Ja, du är knäpp!
Nej men, på fullt allvar: Det är ingenting att oroa sig för. När det gäller röntgen så använder vi både hängslen och livrem i Sverige, och det krävs mycket lägre stråldoser för undersökningar nu än i gamla tider.
--
Leg tandläkare Cecilia Bark på Medical Link skriver så här:
"Tandläkarröntgen ger mycket låga stråldoser nu för tiden, men under de första tre månaderna av graviditeten brukar vi undvika att ta röntgenbilder eller använda ett heltäckande blyförkläde, för att det inte skall finnas någon som helst risk för fosterskada p.g.a. röntgenstrålning.
Det är alltså bra att tala om för sin tandläkare att man är gravid, så att man eventuellt kan avvakta med röntgenbilderna tills barnet är fött.
Skulle det vara så att man har varit hos tandläkaren och därefter fått reda på att man är gravid, behöver man inte vara orolig, för sannolikheten för att sidostrålning från röntgen skall ha skadat barnet är oerhört liten. Området som utsätts för strålningen är mycket begränsat och är störst i ansiktsregionen och avtar därefter, men vi tar inga risker om vi vet att patienten är gravid."
Källa: www.medicallink.se/fragel_tandforum/tidigareFragor_svar.cfm
--
Enligt riktlinjer för röntgen av gravida, nerskrivna av professor Hans Ringertz, Röntgenkliniken/Karolinska sjukhuset så är det så här:
Det är i första hand när man riktar röntgenstrålningen direkt mot områden mellan diafragma (övre magmusklerna) och knäna som ett eventuellt foster kan påverkas.
Även om läkare oavsiktligt skulle råka bestråla ett foster för att kvinnan inte vet att hon är gravid så skriver han att risken för skador på barnet, även med höga doser röntgenstrålning, ändå är mindre än risken med att t ex ta ett fostervattenprov(!). Men i det läget får kvinnan ändå alltid en individuell riskbedömning och blir noggrannt följd under graviditeten.
Källa: www.internetmedicin.se/dyn_main.asp&sub=147&item=7&ref=topo