natten säger de "ja men du har ju borderline/du är ju bipolär, då mår man så här", de hänvisar mig till psykakuten, frågar om jag inte ska börja med mina antidepressiva och stämningsstabiliserande igen för "jag är ju tydligen psykiskt sjuk". När jag var helt uttorkad och hade allvarlig anemi och det var tal om näringsdropp och järndropp, så får jag helt plötsligt frågan "Har du självmordstankar? Har du legat inne på psykiatrisk avdelning förut? Har du tvångsvårdat? Skadar du dig själv?" helt utan anledning!!!! :( De har stämplat mig i förväg pga några jävla diagnoser, om de bara brytt sig om att läsa hela journalen från psyk skulle de ju se att jag mått bra länge nu, jag har inte varit inlagd på jättelänge, har absolut inget självskadebeteende kvar.. Men det känns som att jag inte får ha "normala" problem, för då säger de att allt är pga jag är "psykiskt sjuk" :( Det är så otroligt förnedrande och jag vill inte ha någon kontakt med sjukvården alls längre pga detta.

    Är det så här för många andra som varit med om liknande, som haft/har psykiska problem och sen inte blir tagna på allvar när det handlar om "normala" saker utan bara blir dömda på förhand? :( Jag är faktiskt livrädd för att säga att jag mår dåligt, för tänk om de fortsätter som de har gjort nu när jag haft hyperemesis, och sätter LPT på mig för att jag är "allvarligt psykiskt sjuk" trots att jag egentligen inte alls är det? Jag trodde aldrig det faktiskt kunde gå till såhär, trodde vården var bättre än så, men om det står ord mot ord mellan en specialistläkare och en "psyksjuk patient", vem litar folk på? :(

  • Svar på tråden Fler som aldrig på tagna på allvar i sjukvården pga (gammal) psykiatrisk diagnos??
  • Anonym

    Jag har samma problem. Hade diagnosen borderline personlighetsstörning som artonåring. Gick i DBT och diagnosen togs bort när jag var 21. Efter det har jag mått toppen, utbildat mig till sjuksköterska och senare ambulanssköterska. Jag har arbetat i 5 år, är gift och har barn. Mitt liv fungerar perfekt och av mitt gamla självdestruktiva beteende finns inte ett spår. Lik förbannat dras det upp när jag blir sjuk. När jag hade problem med min graviditet fick jag höra att jag nog överreagerade eftersom....och nu när jag hade njursten fick jag tvinga mig till en undersökning eftersom "det är nog själslig smärta du känner". Jag måste tvinga folk att förstå att jag mår bra psykiskt och ändå möts jag av ett "mmm du säger det" och ett snällt leende. Det är fruktansvärt jobbigt men jag får lära mig att leva med det antar jag. 

  • Anonym

    Jag är idag 30 år kan vara värt att lägga till. 

  • Anonym

    Men herregud, det är ju helt sjukt :( Jag pluggar också till sjuksköterska förresten. Får också hela tiden höra att det måste vara psykosomatiskt.. jag blev diagnostiserad med endometrios för drygt ett år sedan, då hade det tagit TIO ÅR för mig att få igenom en titthålsoperation, för allt jag fick höra var att det (=buksmärtorna och extremt mycket mens) var antingen ångest eller psykosomatiskt. När de väl gick med på att göra operationen fick jag svar på en gång, det var endometrios. "Ojdå" fick man som svar. Jag är ganska säker på att jag skulle kunna bryta benet, få en stroke eller vad som helst och ändå få höra att det nog är psykosomatiskt. Nu när jag fick allvarlig anemi som följd av hyperemesis och gick runt och var jätteandfådd, sa de att det måste vara panikångest. Jag tycker det är så otroligt förnedrande :( Och missförstå mig inte nu, men det är "skönt" att veta att jag inte är den enda.. men det är ju förjävligt ändå att fler blir behandlade så här, det ska inte behöva gå till så.

    Har du kvar din diagnos förresten eller är den borttagen? Jag sa någon gång att jag ville ta bort den (då måste man väl göra en ny utredning?) men då bara pratade de bort det.. det handar väl om tid och pengar för deras del. Men för min del är det inte så kul när de sjukskriver mig och skriver "emotionellt instabil personlighetsstörning" i sjukskrivningen när jag inte uppfyller ett enda symptom längre? :( Tänk om man verkligen får problem pga sånt här i framtiden? Och om du varit frisk i nästan tio år och de fortfarande håller på så.. det är verkligen skrämmande :(

  • Anonym

    Fy vad hemskt det låter! :( Hoppas det blir bättre... Har inga råd att ge tyvärr... Vet bara hur det är att föra en självskadeperson till akuten och med vilket otroligt förakt och med vilken avsky den blev bemött av läkare... Raka vägen till psyk verkar vara det som gäller i vanliga vården... sorgligt

  • Anonym
    Anonym skrev 2012-02-28 15:28:25 följande:
    Fy vad hemskt det låter! :( Hoppas det blir bättre... Har inga råd att ge tyvärr... Vet bara hur det är att föra en självskadeperson till akuten och med vilket otroligt förakt och med vilken avsky den blev bemött av läkare... Raka vägen till psyk verkar vara det som gäller i vanliga vården... sorgligt
    Jag har faktiskt fått jättebra bemötande av några, både när jag var psykiskt sjuk och nu, men de är väldigt få tyvärr :( Och det är ju en sak när man söker hjälp just för en psykiatrisk sjukdom (har själv jobbat inom psyk), men riktigt förnedrande när man söker för något helt annat och får ett sånt bemötande.
  • Anonym

