• Livsglad

    gluten och mjölkfritt ( mjölkprotein?!?)

    Ska ha kalas på lördag och hade tänkt att göra något extra till en flicka som är allergisk mot gluten och mjölk, någon som har tipps eller recept? Tacksamt tack :)

  • Svar på tråden gluten och mjölkfritt ( mjölkprotein?!?)
  • LilaLavendel

    Sojamjölk är ett bra substitut om hon tåler det. Vissa som har mjölkallergi kan ju ha problem med soja visst....
    Notcreme är mjölkfritt och glutenfritt. Går kanske att använda i någonting kul?? 

  • Giraff

    Mjölkfri glass kan vara ett bra substitut till tårta också! Och fruktsallad funkar ju alltid

  • Livsglad
    Lena skrev 2012-02-28 22:56:01 följande:
    Marängtårta med chokladmousse?
    men är det inte mjölk i chokladmousse? eller är det jag som är ute och cyklar? choklad är kanske inte bara med mjölk i, vad annars ska jag använda???
  • Lena

    Du kan göra mousse på mjölkfri choklad (änglamarks mörka tex) och sojagrädde. Bara att vispa sojagrädden, smälta chokladen och blanda

  • Zacki86

    Du kan ju göra allt mjölk och glutenfritt, så behöver det inte "särbehandlas" eller oroas för konsekvenser... :)
    Kan leta upp lite recept om du vill.. 

  • SockerStinn

    Om det är ett litet barn bör du inte använda soja-ersättningsprodukter. Inte alla med celiaki kan äta havre. Vill du servera glass så ta en mjölkfri sorbé. Det kan man göra glassbomb av. Maräng i mataffär är gjord på mjölk, men du kan göra egen.

  • Zacki86

    Dessa två glutenfria mixer är även mjölkfria och finns i stort sett i varje affär:
    http://www.semperglutenfritt.se/glutenfria-produkter/mixer/fin-mix
    http://www.semperglutenfritt.se/glutenfria-produkter/mixer/lagprotein-mix

    I stort sett alla mjuka kakor kan göras glutenfria och mjölkfria...bara att byta ut smör/margarin/mjölk mot mjölkfritt margarin/mjölk och sedan vetemjölet mot den glutenfria mixen...
    OBS! "Bröa" formen med den glutenfria mixen eller kokos...

    Kokostoppar funkar alltid. Om hon tål havregryn så kan man göra chokladbollar med "Ren Havre" från Semper (finns på glutenfria avdelningen i affären).

     Här hittar du lite olika recept du kan utgå ifrån...
    http://www.hemmetsjournal.se/mat/Glutenfritt/
     
     

  • Livsglad

    Det är mor och dotter som har samma allergi så jag får göra en hel del. Det kanske hade varit på sin plats att göra allt glut och mjölkfritt så de ska slippa känna sig annorlunda hela tiden. MEn sen så hade jag ju tänkt att smälla på med en fin tårta med sugarpaste och allt och frågan är om det är fritt från sånt? det är ju ändå mitt barns födelsedag och inte deras! 

  • Livsglad

    Är rätt säker på att de inte skulle gjort annat till alla om det varit tvärtom.

  • Livsglad
    Zacki86 skrev 2012-02-28 23:23:44 följande:
    Dessa två glutenfria mixer är även mjölkfria och finns i stort sett i varje affär:
    www.semperglutenfritt.se/glutenfria-produkter...
    www.semperglutenfritt.se/glutenfria-produkter...

    I stort sett alla mjuka kakor kan göras glutenfria och mjölkfria...bara att byta ut smör/margarin/mjölk mot mjölkfritt margarin/mjölk och sedan vetemjölet mot den glutenfria mixen...
    OBS! "Bröa" formen med den glutenfria mixen eller kokos...

    Kokostoppar funkar alltid. Om hon tål havregryn så kan man göra chokladbollar med "Ren Havre" från Semper (finns på glutenfria avdelningen i affären).

     Här hittar du lite olika recept du kan utgå ifrån...
    www.hemmetsjournal.se/mat/Glutenfritt/
     
     
    Tack för allt ditt jobb. Är det glutenfria havret uppväxt på en åkermark där inget vete såtts på 2 säsonger?
  • Zacki86

    De hade nog precis som jag gjort allt glutenfritt om det vore kalas ;)

    Vet jag att det är någon som är allergiskt mot mjölk eller ägg så gör jag även mjölkfritt och i största möjliga mån även äggfritt... för jag vet hur det är att vara "allergibarn" på kalas...och inte få äta något när de andra bara frossar.

    Du kan ju faktiskt snällt be dem att baka något till dem själva och ta med, om du inte känner för att fixa något själv...vi brukar vara ganska "vana" vid att få ta med själva till kalas...tyvärr kan man väl säga ibland, men ganska skönt också... då vet man vad man stoppar i sig.. :)
     

    Men för övrigt...de recept jag kollat på sugarpaste har inte innehållit G eller M..men det kan ju variera, bara att kolla innehållet.

