jättegott iaf när man äter de på en grekisk restaurang.
jag ska testa och göra deta ikväll. men har ingen fläsk, så jag ska testa med kyckling (har smakat me fläsk, kycklig och kalv, fläsk va godast..)
souvlaki (5 personer)
1 kg fläskkött (gärna fläskkarre)
3-4 msk olivolja
saften av 2 citroner
oregano.salt och peppar
Skär köttet i små kuber ca 3x3 cm.
Trä upp köttbitarna på små grillspett.
Salta,peppra och strö över oregano.
Pensla med olivolja.
Träkolsgrillning är att föredra, då är grillningstiden ca 15 minuter, men man kan också använda ugnens grillelement.
Då blir tillagningstiden något kortare.
Glöm inte att vända på spetten då och då.
När de är färdiga häller man över citronsaften.
--------------------------------------------------------------------------------
tzatziki - vitlöksdip
1/2 youghurt naturell
1 gurka
olivolja
2 vitlöksklyftor
salt
vinäger
Låt youghurten rinna av i ett kaffefilter, helt.
Rensa gurkan från skal och det mjuka innanmätet, skär i små små bitar eller riv den på ett rivjärn. Pressa ur det mesta av vätskan.
Blanda ihop youghurten, gurkan, de pressade vitlöksklyftorna, salt, (peppar), en liten skvätt vinäger, och ringla till sist över lite olivolja.