    Jo, det är klart.
    Kan hända att jag skrev lite snabbt innan, jag menade att dom tillfällen personer med djupa skärsår kommer till en vanlig akut för att bli sydda för skador de själva har orsakat sig, då är det väldigt sorgligt att de inte kan få ett respektfullt bemötande som vilken annan patient som helst...Självklart kan man inte generalisera men jag upplever vården som otroligt kort tålamod för personer med psykiska sjukdomar.., vill inte veta av dem... Så är det inte överallt självklart..

  • Anonym
    Anonym skrev 2012-02-28 19:02:22 följande:
    Jo, det är klart.
    Kan hända att jag skrev lite snabbt innan, jag menade att dom tillfällen personer med djupa skärsår kommer till en vanlig akut för att bli sydda för skador de själva har orsakat sig, då är det väldigt sorgligt att de inte kan få ett respektfullt bemötande som vilken annan patient som helst...Självklart kan man inte generalisera men jag upplever vården som otroligt kort tålamod för personer med psykiska sjukdomar.., vill inte veta av dem... Så är det inte överallt självklart..
    Nej jag vet, du har rätt tyvärr :(
  • Anonym (dr)

    Angående journalsystemet i Stockholm så får ju inte en vårdgivare gå in i en annan vårdgivares journal utan patientens medverkan. Men i diagnosmappen samlas alla diagnoser och syns för alla. Det kan vara abort, misshandel, könssjukdom, depression etc. Likaså läggs läkemedlen i en gemensam mapp som alla kan se.

    Men jag vet faktiskt inte om diagnoserna döljs om man spärrar journalen.

    Jag jobbar själv inom psykiatrin och tycker det är hemskt när psykpatienter utreds bristfälligt i somatiken! 

  • Anonym
    Anonym (Spärra journal?) skrev 2012-02-28 21:05:49 följande:
    Det kanske inte hjälper, men det finns möjlighet att spärra journalen så att alla vårdcentraler, avdelningar etc inte kan se HELA journalen utan endast den del som gäller dina besök hos dem;

    www.dn.se/sthlm/nu-valjer-fler-att-sparra-sin...
    Tack, jag har funderat jättemycket på det där men är inte säker på hur det skulle fungera i praktiken. Även om jag skulle spärra allt det i min journal som är från psykiatrin, så kan väl alla andra som går in i min journal på Take Care se en lista på mina diagnoser och mediciner? Eller går det att spärra det också?

    Det löjliga är ju också att om de ens läste igenom mina journaler från psykiatrin så skulle de ju se att jag mått bra länge, men de kollar ju bara diagnoserna och ser "jaha borderline, då vet jag hur hon är.." Så att spärra journalerna från psykiatrin skulle kanske egentligen inte tjäna något till då :(

    Hur gör man sen för att spärra delar av journalen? Måste man spärra t ex allting från ett och samma ställe (t ex en viss psykiatrisk mottagning, HELA psykiatrin, allt från MVC osv) eller kan man spärra vissa saker därifrån bara? Vem pratar man med om det i så fall?
  • Anonym
    Anonym (dr) skrev 2012-02-28 21:14:26 följande:
    Angående journalsystemet i Stockholm så får ju inte en vårdgivare gå in i en annan vårdgivares journal utan patientens medverkan. Men i diagnosmappen samlas alla diagnoser och syns för alla. Det kan vara abort, misshandel, könssjukdom, depression etc. Likaså läggs läkemedlen i en gemensam mapp som alla kan se.

    Men jag vet faktiskt inte om diagnoserna döljs om man spärrar journalen.

    Jag jobbar själv inom psykiatrin och tycker det är hemskt när psykpatienter utreds bristfälligt i somatiken! 
    Ja precis, det är det jag minns från när jag använt Take Care också, att alla ser diagnoserna och medicinerna och jag vet inte om det går att spärra just den delen.
  • Anonym (Spärra journal?)

    Kopierat från www.dn.se/nyheter/chattarkiv/chatta-om-journalsystemet

    Per C M Larsson: Hej Jenny,
    All information om hur man går till väga för att spärra sin journal finns på vårdguiden.se, man måste kontakta varje enskild vårdgivare. Det finns tre spärrnivåer: Man kan spärra journaltexten, nästa är att även spärra sin läkemedelsjournal och den tredje och högsta nivån är att även spärra viktig medicinsk information, exempelvis varningar för allergier och överkänslighet.

    Christina: Hur gör jag för att blockera uppgifter om min psykiska hälsa i de medicinska journalerna?
    Per C M Larsson: Hej Christina,
    Man kan inte välja att spärra uppgifter om särskilda sjukdomstillstånd, det man kan spärra är det som är infört i journalen vid en viss enhet, till exempel en psykiatrisk klinik, vårdcentral eller sjukhusklinik.

Svar på tråden Fler som aldrig på tagna på allvar i sjukvården pga (gammal) psykiatrisk diagnos??