• peppis1

    Åt gravad lax, ajabaja?

    Nu har det ju varit påsk och allt och jag är i v.15 och jag tryckte i mig kanske 5-6 skivor gravad lax innan jag kom på att det kanske inte var så himla bra.. den var inte hemmagjord. Är de ok eller bör jag vara orolig?

  • Svar på tråden Åt gravad lax, ajabaja?
  • La Lola

    "Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjord eller nyförpackad produkt. Kontrollera förpackningsdatum.

    Förpackad gravad och rökt fisk är de livsmedel där risken för listeria visat sig vara störst. Om man väljer en nygjord vara är risken att det ska finnas skadliga mängder listeria liten. Risken ökar ju längre tid förpackningen förvaras. I rå fisk, som i sushi, är risken för listeria liten om man väljer nygjord produkt."

    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Listeria-monocytogenes/Listeria-monocytogenes/


    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • Sasse

    vad man kan läsa på livsmedelsverkets hemsida bör man som gravid inte äta vakuumförpackade varor, som gravad lax ofta är. gravad lax ska ätas färsk..
    men det är väl ovanligt att man överhuvudtaget skulle få bakterier i sig även om det kan hända.. 

  • peppis1

    Ja men ska ju som sagt inte äta de igen utan blev max 6 skivor på påskmiddagen, tror ni de är någon fara?

  • La Lola
    peppis1 skrev 2012-04-09 22:34:28 följande:
    Ja men ska ju som sagt inte äta de igen utan blev max 6 skivor på påskmiddagen, tror ni de är någon fara?
    Du kan ju äta det.
    Så näe, jag tror inte det är nån fara eftersom det säljs mycket gravad lax till påsk = den är nyförpackad.
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • AnkiC

    Du hade säkert fått sjukdomssymtom nu om det var dålig fisk.

  • jesslaw

    Listeria är ovanligt att få och det är ju just pga risken för listeria man ej ska äta gravad lax. Och  även om man skulle råka få listeria måste inte heller detta betyda att bebisen påverkas så.....  nej, jag skulle inte vara orolig! Tror precis som någon skrev tidigare att det säljs dessutom mycket gravad lax till påsk så troligtvis var den relativt nyförpackad!!! 

  • LillaLivetIMagen

    Tror inte det är någon fara. Har själv ätit cognacsmedwurzt pålägg under graviditeten som man inte skall... kom på det efteråt och åt det i någon vecka. min bm trodde inte det var någon fara, bara man undviker resterande tid :)


  • EttMirakelTack
    AnkiC skrev 2012-04-10 07:49:45 följande:
    Du hade säkert fått sjukdomssymtom nu om det var dålig fisk.
    Vad skulle det vara för sjukdomssymptom?? 
  • AnkiC

    EttMirakelTack: Om det är listeria i fisken blir man ju sjuk. Vet inte vilka symtomen är riktigt. Du får googla. Det är ju sällan listeriasmitta i fisk och ost men det KAN ju finnas så därför bör man ju undvika det som gravid. Vi vuxna blir lire sjuka men för bebis i magen får det allvarligare konsekvenser. Läste nu att inkubationstiden kan vara upp till 3 veckor men jag tycker inte du ska oroa dig. Nu vid påsk går det mesta åt i butikerna så det var säkert nyförpackat och hur ofta drabbas man av listeria egentligen?

  • La Lola
    AnkiC skrev 2012-04-10 09:17:28 följande:
    EttMirakelTack: Om det är listeria i fisken blir man ju sjuk. Vet inte vilka symtomen är riktigt. Du får googla. Det är ju sällan listeriasmitta i fisk och ost men det KAN ju finnas så därför bör man ju undvika det som gravid. Vi vuxna blir lire sjuka men för bebis i magen får det allvarligare konsekvenser. Läste nu att inkubationstiden kan vara upp till 3 veckor men jag tycker inte du ska oroa dig. Nu vid påsk går det mesta åt i butikerna så det var säkert nyförpackat och hur ofta drabbas man av listeria egentligen?
    Från länken jag lagt in:
    "Gravida kan få influensaliknande symtom eller vara symtomfria."
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • turpis

    Tråkigt svar, men du kan ju ändå inte göra något nu! De flesta av oss äter ju något under graviditeten som vi inte borde, och det går ju bra för de allra flesta! Försök att inte oroa dig.

  • La Lola
    EttMirakelTack skrev 2012-04-16 22:00:29 följande:
    Nu fick jag lite panik! Åt lax påskafton
    La Lola skrev 2012-04-09 20:50:04 följande:
    "Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjord eller nyförpackad produkt. Kontrollera förpackningsdatum.

    Förpackad gravad och rökt fisk är de livsmedel där risken för listeria visat sig vara störst. Om man väljer en nygjord vara är risken att det ska finnas skadliga mängder listeria liten. Risken ökar ju längre tid förpackningen förvaras. I rå fisk, som i sushi, är risken för listeria liten om man väljer nygjord produkt."

    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier.../
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • Snösparv

    Jag äter inte köpt, gravad lax eftersom man omöjligen kan veta huruvida den är nygjort eller inte.

    MEN det finns ju ingen mening i att gå och oroa sig!

Svar på tråden Åt gravad lax, ajabaja?