• Aggiek

    Litauen/SN-barn

    Jag och min man har stått i kö hos BFA i några månader för länderna Litauen, Ryssland, Slovakien och Tjekien och blev i förra veckan kontaktade av BFA som ville meddela att vi nu har kommit fram i kön i Litauen och kan skicka våra papper dit för ansökan om att adoptera därifrån. Nya regler därifrån säger ju fom första april att man "endast" kan adoptera barn med "särskilda behov", vilket vi inte alls var bereda på.

    Vi har nu den senaste veckan diskuterat detta fram och tillbaka, pratat med BFA men känner oss ändå osäkra på vad detta innebär och vill inte ge oss in i något som vi inte känner att vi är hundraprocent säkra på. Vi är båda relativt unga (32 och 33) och kan säkerligen adoptera ett mindre barn utan "särskilda behov" från något annat land, men vi vill inte heller bara vända Litauen ryggen utan att ha funderat igenom detta ordentligt. 

    Är  det någon här inne som har adopterat barn ifrån Litauen? Eller barn med "särskilda behov"? Hur har det gått för er och era barn? Hur detaljerad information har ni fått om barnen innan och har detta stämt överens med verkligheten? 

    Ja det är många frågor och funderingar som nu far runt i huvudet och detta är verkligen inte något lätt beslut att ta, så jag vore oerhört tacksam om ni med lite erfarenhet ville dela med er

    Tack på förhand! 

  • Svar på tråden Litauen/SN-barn
  • fabbemam

    Vi valde att adoptera ett barn med särskilda behov från Kina. Vi hade kunnat skicka papperna till Polen också och troligen som ni kunnat få ett litet o  "friskt" barn därifrån med väntetiden i landet var mer osäker än i Kina där vi var så säker man kan vara i adoptionsvärlden på att vara hemma med barn redan inom 9 månader (i verkligheten blev det inom 6 mån).

    För oss kändes det viktigare att få ett barn FORT än att barnet inte hade några "skavanker" men vi är alla olika och för oss tog det flera år innan vi kommit fram till att det kändes OK med detta (under tiden vi väntade i kö för medgivande). I Känsliga rummet under Adoption finns det flera trådar om SN- adoptioner.

    SN står för Special Needs = Särskilda behov eller rättare sagt "i förväg kända särskilda behov".

  • katty01

    Hej,
    Vi känner likadant är det någon som har mer information angående SN-barn från Litauen? Vi står i kö hos BFA och har valt land ( Litauen) men visste inte att du endast kan söka via SN- Listan i Litauen.

    Tack snälla för alla svar.

  • Binta

    Hej,


    Vi väntar just nu på ett officiellta BB från SN-listan i Litauen men har fått det inofficella beskedet om en tös. Det speciella med Lituaens SN-lista är att man blir tillfrågad om ett barn i behov av föräldrar som man sedan i konkurrens med andra får ansöka att bli föräldrar till. Detta är en tuff process för man vill bara ha svar NU! Sedan är det ett inofficiellt beslut som betyder att adoptionsmyndigheten i Litauen valt ut oss sedan får man vänta på ett officiellt beslut som sedan leder till en 2 mån väntan på domstolsförhandling. Sedan 30 dagar tills domen vinner laga kraft.

    Barnen kommer från barnhem som på bilderna är riktigt fina. Som vi förstått det är många "överdiagniostiserade" men alla barnen har ett särskilt behov. En del är opererade och har uppföljningar hela livet till att inte ha fått någon behandling alls. Vi utgick ifrån att alla de diangoser som vi fick ta ställning till om vi var öppna för kan vara aktuella på barnen. När man får ett erbjudande om att veta mer om ett särskilt barn så får man veta diagnoserna och kan då i lugn och ro ta ställning till om det är något man kan tillgodose innan man väljer att ansöka om att bli just det barnets föräldrar.

  • Nican

    Hej

    Vi väntar precis som Binta på det officiella barnbeskedet från Litauen. Vår pojke kommer också från SN-listan och det var tufft att göra en komplett ansökan och inte veta hur många andra som ansöker om samma barn.  MEN det ledde till att vi har en jättesöt grabb som vi nu väntar på att få hämta hem.

    Vi har fått relativt mycket information om hans diagnoser men om de sedan stämmer till 100% lär vi inte upptäcka förrän vi har fått hem honom och kommit in i den svenska sjukvården med honom.

    Regeln om att man bara kan söka via SN-listan i Litauen är ny. När vi ställde oss i kön för ungefär ett år sedan fick BFA skicka ansökningar till den vanliga kön också men enbart några stycken varje år och det var väldigt lång väntetid. Nu har Litauen beslutat att den kön bara gäller för inhemsk adoption. 

  • jd123

    Vi har adopterat två flickor ifrån Kina med särskilda behov. Vi fick en ganska detaljerad info om båda två som stämde överrens med verkligheten. 

    Jag berättar gärna mer om våran situation och svarar på frågor om du/ni vill, men gärna lite mer privat som på mailen eller i inboxen här på FL.  

  • Tuffen

    Vad är egentligen SN? Vad kan det i praktiken vara? Och är det olika i olika länder vad som betecknas som SN?

  • jd123
    Tuffen skrev 2012-04-22 19:00:43 följande:
    Vad är egentligen SN? Vad kan det i praktiken vara? Och är det olika i olika länder vad som betecknas som SN?
    SN står ju för Special Needs = "i förväg kända särskilda behov". Det handlar om barn i olika åldrar med olika sjukdomar som behöver sjukhusvård, mediciner, speciell omvårdnad osv. Vi har adopterat två barn ifrån Kina med SN. Det finns många olika diagnoser och sjukdomar, vissa är allvarligare än andra. Allt från öronproblem till hjärtfel och läpp- käk- och gomspalt.
Svar på tråden Litauen/SN-barn