    Rulltårta går ju att göra bakelser på om inte annat.. hoppas du löser det på något vis och att ni får ett roligt kalas! =)


    Mjölk och glutenfri Rulltårta:


    3 st ägg 1.5 dl strösocker 1 tsk bakpulver 2 msk kakao 0.75 dl potatismjöl  

    Fyllning:


    150 g mjölkfritt margarin 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 1 st äggula

    eller sylt 
    eller mjölkfri grädde blandat med sylt /banan.. 
  • Zacki86
    Livsglad skrev 2012-02-28 23:33:28 följande:
    Tack för allt ditt jobb. Är det glutenfria havret uppväxt på en åkermark där inget vete såtts på 2 säsonger?
    Så lite så...för mig är det inte så mycket jobb...bara roligt att hjälpa till...när det för en gångs skull är något jag kan...haha  ;)

    Precis..osäker på tiden marken varit "fri" från detta...men ingen vete eller andra sädeslag finns i närheten heller...och den hanteras i säker miljö...
    Dock är det ju inte alla som tål havren heller...men men...man kan inte få allt ;)
  • SockerStinn

    Självklart ska ni göra det ni helst vill, så som ni vill. Jag väljer dock ofta att göra det mesta utan allt, för att det är enklast så (mindre jobb för mig).

    Vill du göra tårta med sp utan gluten och mjölk är det faktiskt inte svårt alls att göra den utan mjölk och gluten, eller en likadan med annan fyllning utan mjölk och gluten. Annars är ju muffins perfekt att göra glutenfria, och med smörkräm (mjölkfritt margarin) och ev något pynt på.

    ETT TÅRTBOTTENSRECEPT från tårttråden, jag har inte testat det själv men det har fått bra betyg.


    4 st ägg 
    2 dl socker 
    1 tsk bakpulver
    1 dl potatismjöl 
    1 dl majsstärkelse


    Blanda potatismjöl och majsmjöl och bakpulver.


    Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Det ska vispas länge, längre än du tror.


    Tillsätt mjölblandningen och rör försiktigt  om.


     Häll i form och grädda i 175 grader i ca. 30 minuter. Har lätt för att bli bränd, brukar täcka med bakplåtspapper när halva tiden gått.


    OBS! "smöra" med mjölkfritt margarin och potatismjöl/majsstärkelse alt. klä formen med bakplåtspapper.

    TÅRTBOTTEN jag testat själv och märker ingen skillnad när jag byter vetemjöl mot mot glutenfri mjölmix
     (jag delar detta receptet beroende på vad jag ska göra, min långpanna är inte djup nog för full sats)


    12 ägg     
    6 dl socker


    3 dl mjöl
    3 dl potatismjöl
    6 tsk bakpulver

    Vispa ägg och socker pösigt
    Blanda mjölsorterna och bakpulver och vänd ner i smeten. Blanda om.
    Häll ner det i hög långpannan som är väl smord med cake realse och gräddade i nedre delen av ugnen i 160 grader i 45 minuter.

    Så blir den tillräkligt hög för att precis kunna dela tre gånger, men eftersom långpannan är lite för låg så var det på håret att den inte vällde över.

     


     
  • SockerStinn
    Smörkräm:
    300 g mjölkfritt margarin
    500 g florsocker
    1 msk vanillinsocker
    ca 4 tsk hett vatten + karamellfärg.

    Chokladsmörkräm
    125 g mjölkfritt margarin, rumstemperatur
    250 florsocker med kakaosmak (alt. 250 g florsocker o 2 msk kakao)
    2 tsk hett vatten.

    Mixa eller vispa margarinet och florsockret i 3-4 min på medelfart.
    Tillsätt vattnet sakta under vispning på låg hastighet.

    Marsmallowsfondant 
    200g marsmallows  - kolla så de är utan spår av mjölk och gluten (spår av vete är ok)
    2msk vatten
    2 msk cocosfett
    ca 500g florsocker

    Smörj en skål med cocosfett, lägg i marsmallows (är de stora kan man dela) mickra med två msk vatten tills de smält.
    Smörj en större bunke med cocosfett och lägg i florsockret. Gör en grop i mitten och häll i de smälta marsmallowsen. Rör med en trä/plastslev (smörjd med cocosfett!) eller knåda som vanlig deg. 
    Låt vila minst en timme innan utbakning. Förvaras i rumstemperatur väl inplastad i max tre veckor. Blanda i lite olja om degen blir torr.

    Sugerpaste är utan mjölk eller gluten, men beroende på vad som hanteras i fabriken kan de innehålla spår av gluten eller mjölk, Vissa märken är ok, andra inte, det står på paketen. De flesta butiker skriver ut på hemsidan innehållet, men vissa fuskar tyvärr med detta. Jag har fått maila ibland, och fått tillbaka att t.o.m. pastafärger för att förga sp själv med ibland innehåller spår av nötter och ägg Så det jobbigaste är väl att kolla upp. 
Svar på tråden gluten och mjölkfritt ( mjölkprotein?!?)