• Anonym (Mamma mu)

    Lagom?

    Min son spelar innebandy 3 ggr i veckan. Han är 9 år. Han är väldigt ambitiös och duktig och nu har han fått frågan om han även vill träna och spela med de som är ett år äldre. Det skulle innebära träning 5 ggr/ vecka och cirka 2 matcher per vecka.
    Han vill gärna, men jag undrar om det är för mycket? 

  • Svar på tråden Lagom?
  • RF Peter

    HEJ!

    Först är det roligt att kunna konstatera att din son verkar älska innebandy vilket är glädjande.

    Tittar man på mängden organiserad träning och match så ligger den visserligen på en högre nivå än de allra flesta jämnåriga, men det innebär inte att det är skadligt. Allt beror på hur träningen bedrivs (är den allsidig, skadeförebyggande etc) och vilken hänsyn ledarna visar till barnet. Att vara fysisk aktiv alla dagarna i veckan är helt okej. Som förälder är det naturligt att oroa sig för detta. Hade du oroat dig om din son hade sprungit ute på gården hemma 1 h varje dag och spelat innebandy där?

    När det handlar om mängden träning får man kolla på livspusslet totalt sett, d v s vad gör din son förutom innebandyn? Leker han mycket med kompisarna utanför innebandyn? Är han ute och klättrar i träd? Springer i skogen etc? Kommer den ökade mängden träning att påverka andra saker i hans liv?


    Här handlar det om att du som förälder måste försöka tolka signalerna som din son skickar. För även om han denna vecka gärna vill och orkar träna 5 dagar i veckan plus matcher är det inte säkert att han orkar nästa vecka. Eller inte vill träna eftersom det är något annat han gärna vill göra. Barn fungerar generellt så att även om de gärna vill göra något mycket vill de inte släppa andra saker som de gör. Så även om han "bara" är 9 år är det nog tid att ha en diskussion med honom om prioritering och vad som händer om man gör mycket av det ena eller det andra.

    Om något är oklart så är det bara att återkomma

    m v h

    Peter  
      

Svar på tråden Lagom?